Motiv och sammanfattning
Att investera i kultur är att investera i människors utveckling. Det är ett lands invånare och dess samlade kunskap som är en nations största tillgång. I en alltmer föränderlig värld behöver vi kulturen för att lättare kunna möta nya intryck.
Att investera i kultur är att investera i framtiden. Ett rikt kulturliv får allt större betydelse för en regions eller ett lands utveckling och attraktionskraft.
Att investera i kultur är att investera i yttrandefrihet och demokrati. Kulturpolitiken skall stödja det demokratiska samtalet. Yttrandefriheten får inte reduceras till enbart en formell frihet underställd marknadskrafterna. Det inopportuna, udda och utmanande håller demokratin levande.
Att investera i kultur är att investera i öppenhet och internationalism. Internationella impulser berikar det svenska kulturlivet. Kultur i skolan lär ungdomar att uttrycka sig. Museer sätter in vår egen tid i ett större sammanhang.
Att investera i kultur är att investera i vår gemensamma materiella rikedom. I framtidens ekonomi blir kunskap och förståelse en avgörande tillgång. Ökade kulturanslag leder till mindre utgifter för polis, fängelser, sjukvård och sociala stöd.
I dag rustas kulturen ner. Bokvagnen som kommer till långvården dras in. Skolklassen har inte råd att besöka museer. Förskolebarnen får inte längre besök av konstnärer. Besparingar på folkbildningen betyder till exempel att några av de 30 000 ungdomar som spelar musik i ABFs rockhus får ägna sig åt MTV och dataspel.
15 000 kulturellt yrkesverksamma går arbetslösa, de flesta med ersättning från a-kassan. Samtidigt som tusen idéer, initiativ och bra projekt inte blir av.
De som hävdar att Sverige inte har råd med kultur, har inte förstått vad kultur är. Kultur är ingen lyx eller krydda, utan en del av själva livsluften i en human samhällsgemenskap. Kultur är ett av de bästa sätten att stödja den trygghet i den egna identiteten som gör att vi med större öppenhet kan möta det annorlunda och det främmande.
Barn och ungdomar -- som tidigt får kontakt med konstnärer, konst, och konstbildning -- får också redskap att förstå sin historia, hantera intrycken i en föränderlig omvärld och att uttrycka sig själva.
Hur kulturen nyttjas speglar de ekonomiska orättvisorna. Kulturpolitikens främsta uppgift är därför att göra den tillgänglig. Vi vill att kulturen skall finnas i vardagen, bostadsområdet och på arbetsplatsen. Vi vill att ett museibesök skall bli lika självklart för barn och ungdomar som ett besök på fritidsgården.
Vår vision är
* att alla ungdomar skall gå ut i vuxenlivet med: ett avspänt och nyfiket förhållningssätt till museer, musik, konst, dans, film och teater, erfarenhet av kontakter med utövande konstnärer genom skola, dagis eller fritids, erfarenhet av att själv ha utövat kultur i någon form även utanför den schemalagda skolundervisningen.
* att stöd till förståelse mellan olika kulturer och etniska grupper skall bli lika självklart som stöd till skolundervisning.
* att kultur i högre utsträckning skall komma till arbetsplatserna, till vårdinstitutionerna.
* att amatörkultur -- som amatörteater, körsång och musikgrupper -- skall tas på större allvar.
* att arbetslusten och skickligheten hos de 15 000 arbetslösa kulturarbetarna skall tas tillvara.
Kultur för alla
I programmet ''De nya uppdragen -- för arbete, omtanke och framtidstro'', som antogs vid Socialdemokraternas Göteborgskongress står att läsa:
De stora och viktiga delarna av den offentliga verksamheten -- undervisning, kultur, sjukvård, social omsorg, rättsväsen -- drivs och finansieras av det allmänna av demokrati-, rättvise- och solidaritetsskäl. Ett annat viktigt skäl är att verksamheten ytterst inte skall styras av vinstintressen utan av den etik och de värden som är dess syfte och grund. Ingen skall till exempel förvägras sjukvård eller utbildning av brist på pengar. Ingen skulle acceptera att domstolar dömde efter lönsamhetsprinciper. Det är lika orimligt att använda den måttstocken för skolbarn och patienter.
Den borgerliga marknads- och lönsamhetsanpassningen av kulturen måste brytas. Även om kultur är samhällsekonomiskt lönsamt, kan kortsiktigt lönsamhetstänkande aldrig tillfredsställa människors behov av kunskap, utveckling och skönhet. Sponsorer kommer inte lika självklart till småstaden, förorten och garanterar inte stöd till det okända och framväxande. Marknaden förmår inte förena den arbetslöse bildkonstnären med förortsbarnets hunger att lära sig uttrycka sig med teckningar och målningar. Utan samhällets efterfrågan på litteratur -- främst genom folkbiblioteken -- får inte författare den chans de förtjänar.
Inför en bibliotekslag!
I flera borgerligt styrda kommuner har förslag lagts om att avgiftsbelägga boklån och att på andra sätt drastiskt försämra människors möjligheter att ta del av det fria ordet. Ytterst är detta ett hot mot yttrandefriheten -- det främsta kulturpolitiska målet. Socialdemokraterna föreslår nu att en bibliotekslag införs, som slår fast rätten till fria boklån och fastställer nationella mål för biblioteken.
En halv miljard till kulturen
Socialdemokraterna föreslår att ytterligare drygt 500 miljoner kronor satsas på kultur och folkbildning. Satsningarna sker under följande rubriker:
o Satsa på barn och ungdom 22,25 mkr o Bekämpa främlingsfientlighet 12,30 mkr o Utan konstnärer, ingen konst 27,20 mkr o Vidga deltagandet, skapa jämlikhet 117,25 mkr o Kultur i hela landet 323,00 mkr
Satsa på barn och ungdom
Sedan förra valet har omfattande nedskärningar skett på kultursatsningar inom barnomsorg, skola och fritidsgårdar. Särskilda medel föreslås i motionen bl.a. för kultur och medier i barn- och ungdomsmiljöer.
Barn och ungdom måste få möjlighet att i sin vardag delta i kulturaktiviteter och möta konstnärliga yrkesutövare såsom bildkonstnärer, författare, skådespelare musiker, dansare, konsthantverkare och andra konstnärer. Socialdemokraternas satsningar på kultur/medier, film, länskonstnärer, studieförbund, ungdomsorganisationer och fria dans-, teater- och musikgrupper möjliggör ett sådant möte.
Socialdemokraterna föreslår ytterligare 22,25 miljoner kronor i kultursatsningar på barn och ungdom utöver regeringens förslag.
Bekämpa främlingsfientlighet
Genom att kulturlivet bidrar till att utveckla människor och öka deras kreativitet skapas också goda möjligheter till ökad förståelse mellan människor, i ett samhälle som blir alltmer mångkulturellt.
Att stödja invandrarnas egen kulturverksamhet är naturligt och viktigt. I Sverige finns gott om invandrade författare, musiker, sångare och skådespelare som har berikat det svenska kulturlivet. Att stimulera möten mellan olika kulturer är en angelägen uppgift.
Invandrarnas egna organisationer, folkbildningen, liksom Riksteaterns, Riksutställningars, Rikskonserters och vissa museers verksamheter är exempel på kulturarbete för ökad insikt i invandrares situation. Omvänt blir det också exempel på hur svenskt kulturliv kan berikas.
Socialdemokraterna föreslår en ytterligare satsning på kampen mot rasism och främlingsfientlighet på 12,3 miljoner kronor.
Utan konstnärer, ingen konst
En framgångsrik kulturpolitik är inte möjlig utan fullödiga konstnärliga insatser. Konstnärer måste därför ha rimliga arbetsvillkor och, framför allt, arbetsuppgifter. Arbetslösheten är hög. Av t.ex. Teaterförbundets konstnärligt verksamma medlemmar är 30 % arbetslösa.
Det är ett slöseri med kulturella och mänskliga resurser att låta denna höga arbetslöshet fortgå samtidigt som behovet av konstnärliga upplevelser är större än någonsin.
