Statsbidraget till folkbildningen uppgår för 1993/94 till 2 456 463 kr. Utbetalning sker i fyra delar, en vart kvartal.
Varje gång en sådan kvartalsutbetalning sker skall Folkbildningsrådet räkna ut respektive studieförbunds och folkhögskolas andel. För att klara både rättvisan och likviditeten någorlunda sinsemellan måste beräkningsunderlaget för varje utbetalningstillfälle uppdateras. Detta kräver ett uppgiftsinsamlande inom varje organisation av tämligen stor omfattning. Varje studieförbund i sin tur måste sedan fördela ut betalningen till distrikt och avdelningar enligt en fördelningsnyckel som givetvis även denna ständigt måste uppdateras.
Den som är något lite insatt i hur slikt arbete fungerar inser snabbt att detta kräver sammanlagt väldigt många timmars arbete med uppgiftsinsamlande, dataregistrering och -hantering, granskning, beräkning, blankettifyllande, kontrollräkning för att till sist leda fram till en lång kedja av utbetalningsavier från stat till slutlig mottagare.
Folkbildningen fyller en viktig funktion i vårt samhälle, inte minst i dessa tider när många känner sig rotlösa i en allt snabbare utveckling och i arbetslöshetstider. Att universitet och högskolor i snabb takt byggs ut kan inte på något vis ersätta behovet av folkbildning i fria och frivilliga former.
Folkbildningsarbetet får ofta (som så många andra) motta kritik för att för stor andel av anslagen används för administrativa tjänster. Detta till trots kräver (med rätta) statsmakten god information och vederhäftigt underlag för utvärdering av folkbildningens arbete och resultat. Att fyra gånger om året ägna sig åt tämligen omfattande arbetsinsatser för att utfördela förskott på det slutliga bidraget är dock inte något som gagnar själva folkbildningsarbetet. Det är, kort sagt, inte valuta för skattepengarna.
Den rimliga slutsatsen vore att dra ned på antalet utbetalningstillfällen. Istället aviserar regeringen i budgetpropositionen bil 9 sid 81 att man ska övergå från att göra utbetalningarna kvartalsvis i förskott till, hör och häpna, månadsvis i efterskott. Man ska alltså fyrdubbla den redan orimliga byråkratin kring statsbidragshanteringen.
Den räntevinst staten på detta vis uppnår står inte i rimlig proportion till den sammanlagda effekten av den förlust folkbildningen får vidkännas i form av dels ökade räntekostnader/minskade ränteintäkter och dels utökad administration.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte utöka antalet utbetalningstillfällen för statsbidraget.
Stockholm den 25 januari 1994 Karin Pilsäter (fp)