År 1991 beslutade riksdagen om en stor förändring av folkbildningens regel- och finansieringssystem. Statsbidragen till folkbildningen skulle upprätthållas under treåriga budgetperioder. Folkbildningsrådet skulle ansvara för bidragsfördelningen. Avsikten var att ge folkbildningen ett större eget ansvar och större möjligheter att långsiktigt utveckla sin verksamhet.
I sina propositioner under den tid som gått efter 1991 års beslut har regeringen inte gett stöd till folkbildningen på det sätt som var avsett. Det ordinarie statsbidraget har kraftigt reducerats -- under den senaste fyraårsperioden har regeringen föreslagit en reducering med en halv miljard kronor.
Under samma tid har folkbildningen i stället fått stora summor i form av särskilda krisanslag för att anordna kurser för arbetslösa. De särskilda krisanslagen har anvisats sent och därmed skapat stor osäkerhet hos utbildningsanordnarna. Folkbildningens behov av att i rimlig tid kunna överblicka sina samlade resurser och genomföra sin kurs- och personalplanering har åsidosatts.
Vänsterpartiet har svårt att se några som helst fördelar med regeringens förfaringssätt. När därför regeringen nu föreslår nya nedskärningar av det ordinarie statsbidraget och samtidigt anmäler att man ämnar återkomma i kompletteringspropositionen med förslag om ytterligare statsbidrag är det svårt att inte se det som uttryck för regeringens okunnighet om och ointresse för folkbildningens och vuxenutbildningens verksamhet.
Folkhögskolorna och studieförbunden har tagit ett stort samhällsansvar och visat stor flexibilitet när det gäller att planera, organisera och genomföra meningsfulla kurser och verksamhet för tusentals arbetslösa.
Det har i många fall varit fråga om nya initiativ och snabba insatser av stort värde. Men det har inte kunnat ske utan påfrestningar på den ordinarie verksamheten. Ibland har arbetet att snabbt få fram ett stort antal tillfälliga kurser inneburit att annan viktig verksamhet fått stå tillbaka.
Exempelvis avspeglar sig detta i stor minskning av antalet deltagare i studieförbundens kulturprogram.
En annan effekt av regeringens förfaringssätt är att antalet tillfälliga anställningar inom folkbildningen ökat. Osäkerheten om anslagen har tvingat skolor och studieförbund att i större utsträckning än organisationerna önskat projektanställa lärare och studieledare. Många tillfälligt anställda leder till svårigheter att hålla samman verksamheten.
Genom att det ordinarie folkbildningsanslaget minskats har få nya folkhögskolor kunnat starta trots att flera ansökningar ligger hos Folkbildningsrådet. Det finns också risk för att pedagogiskt utvecklingsarbete får stå tillbaka när osäkerheten inför framtiden känns stor.
En jämn nivå i anslagsgivningen som ger möjligheter att planera långsiktigt sparar resurser. I stället för att lägga mycket tid och kraft på administration och hela året arbeta med elev- och personalrekrytering -- för att i sista stund kanske få inställa kurser p.g.a. brist på medel -- skulle folkbildningen kunna använda resurserna mer konstruktivt.
Folkbildningen är viktig för de många människor som har kort eller bristfällig basutbildning. Även regeringen erkänner att folkbildningen, främst folkhögskolan, är ett mycket viktigt alternativ när det gäller att ge vuxenutbildning för såväl grundskole- som gymnasiekompetens.
Folkbildningen är också viktig för invandrarundervisningen och ger handikappade en utbildning de inte kan få på annat håll. Den är också motorn för många kulturaktiviteter och kan genom sina speciella arbetsformer bibringa deltagarna ett demokratiskt sätt att tänka och studera. För detta krävs arbetsro.
I budgetpropositionen konstaterar regeringen folkbildningens stora betydelse. Folkbildningen har väl fullföljt uppdraget att vara en ''verksamhet vars syfte är att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen'' (prop 93/94:100, bil 9, s. 76).
Folkbildningen, främst folkhögskolan, är också trots de nya uppgifter man ålagts ett mycket viktigt alternativ när det gäller att ge vuxenutbildning för såväl grundskole- som gymnasiekompetens.
Inget tyder på att behovet av utbildningsplatser för prioriterade grupper -- korttidsutbildade, invandrare och handikappade -- kommer att minska. Inte heller tyder något på att antalet arbetslösa skulle minska så drastiskt att kursverksamheten för arbetslösa kan skäras ner för 1994/95.
Jämfört med andra typer av arbetslöshetsåtgärder och/eller alternativet med helt öppen arbetslöshet så är kurser för arbetslösa föga kostnadskrävande. Vinsterna för den enskilde och besparingarna för samhället är betydande.
Därför är det anmärkningsvärt att regeringen nu återigen använder sig av metoden att komma med konkreta anslag först i kompletteringspropositionen (sid 15 och 80). Särskilt som man vet av tidigare erfarenhet vilken osäkerhet och administrativ oreda som det skapar för folkhögskolorna och den kommunala vuxenutbildningen.
Vänsterpartiet anser att resurserna för budgetåret 1994/95 måste behandlas och anvisas samlat.
Samhället garanterar i dag gymnasieutbildning åt alla ungdomar under 20 år. Samtidigt saknar ca 800 000 svenskar grundskolekompetens och betydligt fler saknar gymnasiekompetens. Många av dessa människor är arbetslösa och löper stor risk att hamna i långtidsarbetslöshet.