För att förbättra konstnärliga yrkesutövares arbetsvillkor föreslår Socialdemokraterna bl.a. att Kulturutredningen behandlar frågan om egenavgiftsfond för konstnärer.
Utställningsverksamheten är av stor betydelse för att stimulera människors möte med konstlivet. I dag får alltför ofta bild- och formkonstnärer medverka på konstutställningar utan ersättning. Socialdemokraterna föreslår därför ökade resurser till utställningsersättning.
För att förbättra villkoren för konstnärligt yrkesverksamma föreslår Socialdemokraterna 27,2 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Vidga deltagandet, skapa jämlikhet
Deltagandet i kulturlivet är fortfarande starkt klassbundet och uppvisar dessutom stora geografiska skillnader. Detta framgår bl.a. av Kulturrådets rapport Vidgat deltagande och av LOs kultur- och fritidsvaneundersökning.
Det är ofta i arbetslivet som de bästa förutsättningarna finns för nya grupper att komma i kontakt med konstnärliga yttringar. Fler kan stimuleras att ta del av mer. Satsningar på kultur i arbetslivet är viktiga för att vidga deltagandet.
På grund av handikapp hindras många att delta i kulturlivet. Inom vården kan mycket göras för att förbättra patienternas situation. Socialdemokraterna föreslår speciella satsningar på kultur inom vården och för de handikappade.
Regeringen fortsätter sina attacker mot folkbildningen med förslag om ytterligare nedskärningar. Socialdemokraterna motsätter sig regeringens förslag och föreslår en höjning med 100 miljoner kronor till folkbildningen.
Sammantaget föreslår Socialdemokraterna en satsning på kulturell jämlikhet och vidgat deltagande med 117,25 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Kultur i hela landet
Regeringen visar liten förståelse för behovet av att utveckla kulturlivet i hela landet.
I en situation med rekordhög arbetslöshet är det extra angeläget att satsa på kulturmiljövården, som är arbetskraftsintensiv. Det handlar om underhålls- och restaureringsarbete, som under alla förhållanden måste göras om inte kulturarvet skall förskingras. Socialdemokraterna föreslår att sammantaget 140 miljoner kronor utöver regeringens förslag anslås till kulturmiljövård.
Nedskärningarna av Riksteaterns och Filminstitutets verksamhet leder till allvarliga försämringar av teater- och filmverksamheten utanför de större städerna. Riksteaterns anslag bör höjas med 10 miljoner kronor och Filminstitutets med 3,5 miljoner kronor.
Runt om i landet finns intresse att bygga eller renovera kulturlokaler och samlingslokaler. Socialdemokraterna förslår att anslaget för detta arbete höjs med 125 miljoner kronor. Också denna verksamhet ger en god sysselsättningseffekt.
För stöd till trossamfundens lokaler föreslår Socialdemokraterna ytterligare 13 miljoner kronor. Trossamfunden har en omfattande verksamhet med musik, studiecirklar, föredrag, film och sång.
Vi föreslår nya eller ökade anslag för flera museer såsom Bildmuseum i Umeå, Rooseum i Malmö, Julita Gård och Arbetets Museum.
För kultur i hela landet vill Socialdemokraterna anslå 323 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
I denna motion föreslår Socialdemokraterna således sammanlagt drygt 500 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Satsa på barn och ungdom
Kultur är en förutsättning för en levande demokrati. Det är dagens barn och ungdomar som skall vidmakthålla och vidareutveckla demokratin i framtiden. Självklart önskar vi att de då kommer att vara kunniga inom olika områden. Men vi önskar också att de kommer att vara reflekterande människor med ett rikt känsloliv och med förståelse för andra människors sätt att tänka och leva. Kulturen spelar en viktig roll för att stimulera och vidga begrepp, känslor och uppfattningar.
Frågan om vidgat deltagande -- kulturell jämlikhet -- får en särskild sprängkraft när det gäller barn och ungdom. Det är för dem, och tillsammans med dem, som de stora insatserna skall göras. De har var och en rätt till möjligheter till nya intryck genom att ta del av olika kulturformer och att själva kunna ge uttryck för erfarenheter och känslor genom skapande verksamhet.
Detta är särskilt viktigt då de multinationella massmedierna medvetet utsätter barn och ungdom för en förytligad och kommersiellt motiverad barn- och ungdomskultur. Dessutom är möjligheterna att komma till kulturens värld i hög grad beroende på i vilken miljö man råkar vara född. Minskade anslag eller höjda avgifter leder till att barn till föräldrar med utbildning i ännu högre grad än andra barn kommer i kontakt med kultur.
Några utdrag ur en rapport gjord av Kulturrådet: Spela musikinstrument. Barn till högskoleutbildade föräldrar är mest aktiva, barn till lågutbildade föräldrar är minst aktiva. Besöka musikevenemang. Barn till högskoleutbildade föräldrar går mest och barn till lågutbildade föräldrar går minst. Dans. Barn till högskoleutbildade är mer aktiva än andra barn. Museer. Barn till högskoleutbildade föräldrar går i klart större utsträckning än andra barn på museer. Böcker. Föräldrarnas utbildning har stor och ökande betydelse för barnens kontakt med böcker. Film. Barn till högutbildade föräldrar går mer på bio än barn till lågutbildade föräldrar.
Även för ungdomars fritidsintressen är föräldrarnas sociala tillhörighet av betydelse. Ungdomar från t.ex. tjänstemannahem ägnar sig mer åt aktiviteter som att delta i studiecirklar och att vara med i idéburna föreningar osv. Endast inom en typ av verksamhet, fritidsgården, är barn och ungdomar från lägre sociala grupper överrepresenterade.
Statens, kommunernas och landstingens ansvar
Barns och ungdomars deltagande i kulturlivet är inte reglerat genom särskilda lagar och förordningar. Ratificeringen av FNs barnkonvention innebär dock att Sverige nu påtagit sig vissa förpliktelser på kulturens område, ''att respektera och främja barnets rätt att till fullo delta i det kulturella och konstnärliga livet och uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter för kulturell och konstnärlig verksamhet samt för rekreationsoch fritidsverksamhet.'' Åtagandet har tolkats så att det inte bara bör avse barn utan lika mycket ungdom.
Staten har ansvar för de kulturinstitutioner och kulturverksamheter som har statligt stöd. Likaså har staten ansvar för att på olika sätt stödja och stimulera en positiv utveckling av barn- och ungdomskulturen.
Vi socialdemokrater har alltid värnat om samarbetet mellan stat, kommuner och landsting och om en sammanhållen kulturpolitik.
Det är nu ytterst angeläget att man i de offentliga budgetprocesserna ger kultur för och med barn och ungdom förtur.
Det är i första hand i kommunerna som förutsättningarna skapas för barn och ungdom att ta del av och aktivt delta i kulturlivet genom den kulturverksamhet som bedrivs i förskola och på fritidshem, i skola, på fritidsgårdar och inom föreningslivet. Landstingen ger också bidrag till barn- och ungdomskulturen.
Kommunernas kulturutgifter minskade år 1993 med i medeltal 3 %. Men variationerna är stora. I förortskommunerna uppgår minskningen till nära 10 %. I glesbygdskommunerna, med sina relativt små men ytterst viktiga kulturbudgetar, kan man däremot glädjande nog på flera håll registrera en ökning av kultursatsningarna.
Landstingen skär för första gången ner utgifterna för den regionala kulturverksamheten med i genomsnitt 2 % under 1993.
Samtidigt finns positiva inslag. Det finns t.o.m. kommuner där man har föreslagit att kulturen skall ingå i en frizon, och således undantas från besparingar.
Nedskärningarna i kommuner och landsting förmodas fortsätta under 1994. För att hejda denna utveckling borde kulturministern väsentligt ha ökat anslagen då staten är en förebild för kommunerna i deras ekonomiska avvägningar.
