Riksdagen fattade den 30 november 1989 ett historiskt beslut. Beslutets innebörd är att brukare av s.k historiska arrenden medgavs rätten att friköpa sina gårdar. Därmed kan man säga att de sista resterna av ett feodalt system gick i graven.
Frågan om friköp av historiska arrenden har varit föremål för en intensiv debatt under hela 80-talet. Efter förslag i motioner väckta 1982 och 1983 beslutade riksdagen (LU 1982/83:27) att låta utreda frågan. Utredningen Friköp av historiska arrenden (SOU 1986:52) avstyrkte förslaget om att lagstifta om friköpsrätt. Mot beslutet reserverade sig den socialdemokratiske representanten i utredningen. Denne lade i sin reservation fram ett väl utarbetat förslag till sådan lag om friköpsrätt.
Sedan frågan om friköpsrätt på nytt väckts i motioner till 1988 och 1989 års riksmöten förordade lagutskottet i sitt betänkande 1989/90:LU6 att friköpsrätt för historiska arrenden skulle införas. I motiveringen för beslutet skriver utskottet bl.a.:
Enligt utskottets mening måste de krav på en friköpsrätt vid historiska arrenden som framförts under årens lopp ses mot bakgrund av att det i dag saknas generella regler som ger en jordbruksarrendator rätt till ersättning för de investeringar som gjorts på arrendestället.-- -- -- Det värde som arrendegårdarna representerar för jordägarna har således till stor del skapats genom det arbete som arrendatorerna och deras släkt utfört och de ekonomiska uppoffringar som de gjort. Det är därför inte svårförståeligt att arrendatorerna önskar att genom en friköpsrätt få trygghet för att de gjorda investeringarna i framtiden kommer dem och deras familjer till gagn.-- -- -- För alla jordbruksarrendatorer gäller generellt sett att de -- i den mån annat inte avtalats med jordägaren -- själva får svara för investeringarna och för hela riskkapitalet och därmed bära den totala företagsekonomiska risken för växtodling och djurhållning.-- -- -- Utskottet vill vidare hänvisa till vad utskottet anförde vid frågans behandling år 1983 (LU 1982/83:27), nämligen att en friköpsrätt kan bidra till fortsatt allsidig befolkningssammansättning på landsbygden. -- -- -- Utskottet vill även peka på att en friköpsrätt ligger i linje med den jordbrukspolitiska målsättningen att ägande och brukande av jordbruksmark bör vara förenat. Det finns således enligt utskottets mening starka skäl som talar för att en friköpsrätt till historiska arrenden bör införas.
Sedan riksdagen sålunda med överväldigande majoritet beslutat att brukare av s.k. historiska arrenden skall få friköpa sina arrenden, ansåg regeringen att vissa lagtekniska problem återstod att lösa. Av denna anledning tillkallades en kommitté i maj 1990 med uppgiften att ''i vissa avseenden se över arrendelagstiftningen.'' På en fråga i riksdagen den 15 maj 1990 uttalade justitieministern att just frågan om friköp skulle behandlas med förtur. Så skedde också genom att 1990 års arrendekommitté i oktober 1991 framlade sitt delbetänkande Historiska arrenden. Kommittén föreslår enhälligt att friköpsrätt för historiska arrenden skall införas. I sin motivering skriver kommittén bl.a.:
Grunden för den föreslagna inlösenrätten kan i korthet beskrivas så, att i ett fall där arrendestället i generationer bebotts och brukats av arrendatorer tillhörande samma släkt har arrendatorerna och deras familjer fått mycket starka såväl ekonomiska som personliga bindningar till arrendestället, medan motsvarande bindningar typiskt sett är betydligt svagare på jordägarsidan, varför förhållandena på brukarsidan motiverar att den nuvarande arrendatorn ges rätt att få nyttjanderätten omvandlad till äganderätt.
Förslaget innebär att inlösenrätten skall gälla inte bara mot privata subjekt utan också mot stat, kyrka och kommun. Ordet friköpsrätt anger dels att arrendatorn tillförs en rätt att under de i lagen angivna förutsättningarna förvärva arrendestället även mot jordägarens vilja, dels att rättigheten bygger på att man på arrendatorsidan sedan lång tid har en besittningsrätt till egendomen. Enligt förslaget skall en arrendator inte med bindande verkan för framtiden kunna avstå från friköpsrätten.
Vid historiska arrenden är brukarens ekonomiska insats i form av djur och rörelsekapital, i maskiner och inventarier, grundförbättringar i mark och byggnader ofta dubbelt så stor som jordägarens insats. Sålunda svarar t.ex. arrendatorer vid gods i såväl Västergötland som Skåne för 95% av kostnaderna för ombyggnads- och investeringsarbeten.
Den 11 mars 1992 avslog en knapp riksdagsmajoritet motioner (s) och (c) med krav på genomförande av 1989 års riksdagsbeslut med motiveringen att frågan om förslag till friköpslag ''bereddes i regeringskansliet''.
Den 10 november avslog en ännu knappare riksdagsmajoritet med röstsiffrorna 126 mot 124 (13 avstod) motioner (s) och (c) med förnyade krav på att 1989 års riksdagsbeslut skulle respekteras och fullföljas. Avslagsyrkandet motiverades med att ''frågorna för närvarande bereds i regeringskansliet''.
I frågesvar i riksdagen den 11 januari 1994 meddelar statsrådet Reidunn Laurén att proposition är att vänta under vårriksdagen men att innehållet inte närmare kan redovisas, eftersom ''beredning nu pågår inom Justitiedepartementet''. De utredningar som statsrådet hänvisar till behandlar utöver friköpsrätten flera andra arrenderättsliga frågor bl.a. skydd för jordbruksarrendatorers investeringar. Det är sålunda fortfarande mycket oklart om den aviserade propositionen kommer att innebära ett fullföljande av riksdagsbeslutet från 1989. Denna långt utdragna behandling av ärendet är ur konstitutionell synpunkt stötande och ägnad att undergräva förtroendet för riksdagen som landets högsta lagstiftande organ.
Efter fyra års utrednings- och beredningsprocess är det nu hög tid för riksdagen att omgående fatta ett för regeringen bindande beslut innebärande att berörda arrendatorer utan ytterligare dröjsmål får rätt att förvärva lagfart på den jord som de själva i generationer röjt, brukat, bebyggt och bebott och som de i realiteten i många fall till väsentlig del redan äger.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att friköp av historiska arrenden skall genomföras i enlighet med förslag från 1990 års arrendekommitté.
Stockholm den 12 januari 1994 Bengt Silfverstrand (s) Ingvar Johnsson (s) Berit Löfstedt (s) Johnny Ahlqvist (s)