I samband med separations- och umgängesmål i tingsrätt kan den ena eller bägge parter kräva att en kontaktperson utses. Tingsrätten kan då föranstalta om detta och det ankommer på socialnämden att verkställa beslutet. En kontaktperson kan vara en mycket viktig resurs om det föreligger relationsproblem mellan parterna.
Det har visat sig att kommunerna inte alltid följt upp tingsrättens beslut. Det har ibland befunnits svårt att hitta en lämplig kontaktperson i den kommun där barnet befinner sig eller har det funnits andra anledningar till att någon kontaktperson inte kunnat utses.
För barnets bästa och välbefinnande är det viktigt att en kontaktperson verkligen utses. Att det är någon som kan inta en medlande och lugnande roll och tillvarata barnets intressen är givetvis av största vikt.
Lagstiftningen tycks visa på brister i och med att det inte finns klara och entydiga regler för kommunens ansvar. En möjlig lösning vore att socialtjänstlagen kompletterades med bestämmelser innebärande en möjlighet för ena parten att överklaga kommunens försummelse. Rätten till kontaktperson, om tingsrätten har beslutat därom, skulle jämställas med rätt till bistånd i socialtjänstlagen.
Socialtjänstkommittén har i uppdrag att se över socialtjänstlagstiftningen och borde kunna ges möjlighet att pröva vad som anförs i motionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av lagstiftningen angående utseende av kontaktperson i samband med separations- och umgängesmål.
Stockholm den 24 januari 1994 Gustaf von Essen (m)