Effekterna av nedskärningar
-- Nedskärningarna inom biblioteksområdet påbörjades under 1992 och har inneburit nedläggningar av filialer, bokbussar och skolbibliotek, indragningar av barnbibliotekarietjänster, minskat anslag till bokinköp och programverksamhet. Besparingarna försämrar nu uppväxtmiljön för barn och ungdom och får även negativa följder för barn- och ungdomskulturen över huvud taget. -- p1pT.ex. barn- och ungdomsteaterns arrangörsled utgörs nästan undantagslöst av offentliga institutioner som skolor, barnomsorg och kommunala kulturförvaltningar samt av folkbildningen och teaterföreningar. Alla dessa har under det senaste året fått vidkännas minskade verksamhetsmedel.Enligt Kommunförbundet har de kommunala musikskolorna i genomsnitt fått en minskning av de kommunala anslagen på mellan 3 % och 4 % jämfört med år 1992. Först under februari 1994 finns en översikt av det aktuella läget för hela landet. Denna kommer också att visa i vilken utsträckning avgifterna har höjts och hur detta påverkat deltagandet.Flera undersökningar visar att nedskärningar inom fritidssektorn kommer att drabba öppna verksamheter för ungdomar (fritidsgårdar och liknande) hårdast.Antalet skolklasser som besöker museer har minskat. Från skolhåll anges bl.a. ökade reskostnader och höjda avgifter som hinder samt att man inte fått kompensation för denna kostnadsökning i sina budgetar.Kulturverksamheten i studieförbunden är den mest decentraliserade delen av den samhällsstödda kulturverksamheten. Det är därför oroande att det sammanlagda kommunstödet under 1993 minskat med i medeltal 9 % och i förortskommunerna med 27 %. De statliga nedskärningarna har förstärkt effekten av kommunernas nedskärningar.
I en enkät gjord av Folkbildningsrådet svarar studieförbunden bl.a. att nedskärningarna innebär att basverksamheten måste dras ner och att utvecklande nysatsningar är svåra att åstadkomma, inte minst på barn- och ungdomssidan.
Ett allvarligt problem är dock de pågående omorganisationerna i kommunerna och den överdrivna decentraliseringen som obönhörligen leder till en uppslittring av resurserna. I och med att många kulturnämnder har lagts ner eller slagits samman med andra nämnder minskar kompetensen i kommunerna när det gäller kulturfrågorna och kulturområdet försvagas.
På många håll har fungerande kontaktnät brutits sönder. Framförallt har skolans omorganisation inneburit stora problem. Den tidigare samordningen av inköp av kulturprogram har i flertalet kommuner upphört. Ett exempel är de fria grupperna som nu måste sälja sina föreställningar direkt till varje enskild arrangör, t.ex. skola eller daghem.
Positiva exemplen Sundsvall och Sörmland
I Sundsvall har man beslutat att kulturnämnden skall sätta barns och ungdomars rätt till kultur och fritid främst. I Unga Kulturgruppen samarbetar de kommunala förvaltningarna. Utbudet är fortfarande stort även när den kommunala budgeten får kännas vid nedskärningar.
Skolan satsar brett på kulturverksamheter och många skolor profilerar sig som kulturskolor. Skolan skall spara 8 miljoner kronor 1994 men inga sparkrav drabbar musikskolan. Sedan 1991 finns en mediapedagog anställd som arbetar med utbildning och stöd till lärare samt hjälper barn och ungdomar att själva filma och redigera.
Barnomsorgen har integrerat kulturen i sitt dagliga arbete. Barnen får kontinuerligt möta musik, teater och konst.
Kulturförvaltningen erbjuder ett brett utbud med allt från film och teater till uppsökande bibliotekarier och visningar på museet. Enbart under förra hösten reste 15 olika grupper runt i kommunen och spelade barnteater.
Genom ett avtal mellan stiftelsen Kultur i Sörmland och samtliga kommuner i länet garanteras varje sörmländskt barn från fem års ålder till och med grundskolans årskurs nio en teaterföreställning och en konsert per år. Genom detta system når man ca 32 000 barn två gånger varje år.
Verksamheten är nu ett decennium gammal och har till sin omfattning ännu ingen motsvarighet i landet.
Till konserterna engageras frilansartister och grupper specialiserade på att konsertera för barn, och teaterföreställningarna görs av fria grupper från olika delar av landet. Stiftelsens egna musiker medverkar naturligtvis också och samarbetar även med teatergrupperna.
För de barn som är under fem år arrangerar flera av länets kommuner själva olika typer av kulturprogram. Stiftelsen gör sammanställningar av utbudet och förmedlar program.
Under ett år har Kultur i Sörmland haft en länskonstnärstjänst. Satsningen har varit mycket lyckad och man arbetar för att kunna förlänga verksamheten.
Kulturinstitutionernas ansvar
I Kulturrådets rapport ''Barns och ungdomars kultur'' redovisas bl.a. en bedömning av kulturinstitutionernas verksamhet för barn och ungdom.
Även om flertalet kulturinstitutioner gjorde viktiga insatser för barn och ungdom så var det stora skillnader mellan olika delar av landet. Det fanns ingen uttalad vilja till omprioriteringar till förmån för en ökad barn- och ungdomsverksamhet. Enskilda institutioner uppvisade också stora variationer i sina satsningar för barn och ungdom och flera institutioner har hittills försummat sådan verksamhet. Kulturinstitutionerna är i allmänhet mest engagerade av verksamheter för barn. När det gäller insatser för ungdomar, i den mån de förekommer, är många institutioner villrådiga om hur sådan verksamhet skall bedrivas.
Insatserna för barn och ungdom på musikområdet är ojämnt fördelade. Allmänt kan sägas att det stora intresset för musik bland ungdomar tas tillvara i mycket liten omfattning. Bland musikstiftelserna är den dominerande konsertformen fortfarande den traditionella, uppsökande skolkonserten.
Samtidigt finns många exempel på fantasirika och engagerade insatser.
Enligt vår uppfattning bör de statliga och statsunderstödda kulturinstitutionerna i sina anslagsframställningar konkret ange vad de gör för barn och ungdom och hur de vill utnyttja tillgängliga resurser för att utveckla verksamheten för barn och ungdom.
Styrelse och ledning för varje kulturinstitution har ett självklart ansvar för att prioritera mellan olika verksamheter. Vår uppfattning är att verksamhet för barn och ungdom skall prioriteras.
De nya medierna
Barns och ungdomars fritidsvanor och kulturmönster har inte förändrats på något dramatiskt sätt under de senaste decennierna. En väsentlig förändring är dock att barn och ungdomar ägnar alltmer tid åt medier. Man filmar, fotograferar, arbetar i mediaverkstäder, gör multimediaprogram i datorer m.m. Denna förändring har gått hand i hand med att intresset för musik, framför allt för olika former av populär- och rockmusik, stadigt har ökat.
Under de senaste 10--12 åren har särskilt unga killar utvecklat ett stort intresse för data- och TV-spel men också för datorer i allmänhet. Man tillhör olika nätverk och experimenterar med multimedia.
I Landskrona har ABF ett projekt där 500--600 ungdomar samlats för att producera en multimediaföreställning. De arbetar med musik, bild och text på datorer. Bilderna skall projekteras på Vattentornet som bildar bakgrund till teaterscenen de spelar på.
Intresset för de nya medierna måste framöver påverka inriktningen av satsningarna på barns och ungdomars kultur. Datagrafik och databaserade metoder ger nya möjligheter till skapande verksamhet. Film- och medieverkstäder är i dag förhållandevis billiga investeringar. AV-centraler och de lokala kabelsändarföretagen har goda förutsättningar att t.ex. stödja skolans medieundervisning.
Vilka arbetar med kultur för barn och ungdom?
