Bakgrund
I propositionen föreslås att aktiebolagsformen delas upp i två typer av aktiebolag, privata och publika aktiebolag. Endast de publika bolagen skall kunna vända sig till allmänheten för att skaffa riskkapital. Vidare skall, enligt förslaget, i firman för ett publikt bolag ''publikt'' eller förkortningen ''pub'' ingå. På motsvarande sätt skall i firman för ett privat bolag ordet ''privat'' eller förkortningen ''priv'' ingå.
Den nya firman liksom bolagets säte och organisationsnummer skall anges på bolagets brev, orderblanketter och fakturor. Det innebär för de privata bolagen att dessa måste ange antingen ''privat'' eller ''priv'' i dessa handlingar samt säte och organisationsnummer. Därmed krävs en ändring av såväl utseende som text och nytryck av dessa handlingar.
Uppdelning föranleds av en anpassning till EU:s direktiv. Syftet med direktivet är att bolagsformerna skall kunna särskiljas.
Genom uppdelningen i publika och privata bolag anses Sverige nu införa två aktiebolagsformer. EU:s bolagsdirektiv gäller efter denna uppdelning endast för de publika bolagen. Det innebär att Sverige för de privata bolagen fritt kan införa de regler vi önskar. Vi behöver med andra ord inte göra några ändringar för de privata bolagen.
Sverige hade 264 000 aktiebolag i februari 1992 med ett aktiekapital under 500 000 kr, dvs. den gräns som föreslås för de bolag som vill ha möjlighet att ansöka om att bli publika. I vart fall detta antal bolag förväntas bli privata bolag. Vid samma tidpunkt fanns knappt 20 000 bolag med över 500 000 kr i aktiekapital.
Allmänt
Förslaget innebär alltså att ytterligare krav ställs på de mindre bolagen. För det första tvingas dessa ändra ett inarbetat namn. Ofta är namnen gamla och bärare av en viss tradition. Företagen är familjeföretag. Att lägga till ''priv'' sist i firman låter i de flestas öron mycket konstigt och onaturligt. Detta framstår som omotiverat genom att namnet dessutom blir längre och besvärligare att skrivas.
Genom att tvingas ange firman, sätet och organisationsnumret på brev, orderblanketter och fakturor måste nya trycksaker framställas med nya logotyper m.m. Detta innebär kostnader för såväl framtagning av firma och logotype som tryckkostnader för nytt brevpapper m.m. Dessutom kommer ändring av skyltar m.m. att behöva ske i flertalet fall. Vidare måste en omregistrering ske för samtliga bolag. Beslut om den nya firman måste fattas på bolagsstämma. I flertalet fall blir det nödvändigt att för detta ändamål hålla en extra sådan.
Förkortningen ''AB'' är en praktisk och vedertagen förkortning som om förslaget genomförs måste ändras till ''priv AB''. Att alltid behöva uttala detta förefaller -- förutom kostnadsaspekten -- onödigt.
Kostnader
Med antagandet att kostnaden för framtagandet och ändringen av dessa bolag och ändringen av dessa handlingar uppgår till 5 000 kr per privat bolag blir belastningen på småföretagen 1,32 miljarder kr. Antas kostnaden i stället vara den dubbla, vilket förefaller mer realistiskt, innebär uppgiftskyldigheten en kostnad på drygt 2,6 miljarder kr. Till dessa kostnader kommer kostnader för omskyltning vilket kan uppgå till ansenliga belopp i flertalet fall.
Enbart registreringskostnaderna för en firmaändring hos PRV kostar i dagsläget 800 kr. Något undantag som innebär att avgift inte skall tas ut föreslås inte i propositionen.
Kostnaderna för ändringen har inte uppmärksammats i propositionen. Av denna framgår endast att vissa kostnader, t.ex. ändringar i bolagsordningen, kan antas uppvägas av de fördelar en närmare anpassning av svensk bolagsrätt får för svenskt näringsliv. Kravet på att utreda kostnaderna för lagändringar som berör särskilt mindre företag kan med denna utredning knappast anses vara tillgodosett.
Avslutning
Allt detta kan besparas småföretagen. Genom att firman ändras för de betydligt färre publika aktiebolagen uppfylls EU:s krav på särskiljningsförmåga mellan bolagsformerna. En sådan lösning har också valts i Finland. Direktiven gäller endast de nya publika bolagen, vilket Sverige tills vidare bör ta fasta på. Vi bör alltså inte ändra det som inte behöver ändras.
Visar det sig senare att sammanblandning uppstår och att detta beror av att firman för de privata bolagen inte ändras bör i alla fall ett tillägg då göras. Dessförinnan finns det ingen anledning att anpassa aktiebolagslagen -- om vi inte därtill är tvungna -- mer än vad som anses rationellt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i firman för de privata bolagen inte skall behöva anges ordet ''privat'' eller förkortningen ''priv'',
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att privata bolags firma, säte och organisationsnummer inte skall behöva anges på brev, orderblanketter eller fakturor.
Stockholm den 19 april Sten Svensson (m)