Idrotten är med sina ca 2,5 miljoner medlemmar vårt lands största folkrörelse. Med omkring 4 miljoner aktiva utövare spelar den en viktig roll i det svenska samhället.
Det sägs att delad glädje är dubbel glädje. Idrotten ger både lust och glädje. Den ger också gemenskap. I föreningen samlas man kring ett gemensamt intresse och man strävar gemensamt mot uppsatta mål.
Att idrotten förbrödrar är också ett talesätt som äger sin giltighet. Och inte minst i dagens samhälle med en tilltagande främlingsfientlighet har idrotten en viktig uppgift som en motverkande kraft.
Idrotten är vidare den i särklass största ungdomsrörelsen. 74 % av alla pojkar och 65 % av alla flickor i åldrarna 10-- 12 år är med i en eller flera idrottsföreningar. Totalt finns ca 60 % av alla i åldrarna 7--20 år inom den organiserade idrottsrörelsen. Detta är internationellt sett mycket höga siffror.
Det finns nya undersökningar som visar att idrotten av olika skäl fått svårare att nå olika grupper. Vissa studier tyder på att den sociala rekryteringen blivit snedare och att inte minst flickor i tonåren i allt högre grad lämnar den organiserade idrottsrörelsen.
Det finns anledning för idrottsrörelsen att ta dessa tendenser på allvar och finna sådana verksamhetsformer som gör idrotten attraktiv för alla.
Men trots de allra senaste årens nedgång i antalet idrottande ungdomar behåller idrotten greppet om en mycket stor del av ungdomskullarna.
Denna breda rekrytering ger förutsättningar och möjligheter för idrotten till en positiv utveckling. Men den lägger också ett stort ansvar på de många idrottsledarna och tränarna. Ett ansvar som innebär att alla ungdomar skall få chansen att vara med -- att platsa i gemenskapen, i laget.
Därför är det ideella ledarskapet och ledarutbildningen en grundläggande förutsättning för idrotten. Ungdomsverksamheten bärs upp av ca 500 000 ideellt arbetande ledare som lägger ned uppskattningsvis 140 miljoner oavlönade arbetstimmar varje år ute i landets drygt 22 000 föreningar.
Utan ledare stannar idrotten. Utan ledare stannar en stor och dominerande del av fritidsverksamheten ute i kommunerna. Det vilar därför ett stort ansvar på de kommunpolitiker som nu okritiskt gör stora nedskärningar inom fritidssektorn. Och där bl.a. ledarutbildningen oftast drabbas mycket hårt.
Idrotten är i grunden en fysisk aktivitet. I dagens samhälle där alltfler har ett stillasittande arbete ökar behovet av motion. Idrotten ger rika möjligheter till motion på ett roligt och stimulerande sätt.
Det finns vidare en rad forskningsresultat som pekar på idrottens betydelse som rehabilitering efter sjukdom. Den idrottsforskning som bedrivs har också givit upphov till nya metoder för både behandling och rehabilitering av skador som inte bara drabbar idrottsutövare. Därigenom har rehabiliteringstiden kunnat förkortas och patienternas lidande och samhällets sjukvårdskostnader minskat.
För den som inte själv idrottar kan idrotten ge underhållning av hög klass. Den oregisserade föreställning man kan uppleva framför TV:n eller på läktaren trollbinder miljoner åskådare.
Och det är väl få samtalsämnen som dyker upp så ofta vid frukostbordet, i lunchrummet, bland släkt och vänner som idrotten.
Detta är några av skälen till att samhället på olika sätt medverkar till att skapa förutsättningar för idrott och motion. Det sker genom insatser på såväl det kommunala som det statliga området.
Huvuddelen av stödet kommer från kommunerna som står för cirka fem miljarder kronor, varav huvuddelen för drift och byggande av anläggningar. Det statliga stödet är på sammantaget cirka en miljard kronor.
När kommunerna nu under ett år minskat stödet till fritidssektorn på cirka en halv miljard kronor får det därför stor effekt på idrotten och dess ekonomi.
Kommunernas ekonomi är ansträngd. Det krävs därför besparingar även inom fritidssektorn. Hur detta skall göras är ett ansvar för respektive kommun. Det är dock angeläget att rationaliseringar och besparingar sker i en dialog med det lokala föreningslivet.
Det finns en uppenbar risk för både negativa och kommunalekonomiska konsekvenser och problem för barn och ungdomsgrupper ute i kommunerna om besparingar sker utan en sådan dialog.
De organisationsförändringar som nu görs ute i kommunerna bl.a. som en konsekvens av en friare nämndorganisation kan leda till att kompetensen inom fritidssektorn försvinner. Detta skulle allvarligt påverka möjligheterna till en sådan dialog med föreningslivet.