Utöver den verksamhet som bedrivs av kommuner, landsting och kulturinstitutioner finns flera som enbart, eller till stor del, bedriver kulturverksamhet för barn och ungdom. Några exempel:De fria teater-, musik- och dansgrupperna har en central betydelse. De har svarat för en stor del av förnyelsen av teatern, musiken och dansen. Flertalet barnföreställningar sätts upp av fria grupper. Marionetteatern tillhör också dem som prioriterar barn och ungdomar.Genom studieförbunden kan många ungdomar söka pengar direkt till sin verksamhet genom att bilda studiecirklar. Så finansierar många rockband och musikgrupper sitt spelande. Inom t.ex. ABF spelar 30 000 ungdomar rockmusik i olika former, varav många håller till på de 150 rockhus som ABF bedriver.Unga Riks har sedan 1966 varit en särskild enhet inom Riksteatern. Arbetet med att skapa teater för den unga publiken har konstnärligt och kulturpolitiskt stor betydelse för hela den svenska barn- och ungdomsteatern. I vår lanserar man tre nya pjäser, varav två är urpremiärer.Riksutställningar är ett centrum för utveckling av utställningsmediet. Verksamheten skall ge utrymme för poesi och fantasi, allvar och lekfullhet. ''Ögon från rymden'' är en utställning inrymd i en specialbyggd trailer som kan ''veckla ut sig'' till en 50 meter lång utställningshall.Svenska rikskonserter har en särskilt viktig uppgift när det gäller att utveckla formerna för barn- och ungdomsverksamheten inom musikområdet och sprida information om vunna erfarenheter.De tre R:en samarbetar ofta. Ett exempel är Drömtåget. 68 kommuner besöktes och i samtliga genomfördes ungdomskulturveckor då Drömtåget stod vid stationen. Filminstitutet ansvarar för produktion och import av film för barn och ungdom liksom för stöd till organisationer, filmklubbar och föreningar som visar kvalitetsfilm för barn och ungdom.Svenskt Barnbildarkiv i Eskilstuna har utvecklats till ett unikt nationellt centrum för barnteckningar från hela landet.De samlingslokalägande organisationerna, t.ex. Folkparkerna och Folkets Hus, har väsentligt ökat sina barn- och ungdomskultursatsningar. Exempel är ungdomsprojektet ''KOMåDANSA'' och Barnens Bio Kontrast.Många barn- och ungdomsorganisationer bedriver en aktiv kulturverksamhet, bl.a. amatörteaterverksamhet och s.k. Barnbildskolor, ofta i samarbete med folkbildningen. Flera organisationer ger medlemmarna möjlighet att arbeta med att göra radioprogram i närradion.
Att vara aktiv i en förening kan ofta leda till ett annat synsätt.
I en undersökning gjord av Unga Örnar i Norrköping och Mölndal ställdes bl.a. frågan ''Vad betyder kultur för Dig''. Av ej organiserade ungdomar svarade 20 % teater och 30 % sport. Av de organiserade ungdomarna svarade 50 % teater och 10 % sport. På frågan ''Varför är det viktigt med kultur'' svarade 45 % av de ej organiserade ''vet ej'' medan 30 % av de organiserade svarade ''sinnena får leka''.
Kultur före -- i -- efter skolan
Socialdemokraterna framhävde i regeringsställning skolans betydelse som kulturinstitution. ''Kultur i skolan''- projektet ledde till att många skolor förde in kulturen i nya spännande former i skolarbete. ''Dans i skolan'' har genom statliga stödinsatser introducerats som ett reguljärt inslag i skolundervisningen i många kommuner.
Vi föreslår en nystart för projektet ''Kultur i skolan'' samt att ''Dans i skolan'' blir en naturlig del av detta projekt. Vi vill samtidigt vidga begreppet kultur för barn och ungdom till att också omfatta medier och har då valt uttrycket ''Kultur/medier i skolan''. Vi föreslår också att särskilda medel anslås för kultur/medier inom barn- och skolbarnomsorg och på fritidsgårdar.
Därutöver anser vi att särskilda projektbidrag skall kunna sökas för verksamheter som inte är kopplade till t.ex. skolan och fritidsgårdarna. Barn- och ungdomsorganisationer m.fl. skall kunna söka sådana bidrag. Detta utesluter inte att barn- och ungdomsorganisationer skall kunna vara samarbetspartner för ''Kultur/medier i skolan'' och ''Kultur/medier inom barn- och skolbarnomsorg och på fritidsgårdar''.
I några kommuner har den kommunala musikskolan utvecklats till kulturskolor genom en vidgning till även områdena dans, teater och bild. På många platser har studieförbunden startat kulturskolor och/eller samarbetar med kommunen. Begreppet kulturskolor används också för sådana skolor som integrerar kulturen i den dagliga verksamheten och som i vissa fall profilerar sig som kulturskolor. Vi anser att en utveckling mot olika modeller av kulturskolor är bra och att de lokala förutsättningarna får avgöra om de drivs i kommunal eller annan regi.
När ungdomarna lämnar skolan, eller söker sig utanför skolan för sina kulturaktiviteter, när de blivit för gamla för fritidsgården, blir projektverksamhet en naturlig arbetsform för att främja ungdomars egen kultur.
Ett exempel är ''Kulturbudkavlen''. Det var en satsning på ungdomars eget skapande. Över hela landet drogs kulturbudkavleprojekt i gång. Genom skickliga ledare satsade man på ungdomarnas egna initiativ och uppmuntrade dem.
Medverkan av professionella konstnärer
Det är viktigt för barn och ungdomar att få möta professionella konstnärer. I projekt liksom i t.ex. skolor och på daghem bör bildkonstnärer, författare, skådespelare, musiker, dansare, konsthantverkare och andra konstnärer engageras i väsentligt större grad än nu. ''Kultur i skola''- satsningen har bl.a. givit många goda erfarenheter av sådant samarbete, samtidigt som det har skapats nya arbetstillfällen för konstnärer. Våra föreslagna satsningar kommer att ha stor betydelse för att kulturellt yrkesverksamma skall kunna göra aktiva insatser i stället för att vara passivt arbetslösa.
Vi föreslår också att försöksverksamheten med länskonstnärer återupptas. Under 1990/91 inledde kulturrådet en försöksverksamhet med s.k. länskonstnärer/regionala kulturpedagoger. Avsikten var att höja kvalitén på amatörkulturen inom olika konstområden. Samtidigt fick konstnärerna möjlighet att delta i ett pedagogiskt utvecklingsarbete där den konstnärliga kompetensen var av avgörande betydelse. Den geografiska spridningen i landet var också av betydelse liksom konstområdesinriktningen samt försök med olika huvudmän och medarrangörer.
Förslag
Vi föreslår en satsning på barn och ungdomar med 22,25 miljoner kronor.
Nya anslag: 7,5 mkr till ''Kultur/medier i skolan'' 3 mkr till ''Kultur/medier i barn- och skolbarnomsorg samt på fritidsgårdar'' 3 mkr till ''Kultur/medieprojekt för barn och ungdom'' 2 mkr till Länskonstnärer
Utöver regeringens förslag: 2 mkr till Svenska Rikskonserters barn- och ungdomsverksamhet 4,5 mkr till Fria dans-, teater- och musikgrupperna 250 000 kronor till Marionetteatern
Utöver ovanstående föreslår vi 2 miljoner kronor till Barn- och ungdomsorganisationerna för att engagera barn till flyktingar och invandrare.
Vi föreslår också en fortsättning av projektet ''Kulturbudkavlen'' och att det utvidgas till en ''Kultur/mediebudkavle''. Projektet bör få stöd genom medel från Allmänna arvsfonden.
Bekämpa främlingsfientlighet
Alla människors lika rätt och lika värde är utgångspunkten för svensk grundlag och demokrati. Ingen i vårt land får missgynnas på grund av ras, religion, nationellt eller etniskt ursprung.
Rasistiska och främlingsfientliga yttringar har på senare tid dykt upp i hela Europa. Företeelserna omspänner allt från direkta våldsdåd mot flyktingar och flyktingförläggningar till rasistisk propaganda. Rädsla och osäkerhet sprids bland invandrare, flyktingar och övrig befolkning. I Sverige har också främlingsfientligheten ökat på senare tid. Skulle de växa sig starka står grundläggande humanistiska och demokratiska värden på spel.
Arbetet mot främlingsfientligheten och rasismen måste ske på många sätt. Bl.a. måste grogrunden till fientligheten undanröjas. I spåren av massarbetslöshet nås vi i dag av rapporter att till synes vanliga människor inte längre klarar sin egen och sina familjers försörjning. Alltfler människor, framför allt ungdomar, känner sig obehövliga och därmed att de inte tillhör samhällets vinnare, utan dess verkliga förlorare. Det är i detta, arbetslöshetens, Sverige som grogrunden till främlingsfientligheten och rasismen finns. Det är här motsättningarna mellan svenskar, flyktingar och invandrare är som störst. Det är här som de kraftfullaste insatserna måste göras.
