I 1994 års budgetproposition får folkbildningen ett klart godkänt betyg och regeringen konstaterar att verksamheten väl stämmer överens med statsmakternas syften för statsbidragen.
Regeringen markerar också att folkbildningen gjort betydande insatser vad gäller arbetsmarknadsanpassade utbildningar. Såväl folkhögskolorna som studieförbunden har visat att de genom flexibla organisationer och arbetssätt snabbt kunnat erbjuda utbildningsaktiviteter som samlat ett stort antal deltagare.
Därför är det förvånande att regeringen föreslår att statsbidragen till studieförbund och folkhögskolor dras ned ytterligare. Det innebär att det allmänna statsbidraget till folkbildningen har reducerats med en halv miljard kronor under den senaste fyraårsperioden. För år 1991/92 ägde en besparing rum på 100 miljoner kronor, år 1992/93 var besparingen 300 miljoner kronor och för år 1994/95 föreslås en minskning av anslaget med ytterligare 100 miljoner kronor.
Detta innebär att allt större avsteg gjorts från den grundprincip som riksdagen antog våren 1991 (prop. 1990/91:82). Enligt denna skulle folkbildningen tilldelas statsbidrag i form av ett samlat anslag som, efter Folkbildningsrådets fördelning, varje studieförbund och folkhögskola själva fritt disponerar. Det finns anledning att slå vakt om denna princip också för kommande år.
Folkhögskolorna och studieförbunden har av arbetsmarknadspolitiska skäl erhållit särskilda anslag till arbetsmarknadsanpassade utbildningar under åren 1992/93 (206 miljoner kronor) och 1993/94 (539 miljoner kronor).
För 1994/95 anges att via kompletteringspropositionen kommer särskilda medel att anslås till 8 900 extra studerandeplatser på folkhögskolorna samt 3 000 platser till studieförbund och folkhögskolor, till kurser för arbetslösa. Därmed kommer folkbildningen att uppskattningsvis erhålla särskilda medel på närmare en halv miljard kronor till 1994/95 års arbetsmarknadsanpassade utbildningar. Med tanke på såväl situationen på arbetsmarknaden som folkbildningsarrangörernas behov av mer långsiktig planering är det naturligtvis positivt att regeringen redan nu redovisar vad som kommer att föreslås i kompletteringspropositionen, men bättre vore att anslaget hade funnits med redan nu.
Det är också viktigt att regeringen snarast möjligt återkommer med besked om hur det särskilda vuxenstudiestödet för arbetslösa respektive utbildningsbidraget för studerande skall utformas för år 1994/95. De studiefinansiella villkoren är helt avgörande för i vilken mån utbildningsanordnarna skall kunna rekrytera deltagare till de olika utbildningarna. Så länge det råder oklarhet om studiestödens utformning försvåras betydligt såväl planeringen som antagningen av deltagare till höstens kurser.
Regeringen föreslår ändrade utbetalningsrutiner av statsbidragen till folkbildningen. I stället för kvartalsvisa förskott blir det månadsvisa utbetalningar i efterskott. Detta får till följd en väsentligt utökad administration för 1 000 lokalavdelningar. Allvarligast är att många folkhögskolor och studieförbundsavdelningar får besvärligt med likviditeten och tvingas låna medel för att klara den löpande verksamheten. Sammanlagt handlar det om ca 25 miljoner kronor i ökade kostnader för folkbildningen.
En av målsättningarna för den övergång till självförvaltning som infördes för folkbildningens del år 1991/92 var att förenkla statsbidragshanteringen och administrationen. Det finns all anledning att fortsätta att slå vakt om denna princip.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1.
att riksdagen avslår proposition 1993/94:100 bil. 9 med förslaget om en minskning av folkbildningsanslaget på 100
miljoner kronor,
2.
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslaget om ändrade utbetalningsrutiner för statsbidragen till folkbildningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det särskilda vuxenstudiestödet för arbetslösa resp. utbildningsbidraget för studerande.1
Stockholm den 25 januari 1994 Anita Persson (s) Åke Selberg (s) Ingvar Björk (s) Kristina Svensson (s)
1 Yrkande 3 hänvisat till AU