Riksdagens revisorer har granskat (Rapport 1992/93:4) och lämnat förslag om den svenska rymdverksamheten (1993/94:RR4).
Revisorerna konstaterar bland annat ''att någon förutsättningslös prövning eller analys av verksamhetens motiv och inriktning inte har presenterats för riksdagen''. Sett i ett längre perspektiv har, enligt revisorerna, förutsättningarna för rymdverksamheten förändrats mycket påtagligt samtidigt som målen för verksamheten varit desamma under de senaste tjugo åren. Det har trots de ändrade förutsättningarna inte skett någon ''genomgripande omprövning'' av målen.
De mål som uppställts för rymdverksamheten under den kommande treårsperioden är således enbart näringspolitiska medan andra mål, t.ex. forskningspolitiska, inte preciserats. Revisorerna konstaterar också att en konsekvent uppföljning och utvärdering saknats och att redovisningen till riksdagen inte varit tillfredsställande.
Den slutsats som revisorerna drar och det förslag som lämnas till riksdagen är att hela den rymdanknutna verksamheten skall bli föremål för en genomgripande analys av mål, inriktning och resultat.
Det finns förstås goda skäl för en sådan genomlysning av rymdverksamheten inte minst mot bakgrund av att budgetläget är synnerligen ansträngt och att Sverige satsar betydande summor på rymdverksamheten i förhållande till kostnaderna för andra näringspolitiska och industripolitiska satsningar.
Självklart måste varje statlig satsning prövas med avseende på bl.a. den långsiktiga näringspolitiska, teknikpolitiska och sysselsättningspolitiska nyttan och ställas i relation till den nytta som kan uppnås genom alternativ användning av resurserna.
Emellertid kan rymdverksamheten inte värderas enbart med utgångspunkt från de näringspolitiska målen och hur de uppfylls. Till dessa måste läggas tunga forsknings- och teknikpolitiska motiv och mål.
Rymdverksamheten måste dessutom sättas in i det Europapolitiska sammanhanget. Det handlar om att Sverige skall bidra efter förmåga (BNI-andel) till gemensamma, europeiska forsknings- och teknikutvecklingsprojekt.
Betraktad i backspegeln har den svenska rymdsatsningen och det europeiska rymdsamarbetet lett till och gjort Sverige delaktigt i flera viktiga genombrott vad gäller forskning och ny infrastruktur. Det handlar både om allmän naturvetenskaplig kunskapsuppbyggnad och om nya system för telekommunikationer, miljöövervakning, kartering, ''positionering'' med mera.
Det finns skäl förmoda att vi, på tröskeln till det moderna informationssamhället, bara är i början av en process där rymdforskningen och rymdverksamhetens betydelse inom dessa områden snarast kommer att fortsätta öka.
Revisorernas rapport har i mycket hög grad uppehållit sig vid en diskussion kring hur de näringspolitiska målen för verksamheten har uppfyllts och då inte minst de som handlar om teknikspridningseffekterna, dvs. i vad mån rymdteknologin finner andra tillämpningar och överförs till annan industri. Slutsatsen på det området är att teknikspridningseffekten är ringa. En slutsats som man för övrigt kommit till också i andra länder där dessa effekter studerats.
Beträffande de regionalpolitiska målen och motiven, dvs. den betydelse som rymdverksamheten har främst i Kiruna, konstaterar revisorerna bl.a. att jobben inom rymdverksamheten är tredubbelt dyrare än det maximala stödbeloppet per arbetstillfälle som gäller för det regionalpolitiska stödet. Men den jämförelsen blir bara riktigt intressant om rymdverksamheten i allt väsentligt motiveras av just arbetsmarknadspolitiska och inte av t.ex. forsknings- och teknikpolitiska mål.
Det förhållandet att revisorerna i sin rapport lägger tonvikten vid en diskussion om de näringspolitiska målen är begripligt med tanke på att det är just dessa mål som utgjort dominerande politiska motiv för satsningarna på rymdverksamheten.
Inte desto mindre är det fullt tänkbart att detta mera är ett uttryck för bristen på just fortlöpande analys och utvärdering av verksamheten i förhållande till de uttalade målen än ett tecken på att det verkligen skulle saknas goda skäl för Sveriges rymdengagemang.
Förmodligen är det i dag så att forskningspolitiska och Europapolitiska mål -- och krav -- är de som motiverar rymdverksamheten medan andra näringspolitiska motiv kommit mera i bakgrunden.
Det är befogat att ''hela den rymdanknutna verksamheten blir föremål för en genomgripande analys av mål, inriktning och resultat''. En sådan analys bör särskilt ta fasta på de forsknings-, teknik- och Europapolitiska målen. Det handlar om att utvärdera rymdverksamhetens hittillsvarande verkliga betydelse på dessa områden i förhållande till de i politiska motivtexter starkt betonade näringspolitiska målen. Men det handlar också om att diskutera och värdera dessa mål i ett framtidsperspektiv där Europasamarbetet förväntas växa och den tekniska utvecklingen förväntas accelerera.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen med instämmande i revisorernas förslag som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en analys av rymdverksamhetens mål, inriktning och resultat.
Stockholm den 21 januari 1994 Birgitta Johansson (s) Hans Gustafsson (s) Axel Andersson (s) Bo Finnkvist (s) Reynoldh Furustrand (s) Leif Marklund (s) Mats Lindberg (s) Bo Bernhardsson (s) Sylvia Lindgren (s)