När folkbildningsreformen trädde i kraft den 1 juli 1991 innebar den en övergång till självförvaltning med ökad frihet under ansvar för folkbildningens del. Målsättningen var bland annat att förenkla statsbidragshanteringen och administrationen.
Folkbildningsrådet har endast haft möjlighet att följa förändringar i verksamheten till följd av 91 års reform under ett budgetår. Regeringen konstaterar därför i budgetpropositionen att det saknas förutsättningar att dra slutsatser om effekter av det nya statsbidragssystemet.
Utifrån tillgängliga redovisningar ger dock regeringen folkbildningen ett klart godkänt betyg och fastslår att nuvarande syften med statsbidraget till folkbildningen skall vara oförändrade under den kommande treårsperioden.
Mot bakgrund av ovanstående är det förvånande att regeringen föreslår att rutinerna för utbetalningen av statsbidraget ändras. I dag sker utbetalningen kvartalsvis i förskott. Regeringen vill ändra till månadsvisa utbetalningar i efterskott.
En oundviklig följd av ändrade utbetalningsrutiner blir en väsentligt utökad administration. Mest påtagligt blir detta för studieförbunden med deras många lokalavdelningar, ca 1 000 st. Detta samtidigt som de också påläggs alltmer omfattande krav på redovisning av verksamheten. Möjligheterna till en rationell administrativ verksamhet försvåras kraftigt.
Dessutom kommer många folkhögskolor och avdelningar inom studieförbunden att få det besvärligt med likviditeten. Man kan komma att tvingas låna medel för den löpande verksamheten.
Riksdagen bör värna om målsättningen med folkbildningsreformen och besluta om oförändrade utbetalningsrutiner för statsbidraget till folkbildningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om oförändrade rutiner för utbetalningen av statsbidraget till folkbildningen.
Stockholm den 25 januari 1994 Harry Staaf (kds)