Trots att det i vissa avseenden kan synas vara olämpligt, är det i dag inget som hindrar att samma person, som t.ex. varit god man för en person, utses att vara boutredningsman i dödsboet efter samma huvudman.
Även om slutredovisning till överförmyndaren tillställs en av den avlidnes släktingar för kontroll, är detta ingen garanti för att godmansskapet har varit helt invändningsfritt. Ofta är det gode mannen/förvaltaren som själv anger till vilken anhörig som redovisningen skall skickas. Det är heller inte ovanligt att anhöriga som med tacksamhet överlåtit problemen med huvudmannens tillsyn och förmögenhetsförvaltning, tycker att det är bekvämt att samma person sköter de ekonomiska/praktiska göromålen även efter huvudmannens bortgång.
Denna ordning är inte helt tillfredsställande. Det förekommer då dessvärre att tveksamheter från tiden som godman/förvaltare och som inte kunnat upptäckas/bedömas av den granskande myndigheten aldrig kommer att uppdagas. Det är förhoppningsvis inte ofta förekommande, men bara det faktum att nuvarande lagregler (ÄB 19 kap.) gör det möjligt, är skäl nog för en ändring av desamma.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vem som kan bli boutredningsman.
Stockholm den 21 januari 1994 Lennart Fridén (m)