Form/Design Center i Malmö är Sveriges enda designcenter. Det har funnits i 30 år. Verksamheten har följande grundstenar:De permanenta utställarna som presenterar det bästa inom svensk möbel-, textil- och belysningsdesignDe växlande utställningarna som presenterar olika aspekter av svensk industridesign, arkitektur och konsthantverkCafé och designbutik Föreläsningar, seminarie- och kursverksamhetFormel 1 -- utgivande av tvåspråkig kvartalspublikation om design (fr.o.m. 1994)
Belägna under samma tak har dessa olika verksamhetsdelar kunnat samverka på ett mycket fruktbart sätt, och Hedmanska gården, det stora magasinet vid Lilla Torg, har blivit känt som ett unikt, spännande och öppet centrum för svensk formkultur.
Den totala ytan är 1 200 m2, varav 900 m2 är publika. Form/Design Center har årligen 170 000 besökare. Inträdet är gratis.
Verksamheten har finansierats dels genom ett kommunalt verksamhetsbidrag, dels genom utställaravgifter från permanent och växlande utställare. I mycket liten grad har verksamheten uppburit statligt stöd.
Form/Design Center önskar nu ytterligare betona sin roll som ambassadör för svensk industridesign. Förutsättningarna är mycket goda:Utställningsytorna utgör en god marknadsföringsmöjlighet för designorienterade svenska företagDen stora publiktillströmningen gör Form/Design Center i Malmö till den naturliga plats där söderifrån kommande Europaturister kan möta svensk form- och designkultur Form/Design Center utgör mötesplatsen där 170 000 intresserade konsumenter kan lära sig vad god designkvalitet är, till glädje för svensk kvalitetsindustri.
Förutsatt tillräckliga resurser under kommande treårsperiod kommer Form/Design Center att fokusera följande frågor:Det offentliga rummets design -- dvs. den design som bygger miljön på gator, torg, motorvägar, i skolor och i vården.Den kreativa processen -- dvs. det för de olika designdisciplinerna (arkitektur, industridesign, grafisk form etc.) gemensamma centrala kreativa arbetet från idé, problemformulering, idéutveckling, prototyp, produktionsanpassning till färdig produkt som möter sin användare.Svensk design som del av skandinavisk tradition -- med målsättning att likt 1920-talets ''Swedish Grace'' och 1950-talets ''Scandinavian Design'' åter ge svensk design en plats på världskartan.
En statlig satsning på Form/Design Center är nödvändigt för att Sverige skall få ett designcenter i paritet med våra nordiska grannländer. Danmark, Finland och Norge har samtliga designcentra som uppbär statligt stöd på 9--15 miljoner kronor per år. I 30 år har Form/Design Center fungerat med hjälp av ideella krafter, kommunala bidrag, enskilda konsumenter och en stödjande industri. Detta fungerar inte längre.
Med ett statligt tillskott på 1,8 miljoner kronor kan Form/Design Center bli lika vitalt som våra grannländers. Utan statligt stöd riskerar emellertid Sverige att som enda land i Norden och Västeuropa stå utan ett designcenter.
Näringsutskottet har tidigare behandlat ett liknande krav och därvid uttalat att det bör ankomma på NUTEK att avgöra hur medlen skall fördelas.
Mot bakgrund av att Form/Design Center i Malmö är Sveriges enda designcenter är detta att betrakta som en nationell institution av riksintresse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att inom ramen för proposition 1993/94:100 bil. 13, A
1 Småföretagsutveckling lämna ett stöd med 1,8 miljoner kronor för Form/Design Center i Malmö.
Stockholm den 13 januari 1994 Nils T Svensson (s)