I Europa började motsättningarna mellan ländernas gamla befolkning och invandrare/flyktingar att skärpas när arbetslösheten kraftigt ökade. Tidigare var invandringen inte bara accepterad utan också välkommen. Stämningen slog om när den strukturella arbetslösheten, trots växande välstånd, började tillta. Detta förklarar också varför Sverige så sent nåtts av den öppna och hårda främlingsfientlighet som nu alltmer breder ut sig.
Arbetet för en lugn och harmonisk utveckling måste ske med ett internationellt perspektiv. I Europa är arbetslösheten en avgörande faktor för social oro. Socialdemokraterna i Europa har under hösten under ledning av Allan Larsson utarbetat ett program för att angripa arbetslösheten.
I spåren av ett hårdnande samhällsklimat, där rädslan och otryggheten ökar, utvecklas också misstänksamheten, missundsamheten, fördomarna, lögnerna, historieförvanskningen och -- förfalskningen och därigenom tvivlet på vad som är sant och inte sant. Vem talar sanning? Vem ljuger? Tilltron till politiken som ett medel att i en svår tid lösa gemensamma samhällsproblem minskar. Politikerföraktet gynnas och demokratin utsätts för stora påfrestningar.
Nuvarande åtgärder
Inom ramen för FNs kulturårtionde har en kommitté under tre år förfogat över särskilt anvisade medel för projekt som syftar till att öka medvetenheten om det mångkulturella samhällets möjligheter och problem. Det har lett till möten mellan olika kulturer och lyft fram deras gemensamma grundvärderingar.
Därutöver har för budgetåren 1992/93 och 1993/94 årligen ställts 10 miljoner kronor till förfogande för insatser mot främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Insatserna skall inriktas på att påverka i första hand ungdomars normer, attityder och förhållningssätt till invandring, flyktingar och etniska grupper.
Fyra myndigheter (Skolverket, Ungdomsrådet, Kulturrådet och Invandrarverket) har fått detta uppdrag. Medel har även tilldelats Svenska Filminstitutet och Svenska kommittén mot antisemitism.
Myndigheternas arbete har hittills koncentrerats på de ungdomar som lämnat skolan, som är arbetslösa och som står utanför föreningslivet. Den här ungdomsgruppen kommer sällan i kontakt med andra insatser som är tänkta att påverka främlingsfientliga attityder hos ungdomar.
Antalet invandrare kan komma att öka i framtiden, antalet s.k. andra generationens helt säkert. Detta innebär att de problem vi i dag upplever med anknytning till invandringen kan förvärras, t.ex. främlingsfientliga yttringar bland svenska ungdomar, försvarsreaktioner och gängbildningar hos invandrarungdomen.
Förutom att vidta åtgärder för att motverka främlingsfientlighet och rasism bland ungdomar som lämnat skolan och som inte kan nås via föreningslivet bör insatser därför även göras för gruppen invandrare och deras kontakter med föreningslivet.
Därför bör, utöver ökade anslag till det redan påbörjade arbetet, särskilda medel anslås till barn- och ungdomsorganisationerna så att dessa kan engagera fler invandrare i verksamheten.
Kulturens roll i kampen mot främlingsfientlighet och för ett mångkulturellt samhälle
Kulturrådet avser att ge ut en rapport om hur olika konstnärliga uttrycksformer kan bidra till att minska främlingsfientlighet och rasism. En av utgångspunkterna är de erfarenheter som vanns vid de seminarier som ordnades inom ramen för Riksteaterns teaterdagar våren 1993. Avsikten är att rapporten skall komma till praktisk nytta för de många kulturskapare och företrädare för organisationer och kommuner som nu arbetar med mångkulturens möjligheter. För arbetet krävs nya samarbetsformer mellan stat, kommuner, kulturinstitutioner och organisationer.
Invandrare och flyktingar deltar av flera skäl mindre i det svenska kulturlivet än många andra grupper. Språket är självklart ett av de största hindren, men det finns också andra svårigheter t.ex. ovana vid att ta del av den institutionskultur som svenskt kulturliv ofta präglas av, främlingskap inför innehållet i kulturutbudet och rädsla för det okända. Att det egna kulturarvet -- språket, dansen, litteraturen, hantverket -- får möjlighet att leva och utvecklas är viktigt för att människor skall känna samhörighet och trygghet i sin identitet och i sitt ursprung. Samtidigt är det angeläget att minoriteternas kultur blir en del av det allmänna kulturlivet och tillgängligt för flera för att på så sätt stimulera och berika kulturlivet i dess helhet.
Det är därför också angeläget att stödja invandrarnas egen kulturverksamhet. Här spelar invandrarnas organisationer en nyckelroll.
I Sverige finns i dag ett stort antal mycket skickliga invandrade musiker som sällan eller aldrig får möta en svensk publik, vare sig vid konserter eller på fonogram. I allmänhet framträder de i små, slutna sällskap med företrädesvis landsmän i exil som publik.
Svenska rikskonserter och Caprice har förutsättningar att se till att de till Sverige invandrade musikerna och deras musik når större spridning, bl.a. genom att musik från främmande länder och kulturer görs tillgänglig på fonogram och dessutom, där så är möjligt, samordnas med t.ex. skolturnéer och bildningsförbundens verksamhet. Även andra producenter av fonogram skall kunna söka bidrag för utgivning av sådan musik.
Shikasta är den första mångkulturella ensemblen inom en svensk teaterinstitution. Premiärpjäs är ''Tusen och en natt'' och dessutom spelar man ''Tehuset'' som rymmer hela ensemblens berättelser om sig själva och resan till det nya hemlandet.
Riksutställningar planerar flera turnéer och produktioner under 1994/95. ''Femtio år i Sverige'' kommer från hösten 1994 att visas på olika platser i landet. ''Vad hände Mouhamed Cohen'' är ett annat projekt liksom ''Kvinnor under islam''.
Rikskonserter har redan arbetat med musikverksamhet på flyktingförläggningar i södra Sverige samt i Göteborg. Bl.a. har man anordnat musikaliska möten mellan flyktingbarnen och skolbarn utanför förläggningarna.
En av folkbildningens viktigaste uppgifter är att föra en levande debatt om angelägna livsfrågor, vårt förhållningssätt till varandra och hur vi människor kan samverka. Verksamheten är rikt förgrenad över landet och det finns redan stor erfarenhet av arbetet mot främlingsfientlighet och rasism.
I dag har studieförbunden verksamhet på många flyktingförläggningar. Omfattningen och kvalitén skulle kunna öka, inte minst när det gäller att ge invandrare och flyktingar en social bas för sitt nya liv i Sverige. Många kommer hit med livserfarenheter och sedvänjor som många gånger starkt avviker från våra. Ett studiearbete om svensk kultur, historia, samhällskunskap skulle tillsammans med inblickar i skilda sedvänjor, skrivna och oskrivna normer ge invandrarna och flyktingarna en större kunskap om det land man kommer till och en bättre förståelse för vardagen i det nya hemlandet.
Studieförbunden och folkhögskolorna når i dag cirka hälften av alla vuxna i landet. I verksamheten kan samtal om tolernas, vidsynthet och respekt för andra människor infogas i de befintliga studierna liksom samtal om invandring, sociala frågor, flyktingars situation, attityder och fördomar m.m.
Studieförbundens studie- och kulturverksamhet engagerar många ungdomar, men skulle kunna nå många fler. Eget skapande med musik, teater och konst är uttrycksmedel som särskilt tilltalar ungdomar. Dessa arbetsområden skulle kunna utvecklas och bli mötesplatser för svenska ungdomar och invandrarungdomar.
Ökade resurser till studieförbunden innebär också att fler kan nås på platser där insatserna är särskilt verkningsfulla, t.ex. arbetsplatser, förortsområden och mindre samhällen med flyktingförläggningar.
