Svenskt jordbruk har avreglerats och marknadskrafterna ska ges ökat spelrum inom näringen.
Däremot har den under 80-talet beslutade arrendelagstiftningen kringskurit näringens möjligheter att fritt förfoga över jorden. Under detta årtionde stärktes arrendatorernas ställning kraftigt på jordägarens bekostnad. Många är de jordägare som sedan dess brutalt erfarit, vilken rätt som tagits ifrån dem.
Den arrendemarknad, som är så betydelsefull för svenskt jordbruks utveckling, har under de år som gått snedvridits och stagnerat. Balansen mellan avtalsslutande parter har nämligen allvarligt rubbats. Genom 80-talets lagstiftning gavs arrendatorerna bl.a. ett mycket starkt besittningsskydd, överlåtelserätt till nästa generation samt förköpsrätt. Härtill kommer arrendenämndernas möjligheter att reglera priserna på arrenden.
Formerna för överlåtelse mellan jordägare och arrendator har därefter tagit sig andra former, då man försökt kringgå en obekväm lagstiftning. Unga brukare, som förvärvat och velat överta brukningen av sina föräldragårdar, har hindrats från detta, trots att arrendatorerna sagts upp enligt lagens regler.
Med ett avreglerat jordbruk och eftersträvade marknadsekonomiska förhållanden måste rådande arrendelagstiftning anpassas till dessa förutsättningar. Det kan inte vara rimligt att en jordägare fråntas rätten att disponera sin egendom och därmed också möjlighet att ingå de avtal med en motpart, som han själv önskar. Det ligger också i arrendatorns intresse att ha tillgång till en fungerande arrendemarknad, som präglas av mångfald.
Arrendelagstiftningen måste ges ett större inslag av avtalsfrihet och parterna jordägare--arrendator omfattas av samma principer som andra företagare på marknaden. Äganderättens dignitet måste ställas i relation till denna lagstiftning.
En betydande del av remissinstanserna, inklusive arrendatorernas egen organisation, i den s.k. friköpsfrågan för fyra år sedan, ansåg att arrendelagstiftningen borde bli föremål för en allmän översyn. Det synes därför väl motiverat att den pågående Fri- och rättighetskommittén inledningsvis finge tilläggsdirektivet att granska arrendelagstiftningens effekter på äganderätten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Fri- och rättighetskommittén bör ges tilläggsdirektiv avseende granskningen av arrendelagstiftningens effekter på äganderätten.
Stockholm den 20 januari 1994 Mona Saint Cyr (m) Carl G Nilsson (m)