Antalet konkurser och betalningsförelägganden har ökat snabbt de senaste åren. Den djupa lågkonjunkturen är i första hand orsaken till detta.
Enligt i dag gällande regler går alltid staten före andra s.k. oprioriterade fordringsägare vid konkursutdelning och betalningsföreläggande. D.v.s. varuleverantörer, hantverkare, hyresvärdar m.fl. får i de flesta fall ingen eller mycket liten utdelning. Dessa har därmed ofta drabbats hårt av andra företags konkurser. Många ''kedjekonkurser'' hade förmodligen kunnat undvikas om underleverantörer haft en mer prioriterad ställning.
Det bör mot denna bakgrund vara rimligt, att en översyn görs av gällande regler vad gäller skatters och avgifters prioritet vid konkurs och betalningsföreläggande.
1991 uppgick statens fordringar i konkurser till cirka 170 miljoner kronor (vilket kan jämföras med den totala uppbörden i form av skatter och avgifter samma år, som uppgick till 757 miljarder kronor). Enligt en grov uppskattning uppgick enskilda leverantörers fordringar till drygt 6 miljarder kronor.
Jag anser att enskilda fordringsägare bör få en starkare ställning framför staten än vad som är fallet i dag. Staten har ändå en mycket stark ställning och stora möjligheter till insyn via Kronofogdemyndigheten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förmånsrätt vid konkursutdelning och betalningsföreläggande.
Stockholm den 21 januari 1994 Carl G Nilsson (m)