I massmedia har allt mera uppmärksammats den ekonomiska situation som en förälder riskerar att hamna i vid skilsmässa. Uppmärksamheten har i första hand riktats mot frånskilda mödrar, som ju också är de som till den alldeles övervägande delen tilldöms vårdnaden om barnen.
På senare år har i viss mån även situationen för den frånskilde maken hamnat i fokus. Allt oftare har det visat sig att skilsmässa blir början till en ekonomisk ruin för den tidigare gifte eller sammanboende familjefadern. Med det system som råder i dag visar det sig att till och med en relativt hög inkomst inte räcker till när underhållsskyldighet kommer in i bilden.
Särskilt trubbig visar sig lagstiftningen vara i en situation när föräldrar får någon form av delad vårdnad om de gemensamma barnen. Om en part får vårdnad om barnen i mindre än hälften av tiden så är den parten mer eller mindre utlämnad till den andra partens godtycke när det gäller att reda upp den ekonomiska situationen.
Följande historia direkt ur det verkliga livet beskriver hur en persons ordnade ekonomi kan vändas till början till ekonomisk misär. Jag fick den i ett brev med en direkt vädjan att verka för förändrad lagstiftning:
Skilsmässor är jobbiga för alla inblandade, framför allt för barnen i ett äktenskap som skall upphöra. Som frånskild man med underhållsplikt -- och där både jag själv och barnens mor har åsikten att jag skall ha barnen hos mig så mycket som möjligt -- så har man en minst sagt kärv ekonomi. Närmast på gränsen till ''ruin''.
Min inkomst, ca 17 000 kronor i månaden, skall räcka till att sörja för mig själv och för mina barn under de tider de bor hos mig -- i mitt fall en tredjedel av årstiden. Underhållet skall betalas varje månad oavsett om jag exempelvis har barnen hos mig under en hel månad på semestern. På grund av min inkomst så betalar försäkringskassan inte ut något bidragsförskott till barnens mor.
Barnen är skrivna hos modern (vi har gemensam vårdnad) som har barnbidrag, bostadsbidrag samt underhåll från mig. Alla är överens om att det fungerar mycket bra med den uppdelning vi har gjort när det gäller mitt umgänge med barnen. De är trygga och mår utmärkt i den nya situation som har uppstått.
Jag har ingen rätt till någon del av barnbidraget och får heller inte bostadsbidrag på grund av min inkomstnivå. När underhållet fastställdes så förklarade Försäkringskassan att mitt underhåll (ej avdragsgillt) och barnbidraget ej räknas som en tillgång för barnens mor eftersom pengarna förutsätts gå till barnens behov.
Min ekonomi är, åtminstone när en konsumentsekreterare räknar på den, negativ. Det blir ett minus på ungefär 1 500 kronor varje månad. Banken råder mig att flytta till en mindre lägenhet (har i dag en trea som kostar 4 300 kronor i månaden). En etta eller tvåa skulle göra det svårt för mig att ha barnen -- varav ett går i skolan -- boende hos mig på samma sätt som i dag. Jag skulle då tvingas bli en så kallad ''söndagspappa'' istället.
Försäkringskassan råder mig att söka bostadsbidrag och överklaga ett avslagsbeslut eftersom det inte finns några egentliga regler när det handlar om att ha barnen under så stor del av årstiden som jag faktiskt har. Det ''normala'' är, enligt Försäkringskassan, att barnen är hos fadern varannan helg. Tingsrätten har i domen om äktenskapsskillnad konstaterat att vi har delad vårdnad. Min åsikt är att jag bör kunna erbjuda barnen samma boendestandard som modern -- vilket alltså är omöjligt i nuläget, åtminstone utan att låna pengar i bank för att dra runt det hela.
Det är också psykiskt jobbigt att ofta få höra ''varför köper inte du kläder till och gör saker med oss som mamma gör?'' Notabelt är att barnens mor och jag kommer bra överens. Vi slåss inte om pengar och inte om barnen. Men jag anser att reglerna när det gäller exempelvis bostadsbidraget borde ses över så att de stämmer med verkligheten.
Min ''fajt'' får bli med myndigheterna vilket lär ta tid. Under den tiden måste jag välja -- låna mer, sälja ytterligare personlig egendom eller snarast bli ''söndagspappa'', vilket, enligt min åsikt, innebär att jag ytterligare en gång måste ''svika'' barnen som har vant sig vid att bo hos mig under en stor del av tiden och är lyckliga och trygga i de omständigheterna.
I det fall som relateras ovan är det ganska klart att hustrun -- som alltså fått huvuddelen av vårdnaden om de gemensamma barnen och har dem skrivna hos sig -- hamnar i en betydligt mycket bättre ekonomisk situation än den frånskilde familjefadern.
Barnbidrag och underhåll räknas inte som en tillgång för hustrun, trots att hon inte har vårdnaden om barnen på heltid. Det rimliga vore naturligtvis att underhållet, med tanke på den delade vårdnaden, i just detta fall vore bestämt med utgångspunkt från att den ena parten har barnen två tredjedelar av tiden och den andra, som nu betalar underhåll, faktiskt själv har vårdnaden under en tredjedel av tiden. På något sätt borde också del av barnbidraget kunna tillföras den förälder som har en så pass väsentlig del av umgängestiden som en tredjedel.
I fungerande relationer borde sådant här naturligtvis kunna lösas utan lagstiftning eller ''pekpinnar från myndigheter''. Sannolikt är dock skilsmässosituationen en sämre situation än många andra när det gäller att komma överens i ekonomiska angelägenheter. Det kan därför inte uteslutas att lagstiftningen i detta hänseende kan behöva ses över.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av den lagstiftning som reglerar frånskilda föräldrars ekonomiska angelägenheter i samband med vårdnad om gemensamma barn.
Stockholm den 25 januari 1994 Stig Bertilsson (m)