Internationaliseringen inom kulturområdet medför ett ökat behov av utbyte över nationsgränserna. Vårt lands kulturskapare behöver impulser utifrån, möta en internationell publik och få tillfälle att mäta sig med jämförbar verksamhet utomlands. I Kulturrådets rapport ''EG och kulturfrågorna'' konstaterar rådets styrelse att svensk kulturpolitik kommer att påverkas på en viktig punkt -- behovet av kulturutbyte och kulturpolitiskt erfarenhetsutbyte kommer att öka.
Museiverksamhet
Sveriges invandrarinstitut har äntligen fått ett anslag till bl.a. det invandrarmuseum som sedan länge planerats i Botkyrka. Detta kommer att ha stor betydelse i arbetet med att sprida kunskap om delkulturer i Sverige och därmed för att motverka den ökande främlingsfientligheten i dagens samhälle.
Under 1992/93 har Judiska museet erhållit såväl statliga som kommunala bidrag av engångskaraktär. Museet är det enda som skildrar den judiska bosättningen i Sverige och som kan ge bakgrund till den judiska traditionen.
Utställnings- och programverksamheten vid de etnografiska museerna i Göteborg och Stockholm är viktiga för förståelsen för andra människors traditioner, föreställningar och sätt att leva. Verksamheten riktar sig i stor omfattning till barn och ungdom. Ett exempel är utställningen ''Barns bilder bygger broar'' i Stockholm som var ett led i arbetet för att skapa förståelse för flyktingbarnens situation.
Förslag
Vi föreslår en satsning i kampen mot främlingsfientlighet, rasism och antisemitism med 12,3 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
2 mkr till barn- och ungdomsorganisationerna 3 mkr till Kulturrådet 3 mkr till folkbildningen 1 mkr till invandrad musik på fonogram 1 mkr till Riksutställningar 1 mkr till Rikskonserter 300 000 kronor till Judiska museet 1 mkr till Etnografiska museerna i Stockholm och Göteborg
Utan konstnärer, ingen konst
En framgångsrik kulturpolitik är omöjlig utan fullödiga konstnärliga insatser. Att garantera konstnärerna goda arbetsbetingelser och inkomstmöjligheter är därför en central uppgift. Utan konstnärer ingen konst.
Enligt senaste Folk- och bostadsräkningen, 1990, fanns i Sverige 36 810 förvärvsarbetare i olika kulturyrken:7 650 bildkonstnärer 4 146 formgivare 3 657 författare 3 015 scenkonstnärer 7 480 musiker 4 844 fotografer 2 596 regissörer 3 422 ''övriga''.
Många har i dag en mycket svår situation. Det är svårt att få arbete inom det egna yrket för att klara uppehället. Med dagens arbetslöshet är också möjligheterna att kunna arbeta som t.ex. lärare eller cirkelledare begränsade.
Drygt 15 000 är registrerat arbetslösa inom kulturområdet. Detta är chockerande arbetslöshetssiffror. T.ex. bland Teaterförbundets medlemmar är av de konstnärligt verksamma 30,1 % arbetslösa.
Situationen för bild- och formkonstnärerna är om möjligt än mer katastrofal. Konstmarknaden är svag, det är svårt att sälja och svårt att få bidrag till lokaler.
''Vi älskar musik så mycket att vi vigt våra liv åt att arbeta yrkesmässigt med den. Vi ägnar varje dygn åt att utveckla och förfina vår konst. Vi vill inget hellre än att möta vår publik och i klingande toner dela med oss av våra hjärtan, erfarenheter och forskning i den underbara värld som heter MUSIK. Vi lider i dag under stor arbetslöshet. Vi tvingas ta underbetalda speljobb av föga konstnärligt intresse och långa perioder leva på a-kassa, KAS (Kontant arbetsmarknadsstöd) och till och med socialbidrag. I stunder av nattsvart förtvivlan undrar vi vad det är för fel på oss, eftersom ingen tycks ha råd att anställa oss. Likafullt reser vi oss igen, ringer ihop vår orkester och fortsätter att repetera, komponera och öva upp gruppspel och improvisationsförmåga. Här finns en stor kulturell kraftresurs som är mycket dåligt utnyttjad. En kulturell bas av många potentiella stjärnor med nationell och internationell lyskraft. Bara vi får regelbundna tillfällen att i samspel med vår publik utöva vår konst.'' Så beskriver några frilansmusiker sin situation.
Konstnärer har oftast flera års högskolestudier bakom sig och därmed höga studieskulder. Inom konstområdet t.ex., liksom i musikvärlden, är det inte ovanligt med fem års studier.
En kulturarbetsförmedlare: ''Läget är förfärande. När kulturpolitiken misslyckas tar arbetsmarknadspolitiken vid. Och när arbetsmarknadspolitiken misslyckas tar socialen vid. Och när socialen misslyckas tar sjukvården vid. Billigare blir det inte.''
Vår grundinställning är att kulturanslagen skall vara av den storleksordningen att arbetsmarknadsmedel måste användas i så begränsad omfattning som möjligt. Men t.ex. de arbetsmarknadspolitiska stöden till fria teatergrupper är i dag minst dubbelt så stora som Kulturrådets anslag och minst lika stora som de sammantagna kommunala och landstingskommunala stöden. Genomsnittligt får fyra av tio inom den konstnärliga teaterkåren cirka halva årsinkomsten från arbetsmarknadspolitiskt stöd.
En särskild arbetsgrupp har bildats av Kultur- och Arbetsmarknadsdepartementen. Gruppens uppgift är att följa de frågor som är av gemensamt intresse. Gruppen har hittills lagt förslag som gäller anställda med lönebidrag vid vissa kulturinstitutioner. Gruppen skall framöver lämna förslag som gäller kulturmiljövården och kulturvårdsföretagen samt de konstnärliga yrkesutövarna.
Vi anser att arbetsgruppen dels skall forcera sitt arbete, dels prioritera frågan om de konstnärliga yrkesutövarna. Frågan bör också ingående studeras av teater- och kulturutredningarna.
Egenavgiftsfond
Vi anser att Kulturutredningen skall behandla frågan om egenavgiftsfond. Ett av problemen för professionella kulturskapare är att verksamheten betraktas som rörelse, vilket gör att marginalskatten är hög även vid låga inkomster, beroende på uttaget av egenavgifterna. Detta förhållande har bestått även efter den senaste skattereformens genomförande och innebär att en stor grupp konstnärer inte kan leva på sina inkomster. Förslaget om en egenavgiftsfond fanns med i utredningen ''Konstnärens villkor''.
Kulturutredningen bör också se över regelsystemet för upphovsmannakontot som av konstnärerna själva anses krångligt och begränsande.
Bidrag till konstnärer
Bidrag till konstnärer utbetalas till upphovsmän på musikområdet, musiker, sångare, scen- och filmkonstnärer, bild- och formkonstnärer, dramatiker, författare, översättare och kulturjournalister. Bidragen kan utbetalas antingen som konstnärsbidrag eller projektbidrag.
Att öka dessa anslag är ett effektivt sätt att stödja de yrkesverksamma inom kulturrådet. Vi föreslår därför en höjning av anslaget.
Administrativt bidrag till konstnärsorganisationer för internationell verksamhet
Olika konstnärsorganisationer försöker numera efter bästa förmåga bygga ut en internationell verksamhet/internationella kontaktnät. Som exempel på uppmärksammade internationella projekt kan nämnas den historiska författarkryssningen ''Östersjöns vågor'', som samlade över 300 författare från samtliga länder runt Östersjön.
Dessa små organisationer är helt beroende av externa bidrag för att kunna upprätthålla och utveckla det internationella arbetet.
Vi föreslår att särskilda medel ställs till Svenska institutets förfogande att efter ansökan fördelas till konstnärsorganisationer med dokumenterad internationell verksamhet.
Centrumbildningar
För närvarande finns 10 centrumbildningar: Danscentrum Teatercentrum Musikcentrum Centrum för Konst & Hantverk Illustratörcentrum Konstnärscentrum Fotograficentrum Filmcentrum Författarcentrum Översättarcentrum
Varje centrumbildning arbetar utifrån de förutsättningar som gäller för respektive konstområde och verksamheten ser därför inte likadan ut inom de olika organisationerna.