Regeringen föreslår i årets budget ett oförändrat anslag till idrotten. I realiteten innebär det en minskning. Detta kan ställas mot den utveckling som var under de socialdemokratiska regeringsåren då det av Riksidrottsförbundet fördelade statsstödet realt ökade med över 22 %. Få verksamheter hade under perioden en så positiv utveckling som statsstödet till idrotten.
Inför nästa budgetår föreslår socialdemokraterna att anslaget till folkbildningen höjs med 100 miljoner kronor utöver regeringens förslag. En del av dessa resurser kommer indirekt idrotten tillgodo via idrottens studieförbund, SISU.
Idrotten behöver ett stabilt statligt och kommunalt stöd för att kunna bedriva sin verksamhet. Men liksom hos alla folkrörelser finns alltid en vilja att förbättra och utveckla sig. Ambitionerna är ofta högre än vad samhällsstödet medger.
Därför är det nödvändigt att folkrörelserna ges goda villkor att på egen hand skaffa sig inkomster.
Lotterier och bingo
Av tradition har lotterier och olika spelformer varit en viktig inkomstkälla för idrottsrörelsen. Under många år sjönk emellertid folkrörelsernas andel av den totala spelmarknaden. De senaste åren har den ökat något -- främst genom Bingo-Lottos positiva utveckling. Även det traditionella bingospelet har givit folkrörelserna ökade intäkter.
1991 tillsatte den socialdemokratiska regeringen en ny lotteriutredning för att se över förutsättningarna för att ytterligare förbättra folkrörelsernas möjligheter att ta in pengar på lotteri och bingospel.
Utredningen presenterade sitt förslag i december 1992. Förslaget skulle återställa balansen på lotterimarknaden till folkrörelsernas favör. Utredningen har därefter remissbehandlats och regeringen avser att i vår återkomma till riksdagen med en särskild lotteriproposition.
Det är beklagligt att regeringen inte kommit till skott tidigare i denna för folkrörelserna så viktiga fråga. Om ärendet inte dragit ut på tiden hade folkrörelserna haft betydligt större möjligheter att redan nu kunnat öka sin egenfinansiering.
Regeringen har vidare aviserat att man i samband med lotteripropositionen avser att presentera förslag angående AB Tipstjänst och dess stöd till idrotten.
Vid riksidrottsmötet 1993 meddelade statsrådet Bo Lundgren att folkrörelserna skulle erbjudas delägarskap i Tipstjänst.
Från tid till annan har från olika håll framförts tanken att idrottsrörelsen borde få sitt stöd genom att få del av Tipstjänsts vinstmedel på den idrottsbaserade delen av spelverksamheten.
Vi vill för vår del understryka att den grundläggande principen bör vara att idrotten, liksom andra väsentliga företeelser i det svenska samhället som får statsstöd, får sina anslag granskade och beslutade i Sveriges riksdag.
Vi anser inte att idrottsrörelsen skall ha sin verksamhet grundad och beroende av svenska folkets spelvanor.
Detta hindrar inte att vi anser att folkrörelserna och idrottsrörelsen måste ha goda möjligheter till inkomster från spelmarknaden. Där är Tipstjänst en av de dominerade aktörerna.
I detta sammanhang vill vi fästa uppmärksamheten på de 55 miljoner kronor som under innevarande budgetår går från Tipstjänst till idrottsrörelsen genom beslut i särskild ordning.
Dessa pengar finns inte med i regeringens budgetförslag. Vi anser att riksdagen skall fatta beslut om att medel tillförs idrottsrörelsen från Tipstjänst även under budgetåret 1994/95.
Idrottsrörelsen har sedan många år själv genom Riksidrottsstyrelsen utdelat idrottsanslagen. Det har skett på ett utmärkt sätt. Riksdagen har inte öronmärkt medel till speciella verksamhetsområden utan överlåtit detta på Riksidrottsstyrelsen. Riksdagen har emellertid angivit olika områden som särskilt bör uppmärksammmas.
Enligt vår mening bör Riksidrottsförbundet vid sin fördelning ta hänsyn till följande:
Idrott på motionsnivå är friskvård. Från folkhälsosynpunkt är det därför viktigt att insatser görs för att ge fler möjlighet till motion. Riksidrottsförbundet bör intensifiera sitt arbete på detta område, liksom när det gäller insatser för att aktivera handikappade.
De ungdomar som inte idrottar på sin fritid måste få sin fysiska aktivitet tillgodosedd inom skolans ram.
Riksidrottsförbundet har redovisat ett mycket ambitiöst program när det gäller att rekrytera fler kvinnor till idrottslig verksamhet och i övrigt verka för idrott på jämlika villkor. Vi vill understryka att de mål som idrotten själv satt upp kan uppnås.
