Frågan om barns talerätt har övervägts ända sedan 1977. Frågan har utretts och remissbehandlats. Lagutskottet har bifallit motionskrav. Sverige har ratificerat barnkonventionen. Men något förslag har ännu inte förelagts riksdagen.
Detta är märkligt med tanke på att den svenska familjerätten ända sedan början av 1970-talet varit föremål för en fortlöpande reformering.
Frågan om barns talerätt har också en direkt koppling till artikel 12 i FN-konventionen om barnets rättigheter. Konventionen ålägger konventionsstaterna att tillförsäkra barn rätten att fritt ge uttryck för sina åsikter, när barnet är i stånd att bilda sig egna åsikter. I alla domstolsförfaranden skall barnet ges möjlighet att bli hört, antingen direkt eller genom företrädare.
Vår inställning grundas på övertygelsen att barn bör ha talerätt i frågor som berör dem själva och ha rätt att företrädas av ombud. Idag har barn den rätten när det gäller omhändertagande enligt LVU, Lag om vård av unga. Samma rätt bör gälla i vårdnads- och umgängesmål.
Lagutskottet behandlade senast förra riksmötet flera motioner med liknande krav. Motionerna avslogs med hänvisning till att regeringen under våren 1993 skulle behandla frågan i en departementspromemoria. Så har inte skett, varför vi på nytt aktualiserar frågan om barns talerätt i vårdnads- och umgängesmål.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barns talerätt.
Stockholm den 25 januari 1994 Maj-Inger Klingvall (s) Berit Löfstedt (s) Viola Furubjelke (s)