Alla erfarenheter visar att arbetslöshet skadar människor. Denna kunskap måste leda till att vi prövar och utvecklar metoder att skapa arbete i olika former. Under alla tider har vissa grupper drabbats hårdare än andra. De senaste åren med stor arbetslöshet har slagit ytterligare hårt mot vissa utsatta grupper.
Den nykooperativa rörelsen med 18 lokala utvecklingscentra runt om i landet är ett bevis för att det går att bryta mönster. Riksrevisionsverket (RRV) har gjort en utvärdering av det statsstöd som under några år gått till dessa centra för gratisrådgivning i hur man startar kooperativ. RRV konstaterar att förutom att bidraget varit mycket kostnadseffektivt (11 000 kr per nytt jobb) har nystarterna skett bland grupper som sällan startar nya företag, kvinnor, glesbygdsbor, handikappade, etc.
Värmlands Kooperativen är ett av dessa centra där verksamheten har fungerat länge. Förutom betydande insatser på landsbygden i samarbete med Hushållningssällskapet är man nu på väg att etablera sig i de mera befolkningstäta områdena med rådgivning för start av småföretag. Sedan länge finns en bred verksamhet i kooperativ företagsform bland lindrigt utvecklingsstörda och som inslag i den psykiska rehabiliteringen, med goda resultat.
Verksamheten ligger långt framme vad gäller nyskapande. Det krävs emellertid stora resurser att nu gå vidare och dra lärdom av de gjorda erfarenheterna. Det generella stödet till nykooperativ rådgivning som regeringen föreslår oförändrat är på en alldeles för låg nivå för att ge möjligheter till utveckling av de mycket goda erfarenheter som finns på flera håll i landet. Det behövs särskilda utvecklingsmedel utöver det knappa bidraget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen föreslås om ökade anslag för att utveckla de kooperativa metoderna för nya arbeten bland normalt svaga grupper.
Stockholm den 19 januari 1994 Lisbeth Staaf-Igelström (s) Magnus Persson (s) Bo Finnkvist (s) Kristina Svensson (s) Jarl Lander (s)