Elitidrotten är en liten del av det samlade idrottsutbudet men är av stort värde för att väcka och bredda intresset för motion och idrott. Elitidrotten tilldrar sig massmedias uppmärksamhet och är något av idrottens skyltfönster.
Det är viktigt att elitidrottare genom sitt agerande utgör goda förebilder för den unga generationen. Idrottens klara avståndstagande mot doping och våld är i detta avseende helt avgörande.
Det är vidare viktigt att de ungdomar som ägnar sig åt elitidrott ges goda förutsättningar för detta. Det är en fråga för Riksidrottsförbundet och dess specialförbund.
Ledarutbildning och ledarrekrytering är avgörande för en positiv utveckling inom idrottsrörelsen. Det är viktigt att Riksidrottsförbundet fortsätter sin satsning på ledarutbildning och att unga människor fortsätter sin satsning på ledarutbildning och kommer in som ledare och tränare.
Många idrottsanläggningar är i dag nedslitna och behöver renoveras. Bra och ändamålsenliga lokaler är en basresurs som behövs för att kunna bedriva en god fritidsverksamhet -- inte minst bland barn och ungdomar. Regeringen bör lägga fram förslag som innebär att även idrottsanläggningar bör omfattas av statligt stöd för ROT- åtgärder inom byggnadssektorn.
Som landets största ungdomsrörelse är insatserna för barn och ungdomar den kanske viktigaste delen av idrottsrörelsens verksamhet. Det lokala aktivitetsstödet är av avgörande betydelse för den lokala idrotten och dess möjlighet att aktivera ungdomar. Aktivitetsstödet är också mycket effektivt eftersom det går direkt ut till de lokala föreningarna och bygger på deras egna barn- och ungdomsaktiviteter.
Under budgetåret 1992/93 genomfördes inom idrottsföreningarna över sju miljoner bidragsberättigade lokala ungdomsaktiviteter med över 55 miljoner deltagartillfällen.
Det är viktigt att Riksidrottsförbundet inom angiven anslagsram räknar upp satsningen på det lokala aktivitetsstödet.
Det lokala aktivitetsstödet är extra viktigt i tider när kommunerna gör stora nedskärningar inom barn- och ungdomsverksamheten. Under den tidigare socialdemokratiska regeringen höjdes stödet från 10 till 28 kronor per aktivitet.
Riksidrottsförbundet pekar i sin anslagsframställan på vikten av att företrädare för den svenska idrottsrörelsen kan åta sig internationella förtroendeuppdrag. Det kan bl.a. bidra till att Sveriges möjligheter att erhålla värdskap för internationella idrottsevenemang ökar.
Det är vidare av vikt att den svenska idrottsrörelsen kan följa och utvärdera de konsekvenser som EG-integrationen kan få för svensk idrotts vidkommande.
Under den socialdemokratiska regeringen inrättades Centrum för idrottsforskning (CIF) och till centrum knutna idrottsprofessurer. CIF har utvecklats och är i dag tillsammans med idrottens regionala utvecklingscentra ett viktigt instrument för att förbättra kunskapsutvecklingen inom idrottens olika områden och ur folkhälsosynpunkt.
RF:s beslut att fördela fem miljoner kronor till CIF:s verksamhet är mycket positivt. Det är viktigt att dessa resurser används på ett för idrotten mest effektivt sätt.
Idrottens insatser mot dopingmissbruk har givit goda resultat. RF betonar vikten av att detta arbete fortsätter men konstaterar samtidigt att den stora marknaden för dopingpreparat nu finns utanför den organiserade idrottsrörelsen.
Vi delar uppfattningen att den fortsatta kampen måste ske i samarbete mellan idrottsrörelsen och berörda statliga och kommunala myndigheter och institutioner.
I förra valrörelsen presenterade moderata samlingspartiet ett idrottspolitiskt program som bl.a utlovade en kraftig ökning av samhällsstödet till idrotten.
Enligt idrottsrörelsens egna beräkningar handlade det om nästan en miljard kronor, varav cirka hälften skulle komma från Tipstjänsts överskott. Befrielse från mervärdesskatt skulle ge ungefär lika mycket.
De av regeringen föreslagna beloppen på idrottsanslagen under den innevarande mandatperioden finns nu framme. Dessa bör sättas i relation till de löften som gavs under 1991 års valrörelse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om idrottens villkor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statligt stöd för ROT-åtgärder inom byggnadssektorn.1
Stockholm den 25 januari 1994 Åke Gustavsson (s) Maja Bäckström (s) Berit Oscarsson (s) Anders Nilsson (s) Leo Persson (s) Ingegerd Sahlström (s) Björn Kaaling (s) Monica Widnemark (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till BoU.