Leverantörernas och andra oprioriterade borgenärers möjlighet till insyn i själva konkursförvaltningen är bristfällig.
Den möjlighet till insyn som det s.k. Granskningsmannainstitutet ger används utomordentligt sällan. Enligt 7 kap. 30 § Konkurslagen kan tingsrätten förordna en granskningsman om en borgenär begär det. Den som begär granskningsman måste betala kostnaden. Detta medför att Granskningsmannainstitutet i praktiken blir oanvändbart för leverantörer och andra borgenärer med mindre fordringar.
Försäljningen av boets inventarier och lager sker ofta till den krets av ägare som tidigare drivit företaget. Dessa köpare är de som känner till den realistiska potentialen i tillgångarna. Det företag -- den leverantör -- som har levererat varorna blir inte tillfrågad om varans värde och ej heller erbjuden att återköpa den. Det förslag som presenterats inom regeringskansliet ''Företagande och konkurrens på likvärdiga villkor'' bör beaktas. Arbetsgruppen föreslår att en ny regel skall införas som innebär att vid konkursförvaltares försäljning av konkursboets egendom till den före detta ägaren skall detta föregås av ett anbuds- eller auktionsförfarande.
En värdefull informationskälla för bedömningen av konkursboets förvaltning och prissättning av varulagret är den eventuella kontrollbalansräkningen. I den mån styrelsen för ett aktiebolag tillsett att upprätta en kontrollbalansräkning innan konkursutbrottet finns ett dokument där tillgångarna, varulagret och inventarierna är upptagna till de verkliga marknadsvärdena. Tillgångarna skall i en kontrollbalansräkning tas upp till de verkliga värdena, således inte till de försiktiga värden som anges i en vanlig balansräkning enligt traditionella redovisningsprinciper.
Rätt till insyn i kontrollbalansräkningen och revisorernas granskningsrapport har bolagets styrelse, bolagsstämman och vid efterföljande konkurs, konkursförvaltaren. Regeringen bör pröva möjligheten att införa en lagändring, som ger borgenärerna större inflytande vid utseende av förvaltare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allmänhetens möjlighet till insyn i konkurs.
Stockholm den 24 januari 1994 Kenth Skårvik (fp) Sten Svensson (m) Filip Fridolfsson (m) Kjell Johansson (fp) Marianne Andersson (c) Rune Backlund (c) Alwa Wennerlund (kds)