I vårt ekonomiska samhälle finns den viktiga finansmarknaden innefattande bl.a. banker, finansbolag och mäklarföretag samt försäkringsbolag.
En fungerande finanstillsyn motiveras av de speciella skyddsintressena på området. Dessa intressen handlar främst om vikten av stabilitet i det finansiella systemet, konsumentskydd och det finansiella systemets effektivitet. Kontrollen kan ses som ett utflöde av statens ansvar för finansmarknaden, vilket i sin tur grundlägger allmänhetens förtroende för denna marknad.
I takt med att den s.k. finansvärlden fått ökad frihet krävs uppenbarligen en skärpning av den offentliga kontrollen. Detta är en viktig lärdom av den svenska bankkrisen.
Emellertid har kritik mot finanstillsynen framförts för såväl dålig effektivitet som bristande rättssäkerhet.
Dålig effektivitet
I samband med bankkrisen framfördes kraftig kritik bl.a. av mig den 11 februari 1993 i riksdagen mot den ineffektiva finanstillsynen.
Huvudansvaret för bankkrisen åvilar visserligen bankerna men ett tungt medansvar bärs av obegripligt ''lojala'' bankrevisorer och särskilt av Finansinspektionen. Tillsynsmyndighet var -- sitt namn till trots -- oacceptabelt passiv mesta tiden och inte ens så sent som under hösten 1992 såg man någon anledning att initiera en polisiär granskning av bankkrisen.
Vad beträffar den ineffektiva finanstillsynen behövs uppenbarligen en omfattande särskild satsning på förebyggande åtgärder för att slippa en återupprepad bankkris. Främst krävs det en reorganiserad och kompetensförstärkt finansinspektion med en kraftfull tillsynsfunktion. Därutöver handlar det om väsentligt ökade insynsmöjligheter och en kraftigt förstärkt revisorsroll inom bankväsendet.
En effektiv finanstillsyn hade kanske inte förhindrat bankkrisen men torde haft stora möjligheter att begränsa krisen och minimera förlusterna.
Bristande rättssäkerhet
Samtidigt har kritik framförts för bristande rättssäkerhet vid finanstillsynen.
Mot dåvarande bankinspektionen har sådan kritik tidigare framförts av mig (motion 1988/89:N286).
Denna kritik innebar att inspektionen vid sin tillsynsverksamhet i effektivitetsnit åsidosatt grundläggande rättssäkerhetskrav. Några principiella exempel anfördes. De kritiserade felen har inte preciserats och kritiken har varit oklar (Wermlandsbanksfallet). Kritiken har framförts muntligen och offentligen och först i efterhand skriftligen (Civic-fallet). De framställda kraven på rättelse har varit oklara (Civic-fallet). Rättelsekraven och inte heller sanktionerna har klart motiverats (Wermlandsbanksfallet).
Inspektionens allmänna tillsynsgranskning följde diffusa eller obefintliga riktlinjer, varigenom självsaneringen försvårades. Generaldirektörens behörighet föreföll opreciserad. Vidare har framförts klagomål över att det saknas möjlighet till rättslig överprövning av inspektionens beslut, trots att dessa kan innehålla synnerligen ingripande sanktioner såsom indragning av tillstånd för den bedrivna rörelsen.
Dessutom konstaterades att det inom andra samhällssektorer finns tillsynsorgan -- exempelvis Konsumentombudsmannen, Näringsfrihetsombudsmannen och Försäkringsinspektionen -- där tillsynsverksamheten bedrevs i andra former.
Mot denna bakgrund krävdes i motionen en översyn av inspektionens roll framför allt dess befogenheter och arbetsformer för att balansera effektivitet och rättssäkerhet, därvid tillsynen kunde utformas med ledning av verksamheten i andra tillsynsorgan.
Utskottet avslog motionen under hänvisning till pågående utredning om finanstillsynen.
Sammanslagen inspektion
Finansinspektionen bildades den 1 juli 1991 efter sammanslagning av bankinspektionen och försäkringsinspektionen. I propositionen tas dock inte upp tillsynens inriktning och innehåll. Vid riksdagsbehandlingen noteras att denna fråga bör övervägas oavsett sammanslagningen och bör även omfatta samrådsfunktionen. Dessutom uttalas att försäkringskompetensen måste tas till vara. Dessutom betonas att departementschefen avser att återkomma till tillsynsfrågan. Men så tycks ännu ej ha skett.
Fortsatta klagomål
Finansinspektionen har efter sammanslagningen inte blivit bättre utan snarare sämre, vilket delvis kan hänföras till personalproblem.
Den dåliga effektiviteten har naturligtvis flera orsaker. Myndighetsrollen är oklar och verksamheten saknar strategi. Det föreligger otillräcklig kompetens beträffande försäkringstillsynen även enligt utländska bedömare. Finanstillsynen saknar heltäckning och är alltför institutinriktad samt är ofta beroende av omständigheterna. Dessutom föreligger en bristande samordning mellan berörda myndigheter. I denna del kan kanske viss lärdom inhämtas från Riksbanken.
Rättssäkerheten är fortsatt bristfällig och har senast föranlett kritik av JK (Njord-fallet). Myndigheten agerade alltför formlöst och informellt och borde handlat mera formellt enligt förvaltningslagen.
Nödvändig förändring
Den finansiella lagstiftningen har under senare år varit föremål för en omfattande översyn. Den rättsliga tillsynsuppgiften har dock knappast förändrats utan kvarstår i en vag och allmängiltig utformning. Det är nu hög tid att finanstillsynens innehåll och inriktning blir föremål för ett samlat övervägande, särskilt med beaktande av konsekvenserna av EES-avtalet.
Utgångspunkten är att det måste ställas väsentligt ändrade och högre krav på Finansinspektionen. Tillsynsrollen måste preciseras beträffande både arbetsuppgifter och befogenheter; detta antyds även av inspektionen själv i dess anslagsframställning. Detta är nödvändigt av många skäl för tilltron till inspektionen, finansmarknadens funktion och allmänhetens förtroende för marknaden. De övergripande målen för tillsynen bör sammanfattas i begreppen stabilitet, effektivitet och sundhet. En särskilt viktig uppgift bör vara internkontroll. Det är också angeläget att satsa på förebyggande verksamhet och då framförallt genom att ta initiativ till utarbetandet av en etikkod för bankers och andra penninginstituts kundinriktade verksamhet. Vidare måste inspektionen undvika att hamna i en dubbelroll genom att samtidigt fungera som kontrollör och aktör i akuta ärenden. För övrigt måste inspektionens verksamhet präglas av en rättssäker handläggning. Dessutom måste särskilt betonas betydelsen av att inspektionen utvecklar en aktiv samverkan med olika berörda tillsynsmyndigheter såväl inom landet som inom EES-området. Allt detta kräver en allmän kompetenshöjning inom tillsynsmyndigheten särskilt på den juridiska sidan.
Statsmakternas skyldighet är att ange nivå och prioriteringar för den offentliga kontrolluppgiften. Det är särskilt viktigt att tillsynsansvaret anges tydligt eftersom staten ytterst torde bära ett garantiansvar på finansmarknaden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av Finansinspektionens tillsynsverksamhet.
Stockholm den 11 januari 1994 Bengt Harding Olson (fp)