Forskning och högre akademisk utbildning har stor betydelse även för vardagens villkor och värden. I ett samhälle där kunskap ses som grundval för mänsklig utveckling, kan inte vår tillvaro utanför marknader och institutioner sättas på undantag i forsknings- och utbildningssammanhang. Hushållsekonomi är ett sådant område.
I slutet av 70- och början av 80-talet inrättades ett antal forskarassistenttjänster i Stockholm, Umeå och Lund. De forskningsstödjande organen avsatte dock inga särskilda medel till hushållsekonomisk forskning. Något utvecklat lokalt eller nationellt samarbete av mångvetenskaplig karaktär, vilket var avsikten, har inte kommit till stånd. Inte heller har de förväntningar som ställdes på den hushållsekonomiskt inriktade forskningen vid högskolan uppfyllts. Professurerna har glidit mot marknadsekonomi och det utvecklingsarbete som har utförts på området har främst ägt rum inom KOV och Sparbanksföreningen.
Det finns i dag inte mycket kvar på det hushållsekonomiska området. Vi ser detta som ytterst allvarligt, inte minst i ljuset av den ytterst allvarliga situation som allt fler hushåll befinner sig i. EES-avtalet och ett ev. kommande EU-medlemskap understryker ytterligare behovet av ökande kunskaper.
Även inom bankväsendet, studieförbunden, de fackliga organisationerna, kommunernas konsumentvägledningar m.fl. blir behovet av kunskaper om hushållens ekonomi alltmer uttalat. Med tanke på att staten tagit ansvar för en framåtsyftande och ambitiös konsumentpolitik, är det nu hög tid att säkra förutsättningarna för dess förverkligande.
Det finns en rad områden där vi i dag behöver kunskap. Exemplen nedan är bara några av de mer akuta. Såväl grundforskning som tillämpad forskning med hushållsekonomisk inriktning behövs här: Skattesystemets effekter på hushållens ekonomi med ett bredare hushållsekonomiskt perspektiv.Bidrags- och subventionernas effekter.Den förlängda försörjningsbördans kostnader och konsekvenser för hushållen.Hushållens skuldsättning: konsekvenser på både lång och kort sikt för hushåll i olika stadier i livscykeln, med olika socioekonomisk bakgrund etc.Hushållens ekonomi ur jämställdhetsperspektiv; ett traditionellt kvinnoansvar som negligerats.Hushållens eget arbete, i jämförelse med köpta produkter och tjänster, och dess betydelse för hushållens ekonomi.Hushållens energianvändning; konsumtion, användningen av teknisk utrustning, beteendepåverkan etc.Produktionen i hushållen; innehåll, förändring över tid, arbetsfördelning, investeringar i teknologi etc.Hushållsekonomiskt beteende; klasskillnader, könsskillnader, åldersskillnader, skillnader i kunskap, regionala skillnader etc.Tidens användning; hushållens behov av tid och möjlighet att fördela tillgänglig tid, omfördelning etc. Den informella ekonomins betydelse i folkhushållet.Kvalitativa analyser av hushållens konsumtion; kulturella och sociala påverkansfaktorer, krav och funktion etc. Familjeföretaget och det privata hushållet; ekonomiska och juridiska problem, arbetsdelning, samhällsservice etc. Alternativa boendeformer; konsekvenser för hushållens arbete, ekonomi, sociala kontaktnät etc.
På samtliga dessa områden som här tagits upp som exempel, finns naturligtvis forskningsresultat, men på inget av dem finns den breda analys som en tvärvetenskaplig ansats kan ge och som är helt avgörande för resultatens relevans ur hushållsekonomisk synvinkel.
Som tidigare nämnts finns ett märkbart och snabbt växande behov av kunskaper om hushållens ekonomi i vid mening.
Trots synnerligen begränsade möjligheter har samarbete och utvecklingsprojekt initierats och genomförts, men insatserna är splittrade och alltför få.
Fasta resurser för forskning och högre utbildning är nödvändiga. Framför allt behövs forskarutbildning med speciell inriktning på hushållens ekonomi i den vidare mening som exemplen ovan beskriver.
Det är också helt nödvändigt med en offentlig markering av områdets betydelse, uttryck i bl.a. särskilda anslag för forskning. Det anslag som finns i Konsumentverkets budget är på intet sätt tillräckligt.
Fasta resurser för hushållsekonomiskt inriktad forskning vid universitetets samhällsvetenskapliga fakulteter behövs för att bygga upp kompetens och utbilda för återväxt.
Forskningsanslag med öronmärkning är nödvändiga för att ett hittills svagt utvecklat kunskapsområde inom rimlig tid skall få tillgång till aktuella forskningsresultat. Därför bör forskning inom ett ramprogram ''Hushållen och ekonomin'' initieras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1.
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att resurser för hushållsekonomiskt inriktad forskning avsätts,
2.
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett ramprogram ''Hushållen och ekonomin'' initieras.
Stockholm den 24 januari 1994 Inga-Britt Johansson (s) Marianne Carlström (s) Ingegerd Sahlström (s)