Aktiebolag och ekonomiska föreningar är från sina ägare och medlemmar fristående rättssubjekt. I aktiebolagslagen stadgas att delägarna inte har något personligt ansvar för bolagets förpliktelser. Detta innebär att ett aktiebolags borgenärer är hänvisade till att söka få betalning för sina fordringar ur bolagets tillgångar. De kan inte vända sig mot aktieägarna personligen vare sig dessa är fysiska eller juridiska personer.
Just möjligheten att driva verksamhet utan personligt ansvar anses vara en av de viktigaste orsakerna till aktiebolagsformens stora betydelse för näringslivet. Under senare år har emellertid friheten från personligt betalningsansvar kommit att missbrukas i allt större utsträckning. Ett sådant missbruk av aktiebolagsformen har blivit allt vanligare i samband med ekonomisk brottslighet.
I 13 kap. 2 § aktiebolagslagen finns regler enligt vilka styrelsens ledamöter kan bli personligen betalningsansvariga för bolagets förpliktelser. Förutsättningen är bl.a. att styrelseledamöterna försummar att vidta de åtgärder som är föreskrivna i fall då det finns anledning att befara att bolaget förbrukat viss del av aktiekapitalet. Nämnda regler har utformats på ett sätt att de inte kan sägas innebära något generellt åsidosättande av principen om aktieägarnas frihet från personligt betalningsansvar för bolagets förpliktelser. Däremot har det i rättspraxis förekommit att man åsidosatt regeln om aktieägarnas frihet från personligt betalningsansvar för bolagets förpliktelser -- s.k. ansvarsgenombrott -- när man ansett att upprätthållandet av principen lett till ett oacceptabelt resultat.
Sådant ansvarsgenombrott har förekommit i situationer som kännetecknas av att gäldenärsbolaget bedrivits på ett gentemot borgenärerna stötande eller illojalt sätt. Eftersom antalet rättsfall där ansvarsgenombrott konstituerats är litet måste rättsläget betecknas som oklart. Detta utgör i sig ett starkt skäl att precisera förutsättningarna för ansvarsgenombrott så att en enhetlig rättstillämpning kan komma till stånd.
Om principerna för ansvarsgenombrott lagfästes innebär detta sannolikt att aktieägare och personer i ledande ställning inom ett bolag kan komma att iaktta särskild försiktighet när det gäller åtgärder som är till skada för borgenärerna.
Ett motverkande av missbruk av aktiebolagsformen är av betydelse inte enbart för borgenärerna utan även för såväl bolagen själva som deras aktieägare. Missbruk av ansvarsfriheten är ägnat att skapa bristande förtroende på marknaden för bolagsformen, något som i inte obetydlig utsträckning redan torde ha skett. Att sådant missbruk stävjas är viktigt inte minst för den borgenärsgrupp som utgörs av småleverantörer, uppdragstagare eller kunder, vilka inte har praktiska möjligheter att ta kreditupplysningar på bolaget och av bl.a. effektivitets- och konkurrensskäl inte har möjlighet att välja affärspartner.
Det finns således sammantaget mycket starka skäl som talar för att principer för solidariskt betalningsansvar för delägare i aktiebolag -- ansvarsgenombrott -- blir föremål för lagstiftning.
På förslag av Betalningsansvarskommittén avsåg också den socialdemokratiska regeringen att lägga fram ett sådant lagförslag på våren 1991. Lagrådet ansåg emellertid att en lagreglering av ansvarsgenombrott borde föregås av en fördjupad utredning, något som regeringen också tog fasta på genom att i tilläggsdirektiv till aktiebolagskommittén uppdra åt denna att lämna förslag till regler innebärande att en delägare i ett aktiebolag i vissa undantagssituationer skall kunna bli solidariskt betalningsansvarig för bolagets skulder (ansvarsgenombrott).
Den borgerliga regeringen beslutade vid regeringssammanträde 1991-1-28 utan närmare motivering att upphäva dessa tilläggsdirektiv.
Att utan föregående utredning och prövning avhända sig möjligheterna att genom lagstiftning komma till rätta med, eller åtminstone begränsa, otillbörliga förfaranden, som inte sällan har karaktären av ekonomisk brottslighet, måste betraktas som synnerligen anmärkningsvärt.
I betänkande 1992/93:LU40 hävdar lagutskottet ånyo att ''de fall då principen genombrutits i rättspraxis är få till antalet och avser speciella situationer'', liksom att någon rättsosäkerhet ''knappast anses föreligga''. Slutsatsen förefaller minst sagt ologisk eftersom det just är avsaknaden av tillräckligt många rättsfall där ansvarsgenombrott konstituerats som visar att rättsläget är oklart.
Skälen för att pröva frågan om ansvarsgenombrott är med tanke på utvecklingen av den ekonomiska brottsligheten och det tilltagande missbruket av aktiebolagsformen nu ännu starkare än tidigare. Detta understryks bl.a. av den aktuella ansvarsfrågan i flera banker, där det allmänna rättsmedvetandet kräver att frågan om bankledningarna åsidosatt sina skyldigheter, och därmed bidragit till mångmiljardförlusterna, prövas. Så kommer också att ske vad gäller Gota bank. Det framstår som alltmer uppenbart att medlemmarna i en styrelse för ett aktiebolag alla har ett övergripande ansvar för fel och misstag som begås, åtminstone om de varit medvetna om vad som hänt eller borde ha skaffat sig kunskaper därom. Av denna anledning är det rimligt att aktiebolagskommittén får tilläggsdirektiv för att kunna genomföra det tidigare beställda uppdraget om lagreglering av ansvarsgenombrott.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att Aktiebolagskommittén genom tilläggsdirektiv får utreda frågan om lagreglering av ansvarsgenombrott.
Stockholm den 11 januari 1994 Bengt Silfverstrand (s) Ingvar Johnsson (s)