Hårdare och kärvare ekonomiska tider har visat sig medföra en aggressivare reklam. Övertrampen är idag värre än tidigare. Detta gäller inte endast kränkande kvinnoreklam. Även etiskt och religiöst kränkande reklam börjar florera.
Reklam kan inte väljas bort. Reklam utsätts vi ständigt för, i TV, på bussar och i tunnelbanan, i tidskrifter och tidningar, i brevlådan etc. Just detta gör det extra angeläget att sätta gränser för vilken reklam som kan accepteras.
Idag är det Näringslivets etiska råd som svarar för branschens självsanering. Tyvärr är det långt ifrån alltid som reklammakare och reklamköpare rättar sig efter dess rekommendationer. Branschens egenåtgärder kan ej anses tillräckliga. Dessutom saknas sanktionsmedel mot kränkande och diskriminerande reklam.
Därför fordras nu lagstiftning mot reklam som bl a försätter kvinnor i en kränkande och nedvärderande situation. En lagreglering kommer emellertid bara åt de grövsta övertrampen. Därför måste arbetet med opinionsbildning fortsätta. Lagreglering och självsanering får inte ställas mot varandra utan måste ses som kompletterande insatser. Branschen har en fortsatt viktig funktion i att skapa normer för vad som är god reklam.
Våra lagar har en viktig normskapande funktion. Med en lagstiftning markeras att diskriminerande och kränkande reklam är oacceptabel. I Norge, där man sedan lång tid har lagreglering på området, har man goda erfarenheter av lagstiftning i kombination med självsaneringsåtgärder. Sverige bör följa Norges exempel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om diskriminerande reklam.
Stockholm den 11 januari 1994 Ingbritt Irhammar (c) Karin Starrin (c)