I Skåne, liksom på många andra håll i landet, befinner sig ännu jordbruksbefolkningen i osjälvständighet under historiskt betingade arrendeförhållanden. Fortfarande har institutioner av publikt slag samt fideikommiss från ståndssamhällets tid mandat att råda över den gamla bondejorden och dess brukare. Inte sällan har arrendatorernas släkt brukat sin gård i generationer.
Lantbrukarna ifråga har trots manifestationer utestängts från alla äganderättsreformer trots att de ursprungliga premisserna bakom godsens överhetsställning för länge sedan upphört. Dessa ägarmonopol över jordbruksbefolkningens hus och jord -- arrendejord som de ärvt i generationer -- hör inte hemma i vårt demokratiska samhälle. Systemet innebär rättsosäkerhet, tvistesituationer, osjälvständighet, påtvingad avfolkning, allt till skada för både enskilda och samhället.
Av det nyligen framlagda betänkandet Historiskt arrende -- förslag till friköpslag (SOU 1991:85) framgår att frågan om friköpsrätt har från och till varit aktuell i olika lagstiftningssammanhang sedan mer än 100 år.
Det får emellertid inte återigen stanna vid ett betänkande. Eftersom utredningen varit partsammansatt och den samstämmigt kommit fram till praktiska lösningar, bör nu en lagfäst rätt till friköp tillförsäkras denna befolkningsgrupp, som alltsedan lång tid haft den historiska äganderätten till sin jord och boplats.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagfäst friköpsrätt vid historiskt betingat arrende.
Stockholm den 17 januari 1994 Tuve Skånberg (kds)