Arrendatorernas ställning vid s.k. historiska arrenden har varit mycket omdiskuterad. Regler för hur nödvändiga investeringar på arrendegårdarna skall finansieras har varit angelägna att få, och sådana är nu på väg.
Krav på friköpsrätt för arrendatorerna har också rests. En friköpsrätt innebär emellertid betydande risker för att de större godsen utarmas på jordarealer och att hela det kulturarv som våra slotts- och herrgårdsmiljöer utgör utarmas. På kort sikt har det också kommit att innebära att många större gods sagt upp sina historiska arrenden och i stället lagt arrendejorden under huvudgården. Detta har varken gynnat arrendatorerna eller jordägarna, men har varit förståeligt med hänsyn till de utredningsförslag som skulle ha inneburit att jorden skulle ha överlåtits till lika låga priser som vid kommunal markexpropriation (d.v.s. baserade på historiska taxeringsvärden).
En förköpsrätt för arrendatorn skulle däremot ha enbart positiva konsekvenser. Jordägaren bestämmer själv om hans mark skall säljas eller ej. Äganderätten skyddas. Om marken säljs har arrendatorn samma rättigheter som hyresgästerna om ett hyreshus säljs. Arrendatorn kan då överta köpekontraktet på samma villkor som köparen. Möjligheten tryggas att stanna på den gård som släkten arrenderat länge. Det är angeläget att frågan om förköp av historiska arrenden snarast utreds. Lämpligen sker detta genom tilläggsdirektiv till sittande utredning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förköp av historiska arrenden.
Stockholm den 24 januari 1994 Bertil Persson (m)