Gemensam är dock den funktion som samarbetsorgan, informatörer, opinionsbildare och kulturförmedlare som varje centrumbildning har. För den sistnämnda uppgiften har till vissa centrumbildningar utgått särskilda medel från AMS, men dessa anslag liksom huvudmannaskapet för förmedlartjänster har övergått från länsarbetsnämnderna till respektive centrumbildning.
Bild- och formkonstnärer
Kommunernas och landstingens konstinköp minskar. Största minskningen sker i glesbygdskommuner med 83,2 % och i bruksorter med 33,3 %. Den totala minskningen av anslagen är 18,6 %.
Det är därför glädjande att Socialdemokraterna i förhandlingar lyckats återinföra anslaget Konstnärlig utsmyckning i bostadsområden. Det är utmärkt att detta anslag finns med även i budgetförslaget.
Däremot har regeringen inte anslagit några medel till projektet ''Konst där vi bor'' som tidigare var nära knutet till anslaget Konstnärlig utsmyckning i bostadsområden.
I den aktuella svåra situationen för bild- och formkonstnärer bör också statens möjligheter att inköpa konst ökas. Vi föreslår en höjning av anslaget att användas för inköp av konst till äldre arbetsplatser, för inköp och beställningar hos föreningen Handarbetets vänner samt för bidrag till konstinköp till Folkparkerna, Folkets Hus, bygdegårdar och nykterhetsorganisationernas samlingslokaler.
Utställningsverksamheten är en viktig del av konstlivet. Det är genom utställningen som konstnären kan delta i konstsamtalet, möta publik och kritiker och få kontakt med köpare och blivande uppdragsgivare. Utställningen är en av plattformarna för det fortsatta konstnärsskapet. På utställningen får publiken möta konstnären och konstintresset väcks och utvecklas. Därför är utställningen av avgörande betydelse för konstbildningsarbetet.
Det är orimligt att bild- och formkonstnärer skall delta i kulturlivet utan ersättning. Det är likaså en orimlighet att konstnären skall stå för kostnaderna i samband med publika arrangemang. Detta klarar endast ett fåtal konstnärer som ställer ut på ett fåtal marknadsmässigt gynnade centralorter. För de flesta konstnärer är utställandet en ekonomisk chanstagning.
Formerna för en ''utställningsersättning'' har därför länge diskuterats. Staten betalar utställningsersättning när utställningar arrangeras i statlig regi. Ett mindre antal kommuner har också infört utställningsersättning. Sveriges Konstföreningars Riksförbund (SKR) har under två år betalat utställningsersättning till konstnärer som ställer ut i konstföreningarnas regi i allmänna lokaler och på arbetsplatser. SKR har i budgeten föreslagits få en ökning med 500 000 till denna verksamhet.
Vi föreslår att kulturutredningen behandlar frågan om utställningsersättning och vilket ansvar de olika utställningsanordnarna skall ha för denna. För att denna komplicerade fråga, i avvaktan på utredningens förslag, skall ha en godtagbar finansiell lösning för de utställare som inte är statliga eller kommunala föreslår vi en höjning av utställningsersättningen med 5 miljoner kronor under det nya anslaget Konstbildning och organisationer på bild- och formkonstområdet.
Regeringen bör skyndsamt återkomma till riksdagen med förslag om ersättning vid vidareförsäljning av konst. Vid den senaste behandlingen tillstyrkte en majoritet i kulturutskottet de då inlämnade motionsyrkandena medan lagutskottets majoritet ansåg att man borde avvakta besked om eventuell harmonisering av reglerna med EU.
Upphovsrättsutredningens förslag innebär att en ersättning till upphovsmännen om 5 % på all yrkesmässig vidareförsäljning av konst införs. Denna individuella rätt, ''droit de suite'', bör kompletteras med en avgift vid yrkesmässig vidareförsäljning av konstverk där avgiften skall användas till kollektiva ändamål.
Regeringen föreslår att konstnärsorganisationerna skall fråntas sin lagliga rätt att utse representanter till Bildkonstnärsfondens styrelse. Detta innebär att organisationerna inte längre kommer att få något inflytande över fördelningen av de medel som skall komma de yrkesverksamma konstnärerna till godo. Vi anser att konstnärsorganisationerna även i fortsättningen skall vara representerade i styrelsen.
Upphovsmän på musikområdet, musiker och sångare
Sedan 1975 har frågan om ersättning för utlåning av musik på folkbiblioteken utretts två gånger. Båda utredningarna framlade förslag om införande av ersättning åt upphovsmän på musikområdet samt musiker och sångare vid användning av musikalier på bibliotek. Ersättningen bör grundas på statistik över utlåningen av fonogram och musikalier samt på förhandlingar mellan berörda parter.
Riksmötet 1990/91 uttalade att ifrågavarande reform nu bör genomföras. Dock ansåg den nuvarande regeringens föredragande sig inte vara beredd att, mot bakgrund av den ekonomiska situationen, genomföra reformen. I den nu föreliggande propositionen hänvisas till pågående utredningsarbete om kulturpolitikens inriktning.
I avvaktan på utredningens förslag föreslår vi att inom ramen för vår höjning av anslaget Bidrag till konstnärer 2 miljoner kronor används för en ökning av de särskilda insatserna för upphovsmän på musikområdet samt musiker och sångare.
Musiker, sångare, skådespelare, dansare och andra artister
De utövande konstnärerna har mycket begränsade rättigheter till sina inspelade prestationer. Förhållandet avviker från de rättigheter som gäller för upphovsmännen.
Enligt upphovsrättslagen är de utövande konstnärernas skydd begränsat till tre former: inspelningsskydd, utsändningsskydd och kopieringsskydd.
Nuvarande lagstiftning innebär att utövare saknar: spridningsrätt för inspelade prestationer, dvs. rätt att göra exemplar av upptagningar tillgängliga för allmänheten, rätt till offentligt framförande, dvs. rätten att kunna motsätta sig när kommersiella eller icke kommersiella företag använder fonogram, musikvideor och andra videogram eller filmer för att t.ex. locka kunder till ett varuhus, vidaresändningsrättigheter för inköpta TV- produktioner, dvs. det utsändningsskydd som nuvarande lagstiftning ger gäller endast vid direktmedverkan för det utsändande radioeller TV-företaget, heltäckande ersättningsrätt, dvs. om ett hotell utrustar sina rum med klockradio eller separata TV-apparater kan de sända musik i obegränsad omfattning utan att betala någon ersättning till de artister och musiker vars prestationer utnyttjas.
Vi anser att denna upphovsrättsfråga bör bli föremål för överväganden av Kulturutredningen.
Förslag
Vi föreslår en satsning för att förbättra villkoren för yrkesverksamma inom kulturområdet med 27,2 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
1 mkr till Centrumbildningar 10 mkr till Konstnärlig utsmyckning i bostadsområden 2 mkr till Konst där vi bor 5 mkr till Utställningsersättning 5 mkr till Bidrag till konstnärer 4 mkr till Statens konstråd för inköp av konst 0,2 mkr till Konstnärsorganisationer för internationell verksamhet
Vidga deltagande, skapa jämlikhet
En välkänd skådespelare har i en intervju berättat om sina första kontakter med kultur. ''Redan när jag kom in i utställningslokalen blev jag nervös och upphörde med att vara mig själv. Spänd och osäker som i en främmande värld kunde jag inte utnyttja mina sinnen. Ögonen såg inte, öronen hörde inte, jag blev svettig och ville bara gå hem. Jag var rädd.''
''För alltför många människor i vårt land är det fortfarande så här man känner inför kulturen.''
Vårt övergripande kulturpolitiska mål är kulturell jämlikhet. Detta mål står inte i motsatsställning till andra kulturpolitiska mål. Men aktiva insatser för att nå kulturell jämlikhet måste ges högsta prioritet i allt kulturpolitiskt arbete.
Kultur i arbetslivet 1985 beslutade riksdagen om särskilda insatser för att genom aktiviteter på arbetsplatser öka möjligheterna att ta del i, och ta del av, kultur.
Gemenskapen på arbetsplatserna och påverkan från arbetskamraterna betyder mycket för dem som inte har vanan att delta i kulturaktiviteter. Många har också långa resvägar till arbetet och bor långt från teatrar och konsertlokaler. Skiftarbetare har stora svårigheter att delta i det traditionella kulturlivet.
