Namnlagen i sin nuvarande utformning fungerar inte helt tillfredställande. Jag skulle vilja beskriva två fall från länsrätten i Värmland (namnen är fingerade).
Fall 1
Anna Andersson och Bertil Bitvarg är sammanboende och får ett barn, Cecilia, som ges efternamnet Andersson Bitvarg.
De gifter sig sen och får ett barn till vars namn anmäles till pastorsexpeditionen med önskemålet om att David också skall få namnet Andersson Bitvarg, vilket pastorn godtar och skriver in, trots att den nya namnlagen kräver att barnen ej får ta över ett s.k. mellannamn.
Familjen får nu ett tredje barn. Namnet skall nu anmälas till skattemyndigheten, vilken uppmärksammar lagen och föreskriver att det tredje barnet kallas Erik Bitvarg.
Föräldrarna klagar hos länsrätten och vill ha ändring så att alla tre barnen får efternamnet Andersson Bitvarg. Länsrätten avslår denna begäran eftersom lagen ej ger möjlighet till detta.
Fall 2
Ronald Gladstone och Agneta Strömbom är samboende och får en son, Paul, år 1990. Föräldrarna ger barnet efternamnet Strömbom Gladstone. Helt i enlighet med lagen.
På hösten 1990 gifter de sig och Agneta tar sig då efternamnet Strömbom Gladstone.
1992 får de dottern Natanja som de vill ge samma efternamn som brodern Paul. Men det går ej enligt lagen, utan dottern ska heta Natanja Gladstone.
Föräldrarna klagar hos länsrätten, där nämndemännen finner föräldrarnas begäran rimlig och ger dem rätt. Lagfarne domaren i målet går nu med på samma linje, men tycker att det skulle kännas bättre om lagen formulerades så att denna möjlighet kunde lämnas öppen.
De bägge fallen visar på ett besvärande godtycke från myndigheternas sida när det gäller att hantera namnlagen. Jag anser också att det är rimligt att ändra lagen så att alla barn i liknande familjer får rätt att ha samma efternamn, alltså även övertaga s.k mellannamn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring i namnlagen.
Stockholm den 20 januari 1994 Isa Halvarsson (fp)