Ungdomspolitiken i Sverige är föremål för beredning i regeringen och en ungdomspolitisk proposition väntas under våren. Bl.a. gäller det statsbidragen för ungdomsverksamhet. För närvarande utgår statsbidrag, s.k. aktivitetsbidrag, för ungdomar i åldrarna 7--25 år.
Det statsfinansiella läget i landet medför att kommunerna i besparingssyfte drar ner alltmer på skattefinansierad fritidsverksamhet. Det gäller i hög grad fritidsgårdar och annan ungdomsverksamhet. Den utvecklingen är inte bra. Den kan lätt leda till ökad ligabildning, drogmissbruk och kriminalisering. Och ungdomar som kommit snett i samhället i unga år har ofta stora svårigheter att komma bort från sitt missbruk och återanpassa sig till ordnade förhållanden.
I det kärva läget bör man fundera över om statsbidragen fungerar på bästa sätt och riktas till rätt grupper. Aktivitetsbidragen utgår, enligt min mening, till alltför höga åldrar. Det är tonåringarna som är mest utsatta och som är mest viktiga att få in i ungdomsverksamheter av olika slag. Det kan till och med vara försvarligt att höja bidragen till tonårsgruppen för att stimulera fler organisationer att bedriva ungdomsverksamhet.
Det kan man göra om man samtidigt ändrar åldersgränserna för aktivitetsbidrag till 5--21 år. Eftersom skolstarten börjar tidigare nu bör aktivitetsstödet också inträda ett par år tidigare.
För ungdomar över 20 år finns många aktiviteter tillgängliga i samhället och aktivitetsstödet kunde tillåtas ta slut vid 21 års ålder. Följden blir att staten ekonomiskt ''vinner'' två år. Dessa medel kunde användas för att förstärka ungdomsverksamheten just för tonåringarna.
Förslag som detta bör regeringen pröva då en ny ungdomspolitik utformas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktivitetsbidraget till tonåringar.
Stockholm den 21 januari 1994 Gudrun Norberg (fp)