En allmän strävan för företag i svårigheter bör vara att hellre än konkurs söka nya förutsättningar för att fortsätta verksamheten. Detta är till gagn för alla: borgenärer, anställda och ägaren. För att ett rekonstruktionsförsök skall lyckas är det väsentligt att de anställda medverkar. Den anställdes löneanspråk för den närmaste tiden skall därför belasta företaget med bästa rätt. Idag förhåller det sig så att personalens löneanspråk har förmånsrätt efter företagshypotek och skattefordringar.
Jag anser att lönefordringar avseende en kortare tid skall få bättre förmånsrätt än företagshypotek. Att ha tillgång till personal inledningsvis är nödvändigt vid fortsatt drift och rekonstruktion, och det är befogat att denna lönebelastning går före företagshypotekshavarnas intressen.
När det gäller frågan om hur lång tid lönerna skall ha dylik prioritet bör hänsyn tas till den tid som en administratör i allmänhet kan tänkas behöva för att ta ställning till hur en verksamhet skall rekonstrueras. Den tidsperiod det kan bli fråga om blir med nödvändighet relativt kort.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändringar av förmånsrättslagen (1970:979) i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1994 Stig Rindborg (m)