Både från rättvisesynpunkt och med tanke på såväl nutida som framtida behov av väl utbildade människor, bör korttidsutbildade vuxna ha möjlighet att skaffa sig grundskole- och gymnasiekompetens.
I många jämförbara länder har en större andel av arbetskraften gymnasieutbildning än i Sverige. Ska vi kunna konkurrera med dessa länder är det viktigt att den allmänna kunskapsnivån höjs.
Många människor som varit ute i arbeslivet ett antal år har inte varit i kontakt med studier på länge. En del bär på negativa erfarenheter från skoltiden och har ett svagt självförtroende och dålig tilltro till den egna förmågan att tillägna sig studier.
Omstruktureringen av arbetslivet gör att ett stort antal människor behöver förnya sin utbildning för att kunna byta arbete. Många saknar dock tillräcklig allmän kompetens för detta och behöver först studera på grund- eller gymnasienivå. Såväl folkhögskola som komvux erbjuder sådana möjligheter.
Vinsterna för samhället med en allmän höjning av baskunskaperna och kompetensnivån hos många människor är uppenbara. Välutbildade människor är en stor tillgång, oavsett om de är i arbete eller inte. En vuxenutbildning kan dessutom frigöra dolda resurser hos personer som aldrig tilltrott sig själva någon studieförmåga och får dem att söka sig vidare till yrkesutbildning eller högskolestudier.
Vi anser att det på sikt bör införas en vuxenstudiegaranti för grundutbildning, motsvarande treårigt gymnasium. Denna ska kunna erhållas på komvux eller folkhögskola.
Som ett steg mot en sådan utbildningsgaranti för vuxna som saknar grundskole- eller gymnasiekompetens måste antalet utbildningsplatser inom den kommunala vuxenutbildningen och folkhögskolan öka.
För budgetåret 1994/95 föreslår vänsterpartiet att statsbidraget till folkbildningen utgår med 650 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslår. Resurserna ska kunna användas till kurser för arbetslösa i minst samma omfattning som innevarande budgetår.
Platserna vid den kommunala vuxenutbildningen bör öka nästa budgetår.
Vänsterpartiet har lagt förslag om förstärkning av kommunernas ekonomi på sammantaget över 4 miljarder kronor. 500 miljoner kronor bör användas för nya utbildningsplatser inom komvux.
I annan motion (om folkhögskola som förberedande skolform för högskolan) har vi beskrivit de problem som kan uppstå när studerande från folkhögskolorna söker till högskola eller universitet. Det är viktigt att dessa studerande inte missgynnas vid antagningen. För att förhindra det anser Vänsterpartiet att anvisningar för omräkning av studieomdömen, som inte missgynnar folkhögskoleelever, bör utarbetas.
Kontakttolkutbildningen
Regeringen föreslår att anslaget till de kontakttolkutbildningar som i dag bedrivs av folkhögskolorna -- under överinseende av Tolk- och översättarinstitutet -- helt utgår.
Konsekvensen av ett sådant beslut skulle bli att i stort sett all grundläggande tolkutbildning i invandrarspråk skulle försvinna, med undantag för de universitetskurser som kan bedrivas endast på ett begränsat antal språk och med ett begränsat antal deltagare.
För Vänsterpartiet är detta oacceptabelt. En utbildning som fungerar bra och som är av ovärderlig vikt för enskilda individer ska läggas ned p.g.a. statsfinansiella orsaker, trots att den besparing som detta innebär är försumbar och förmodligen på sikt kommer att bidra till fördyrad handläggning av asylärenden p.g.a. bristande tolkresurser.
Kontaktsvårigheterna mellan flyktingar och svenska myndigheter är betydande. Utifrån ett demokratiskt och humanitärt perspektiv är det av utomordentlig vikt att kommunikationen mellan myndigheter och flyktingar underlättas. Dessutom torde en god kommunikation vara ekonomiskt berättigad eftersom den minimerar missförstånd, felbedömningar och utdragna utredningsprocesser.
Samhällets ansvar för att ge tolkservice är preciserat i lagar och förordningar. Även efter många år i landet har de flesta invandrare i vissa sammanhang stort behov av tolkservice. Det gäller främst myndighetskontakter och läkarbesök.
Utbildningen i sig fungerar dessutom bra. Den högskoleutbildning som finns och folkhögskoleutbildningen kompletterar varandra och medverkar till att tolk kan erbjudas på allt fler språk.
Att spara 8 miljoner kronor på tolkutbildning när budgeten för invandringspolitiken är över tusen gånger större är inte särskilt meningsfullt.
Vi föreslår att det för budgetåret 1994/95 anvisas 8 474 000 kronor till TÖI -- vilket innebär en höjning av nuvarande anslag med 5 procent -- att fördelas till utbildningsanordnare av tolkutbildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslagstilldelningen till folkbildningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vuxenstudiegaranti för grundutbildning motsvarande treårigt gymnasium,1
3. att riksdagen till Bidrag till folkbildningen för budgetåret 1994/95 anvisar 650 000 000 kr utöver regeringens förslag på 1 865 328 000 kr, dvs. 2 515 328 000 kr,
4. att riksdagen för bidrag till kontakttolkutbildning för budgetåret 1994/95 anvisar 8 474 000 kr.
Stockholm den 23 januari 1994 Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Hans Andersson (v) Bengt Hurtig (v) Berith Eriksson (v)
1 Yrkande 2 hänvisat till Ubu