Under de senaste åren har det genom bl.a. massmedia åskådliggjorts hur personer som lämnat sina chefsbefattningar enligt förmånliga avtal -- s.k. fallskärmsavtal -- fått ta emot mycket stora belopp. Det har handlat om avgångsvederlag, pensionsförsäkringar och liknande. Detta har upprört Sveriges medborgare med tanke på att dessa personer i många fall lämnat verksamheter som befunnits ha stora förluster.
Enligt aktiebolagslagen skall det lämnas upplysning om alla för bedömningen av bolagets ställning viktiga förhållanden. Bl.a. skall alla ersättningar till verkställande direktörer redovisas i bolagets årsredovisning. Det gäller också eventuellt utbetalt avgångsvederlag.
Det finns vid en internationell utblick mer kraftfulla regler som ställer högre krav än de svenska. Anställningskontrakten för varje direktör i England skall vara tillgängliga för aktieägarna i det bolag där anställningen finns. Regler har införts av den myndighet som reglerar handeln med aktier i USA vilka kräver att bolagen skall offentliggöra direktörernas löner och förmåner.
Förhållandena är andra i Sverige. Aktiebolagen har ingen skyldighet att redovisa eventuella avtal om avgångsvederlag och andra förmåner för personer som leder dem. En skyldighet att redovisa pensionsersättningar till styrelseledamöter och VD saknas. Inte heller sociala avgifter och pensionspremier ingår i den nu gällande redovisningsplikten, som i stället endast avser ersättningar i form av lön, arvode, provision, semesterersättning och liknande belopp som kommer den anställde direkt till godo.
Detta, och utvecklingen under de senaste åren, uppställer med all önskvärd tydlighet krav på att i bolagens årsredovisning införa en redovisningsskyldighet av s.k. fallskärmsavtal.
Tilläggsdirektiv har givits Redovisningskommittén för att kommittén skall bedöma huruvida det finns behov av särskilda redovisningsregler för avtal om avgångsvederlag och andra förmåner till styrelseledamöter, verkställande direktörer och andra personer i en företagsledning.
Det är angeläget att uppgifterna om avtal etc. blir offentliga. Inte minst gäller detta för dem som på olika sätt har att göra med bolaget. Det gäller t.ex. aktie- och kreditmarknaderna, affärspartners och anställda. Att mycket förmånliga fallskärmsavtal påverkat bedömningen av företagens seriositet och framtida utveckling är känt, liksom att det finns ett särskilt intresse från skatte- och bolagsrättsliga utgångspunkter för avtal som utlösts före en konkurs. Offentligheten kan också vara ett led i att återge ett förtroende för näringslivets etik och moral.
Näringslivets börskommitté har nyligen lämnat rekommendation om hur företagsledningars förmåner skall redovisas. I stället för att införa bindande regler anges riktlinjer som alla antas följa.
I november 1993 lämnade Näringslivets börskommitté en rekommendation om information om ledande befattningshavares förmåner. Den riktar sig till svenska bolag som har aktier eller aktierelaterade finansiella instrument noterade vid någon svensk börs eller auktoriserad marknadsplats. Innebörden är att vissa uppgifter skall lämnas individuellt för befattningshavare i den högsta ledningen. Det handlar om uppgifter beträffande de totala ersättningarna och förmånerna samt uppgifter om de mest väsentliga villkoren i avtal om framtida pension och avgångsvederlag. När det gäller andra personer i ett bolags ledning, skall uppgifter lämnas om de mest väsentliga villkoren i avtal om framtida pension och avgångsvederlag. Att notera är att styrelsen för Stockholms Fondbörs ställt sig bakom rekommendationen och kommer att verka för att den tas in i börskontraktet. Därmed blir rekommendationen civilrättsligt bindande för de bolag som är noterade vid Stockholms Fondbörs.
Socialdemokraterna anser att rekommendationer av denna typ är ett mycket lovvärt försök att komma till rätta med de problem som är förknippade med förmåner för bolagens ledande personer. Utvecklingen har visat att egna initiativ är nödvändiga. Emellertid är det inte tillräckligt. Det behövs en lagstiftning som bl.a. återställer allmänhetens förtroende liksom återigen skapar en bättre moral i näringslivet m.m. För den som inte följer reglerna måste det finnas sanktionsmöjligheter.
Den offentliga redovisningen av ersättningar m.m. till företagsledningarna måste avse hela företagsledningen. Det gäller dem som saknar LAS-skydd samt styrelsen. Den bör omfatta såväl räkenskapsårets löner och ersättningar som större avsättningar till sjukförsäkrings- och pensionsavgifter samt andra sociala avgifter.
Det bör också utredas och regler förtydligas gällande den tid ett fallskärmsavtal bör kunna omfatta. Det bör övervägas om sådana avtal som kan utlösas av den avgående chefspersonen bör förbjudas. En utredning bör vidare besvara frågor när det gäller att ge rättstillämpningen bättre underlag för bedömning av tolkningen av rättsreglerna.
Socialdemokraterna anser att regeringen under innevarande riksmöte bör lämna förslag till riksdagen som syftar till att införa en utökad redovisningsskyldighet ang. företagsledningars löner och förmåner m.m. i enlighet med vad som anförts i motionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag under innevarande riksmöte om skärpt lagstiftning avseende redovisning av bolags ledande befattningshavares förmåner.
Stockholm den 21 januari 1994 Maj-Lis Lööw (s) Owe Andréasson (s) Inger Hestvik (s) Bengt Kronblad (s) Gunnar Thollander (s) Carin Lundberg (s) Hans Stenberg (s) Per Erik Granström (s)