Det finns ca 570 000 företag i Sverige. Företag med färre än 200 anställda svarar för 2/3 av sysselsättningen inom den privata sektorn. Det är inom denna grupp som ekonomiskt tillväxt ska åstadkommas. För att skapa tillväxtmöjligheter i småföretagen så måste man ha rättvisa förutsättningar att konkurrera, inte minst mellan företag i samma bransch.
Särskilt vid konkurser uppstår ett antal konkurrenssnedvridande situationer som måste rättas till. Den prioriteringsordning som gäller med skatter och banklån före leverantörsskulder försätter många småföretag i knipa.
Under 1992 försattes 21 200 företag i konkurs. Många små företag råkar ut för stora kundförluster och många stabila företag har tvingats till konkurs just p g a att kunder gått i konkurs. Det tydligaste exemplet är byggherren som anlitar ett byggföretag som tar på sig totalentreprenad och som i sin tur anlitar företag som underentreprenörer och underleverantörer. När byggföretaget går i konkurs drar det med sig såväl underentreprenörer som leverantörer.
En annan prioriteringsordning än den som nu gäller måste förordas där leverantörsskulder kommer före skatter.
Mervärdeskatt på delbetalningar
En entreprenör i byggbranschen får oftast delbetalningar på en entreprenad eftersom arbetena sträcker sig över en lång tid. Dessa delbetalningar är inte momsbelagda om det inte angivits i avtalet mellan beställare och entreprenör. Konsekvensen kan bli att entreprenörer som fakturerar delbetalningar till en beställare som går i konkurs förlorar både resten av entreprenaden och också mervärdeskatten på intjänta belopp. Detta eftersom entreprenören vid en sådan situation måste redovisa moms på erhållen a conto- likvid. Därför bör alla delbetalningar vara momsbelagda enligt lag.
Lönegaranti i konkursföretag
När ett företag har gått i konkurs så skyddas de anställda genom att de får uppbära lönegaranti. Denna ersättning är till för att de anställda inte helt plötsligt ska stå utan inkomst. När konkurs är ett faktum måste de anställda anmäla sig som arbetslösa och ställa sig till arbetsmarknadens förfogande. Lönegarantitiden måste användas till att söka nya arbeten.
Så fort de anställda får nytt jobb, oavsett om det är anställning i ett rekonstruerat konkursföretag eller helt nytt måste lönegarantin upphöra.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioriteringsordning vid konkurs,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om a conto-betalningar vid entreprenader,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anställdas rätt till lönegaranti.
Stockholm den 25 januari 1994 Karin Starrin (c) Kjell Ericsson (c)