EES-avtalet är nu i kraft i Sverige. Efterhand kommer det att visa sig hur avtalet påverkar oss rent konkret. EES- avtalet innebär en ständigt pågående process av förhandlingar om nya EU-regler som avses tas in i EES- avtalets bilagor. Innan ett EU-direktiv införlivas i EES- avtalet måste emellertid EES-kommittén ta beslut i frågan.
Sverige bör tidigt utveckla en strategi för att driva fram nya regler, nya aquis, för att utveckla EES-avtalet. Det gäller inom flera områden.
EES-avtalet garanterar inte Sverige något direkt inflytande över den framtida utvecklingen av EU:s konsumentpolitik som Sverige, enligt avtalet, har förbundit sig att överföra till svensk lagstiftning. Konsultationer med de EES-länders regeringar som inte är medlemmar i EU förutses dock i avtalet.
Därför är det viktigt att det kommer till stånd ett formellt samarbete mellan EU:s och EFTA:s respektive konsumentkommittéer (EU CCC och EFTA CCC). Denna möjlighet finns inte inskriven i EES-avtalet i dag, varför ett tillägg behövs.
Miljöfrågorna är bland de allra viktigaste att driva i ett europeiskt sammanhang. Vi socialdemokrater har bl.a. i förhandlingarna om eventuellt medlemskap i EU drivit miljökraven hårt. Det är därför väsentligt att Sverige också i EES driver miljöfrågorna framåt. Ett behov som finns är att tillskapa direkta kanaler mellan EU och EFTA att driva miljöfrågorna i.
I dag behandlas många frågor som rör miljökrav och har stor betydelse för miljön i den EFTA-grupp som handhar tekniska handelshinder. Det ger en obalans i förhållande till EU-sidan som behandlar miljöfrågorna mer samlat. Därför bör miljökraven i stället företrädesvis behandlas i EFTA:s miljögrupp.
Livsmedelskvalitet och tydlig information om produkter är en angelägen fråga för Europas konsumenter. Inom EES- samarbetets ram bör Sverige arbeta för att stärka konsumenternas ställning på marknaden i dessa viktiga avseenden.
På livsmedelsområdet krävs en allmän översyn och en modernisering av EG-direktiven angående varumärkning. Sverige bör i EES-kommittén driva frågan om att skärpa varumärkningen för bl.a. allergiframkallande ämnen och cancerogena effekter, i hela EES-området. Reglerna för bl.a. datummärkning bör även skärpas.
Lika viktigt som att driva frågor inom ramen för EES är att de som skall genomföra EES-regelverket konkret i Sverige har reella möjligheter att fullfölja sitt uppdrag. EES-avtalet innebär t.ex. en rad positiva åtaganden inom miljö- och konsumentområdet som miljörapportering och deltagande i forskningsprogram.
Deltagandet i den europeiska integrationen får stora konsekvenser för statsförvaltningen och dess anställda. Myndigheterna kämpar med vikande budgetar och rader av angelägna insatser som behöver göras. Ett av många exempel är marknadskontrollen som är avgörande för att den stora inre marknaden skall fungera positivt för konsumenterna. Enligt vår mening finns det en risk för att såväl regionala som nationella myndigheter inte kan leva upp till de krav som EES-avtalet ställer. Med anledning härav bör regeringen genomföra en redovisning och utvärdering till riksdagen av hur myndigheterna kan fullfölja de åtaganden som de fått via EES-avtalet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en redovisning och utvärdering av hur myndigheterna följer upp sina nya åtaganden med anledning av EES-avtalet,1
2. att riksdagen hos regeringen begär att frågan om livsmedelskvalitet och märkning skall tas upp i EES- kommittén i syfte att skärpa bestämmelserna,
3. att riksdagen hos regeringen begär att förslag om formellt samarbete mellan EU:s och EFTA:s respektive konsumentkommittéer läggs fram av Sverige i EES- kommittén,
4. att riksdagen hos regeringen begär att frågan om miljöfrågornas hantering i enlighet med vad i motionen anförts tas upp i EES-kommittén.2
Stockholm den 24 januari 1994 Mats Hellström (s) Berit Löfstedt (s) Anita Johansson (s) Reynoldh Furustrand (s) Inga-Britt Johansson (s) Hans Stenberg (s) Nils T Svensson (s) 1 Yrkande 1 hänvisat till FiU. 2 Yrkande 4 hänvisat till JoU.