För att få en bra lokal förankring har de fackliga organisationerna valt en arbetsmodell med ombud, t.ex. bok-, konst-, musik- eller teaterombud. Man arrangerar teater- eller musikföreställningar på arbetsplatserna, ordnar utställningar och besök av författare och andra konstnärer. Ombuden säljer biljetter till konserter och teatrar, man värvar deltagare till studiecirklar och amatörverksamhet.
Verksamheten med arbetsplatsbibliotek är särskilt viktig. Från att ha utvecklats till en omfattande verksamhet minskar nu antalet arbetsplatsbibliotek i takt med nedskärningarna på det kommunala området. Undantag finns. T.ex. i Göteborg har antalet arbetsplatsbibliotek ökat markant.
Anslaget har hittills varit för litet. För pågående budgetår fanns 3 331 000 kronor att fördela medan ansökningarna uppgick till 10 466 242 kronor. Dessutom ströks det särskilda anslaget till arbetsplatsbibliotek i förra årets budgetförslag.
Exemplen på väl utformade projekt är många. Bland ansökningarna för att få del av årets medel kan nämnas: Konstprojekt för ökad förståelse mellan konstnärer och publik -- Täby Uppsökande verksamhet för att engagera skogsarbetare i kultur och kulturdebatt -- Torsby Filmdokumentation och utbildning i filmskapande -- Varberg Projekt för ökat läsintresse med utbildning av bokombud, bokförsäljning, Bokens dag m.m. -- Skövde Teaterprojekt om jämställdhet och jämlikhet -- Skelleftehamn Inköp av kassettböcker att användas i fordonen för att öka intresset för läsning/bildning -- Transportarbetareförbundet Nya grepp i publikarbetet -- Skådebanan i Kristianstads län Utbildning av kulturombud på arbetsplatser med manlig dominans, t.ex. byggarbetsplatser -- LO/TCO-distriktet Stockholm.
I Västervik har en konstnär arbetat ett år på ett tiotal industrier med att måla människor i deras arbetsmiljöer. Diskussioner om konst och konstfrågor blev en naturlig del av projektet. ''Varför målar Du med de där färgerna, så är det ju inte här?'' Vernissagen föregicks av en specialvisning för särskilt inbjudna -- de människor som konstnären kommit i kontakt med ute på arbetsplatserna och deras familjer. Några av dem kunde återfinna sig själva avbildade i olja på duk.
I Frankrike har man en annan organisation. Några exempel på vad man där gjort inom Renaultkoncernen: Kompositören Nicolas Frize spelade tillsammans med två ljudtekniker in ljuden i fabriken och skapade på så sätt det första ''ljudoteket'' från en arbetsplats. Detta tog tre månader. Sedan installerade han en ljudstudio på en lastbil tillsammans med tio stolar och en kaffemaskin och åkte under två månader runt på varje verkstad för lyssnande och diskussioner. Därefter gjorde man inspelningar av röster. Verket presenterades slutligen i form av tre uppspelningar i Renaults före detta smidesverkstad.Nio skulptörer och tre videofilmare inbjöds till en annan Renaultfabrik för att med de material som används i produktionen skapa sina konstverk som sedan ställdes ut på fabriken.
En del kulturinstitutioner har sedan länge haft uppsökande verksamhet på arbetsplatser medan andra ännu inte utnyttjat möjligheterna att vidga deltagandet genom samverkan med fackliga organisationer och arbetsplatser.
Uppgiften att förändra är stor.
5 % SACO-män och 32 % LO-män läser aldrig en bok. 23 % '' 62 % '' besöker aldrig ett bibliotek. 29 % '' 69 % '' besöker aldrig ett museum. 35 % '' 68 % '' går aldrig på konsert. 44 % '' 76 % '' går aldrig på teater.
(Källa: LOs kultur- och fritidsvaneundersökning.)
1995 är det 10 år sedan starten av Kultur i arbetslivet. De fackliga organisationerna planerar att göra detta år till ett offensivår.
Kultur i vården
Människor på vårdinstitutioner är mer eller mindre isolerade från livet ute i samhället.
Kultur i vården är ett samlingsbegrepp för två samverkande men skilda former av kulturverksamhet. Vardagskulturen som en del av omvårdnaden och det professionella kulturutbudet som erbjuds institutionerna utifrån.
Vardagskulturen ger innehåll och liv åt den dagliga kontakten mellan patient och personal. Det professionella kulturutbudet berikar vårdmiljön med upplevelser och öppnar dörren mot världen utanför sjukhusets väggar. Båda delarna är lika viktiga i skapandet av ett generöst kulturklimat inom vården.
Samtliga landsting har arbetat målmedvetet för att integrera kulturkunskap i vårdutbildningar och personalfortutbildning. Målet är en god vårdmiljö. Förutom förstklassig medicinsk standard skall vården kunna ge rimlig livskvalitet för patienter som tvingas vistas länge på en vårdinstitution.
Mänsklig och stimulerande närmiljö, gemenskap och meningsfullt dagsinnehåll är en del av livskvaliteten. Varje patient har rätt till upplevelser och utveckling så långt det är möjligt. Institutionsvistelsen skall inte innebära att man reduceras till ett namnlöst och historielöst vårdobjekt, inte heller att banden till det tidigare livet eller möjligheterna att utöva tidigare intressen blir helt avskurna.
Kultur i vården är ingen ny företeelse. Kulturverksamhet på sjukhus har i varierande omfattning funnits länge i många landsting. Musikprogram, teaterföreställningar, föreläsningar och studiecirklar har lång tradition, särskilt inom den psykiatriska vården.
Av alla kulturaktiviteter i vården har biblioteksverksamheten haft den i särklass största spridningen. Folkbibliotekens framväxt i början av seklet beredde väg för sjukhusbiblioteken. Nu är denna verksamhet på många håll hotad eller redan borta.
Artoteksverksamhet, dvs. utlåning av konst till patienter, är jämförelsevis ung, men återfinns här och där i landet. De första artoteken etablerades på 60-talet. Kunskapen om konstbildens möjlighet att skapa kommunikationer och engagemang, väcka associationer och minnen, har börjat utnyttjas även i rehabiliterande syfte liksom som behandlingsmetod för psykiskt utvecklingsstörda.
Ett särskilt projektanslag till Kultur i vården är en statsmaktens signal att denna verksamhet är viktig och kan dessutom ge möjlighet att förhindra att en biblioteks- eller artotekverksamhet försvinner samt att yrkesverksamma inom kulturområdet kan engageras i större omfattning än i dag.
Kultur för handikappade
De handikappades situation har senast belysts i utredningen ''Ett samhälle för alla'' där även kulturfrågorna behandlas. I Kulturrådets yttrande över utredningen har Kulturrådet föreslagit regeringen att få i uppdrag att utarbeta ett särskilt handlingsprogram för att främja handikappades deltagande i kulturlivet. Ett sådant uppdrag bör snarast ges Kulturrådet. Kulturrådet har också stött utredningens förslag om att SCB fortlöpande skall följa de funktionshindrades situation och göra kulturvanestudier.
Trots avsaknaden av en särskild utredning om de handikappade och kulturen har de handikappades situation behandlats på olika sätt under de senaste åren, bl.a. i Kulturrådets rapportserie ''Att vidga deltagandet'', i ''Som ett lyft'' med exempel från omsorgsområdet och om bibliotekens uppsökande verksamhet vilken belyses i rapporten ''Ända hem till fru Nilsson''.
En viktig markering i propositionen ''Stöd och service till vissa funktionshindrade'' är att man slår fast kommunernas ansvar för att verka för att det allmänna fritids- och kulturutbudet blir tillgängligt för handikappade.
Allmänna förbättringar för handikappade har också stor betydelse, t.ex. förbättrade möjligheter att använda färdtjänst.
För ett vitalt kulturliv är tillgången till samlingslokaler av största betydelse. Under de senaste fyra åren har cirka 65 miljoner kronor använts för att handikappanpassa enbart de allmänna samlingslokalerna. Så t.ex. har Folkets Hus under 1992 anpassat 40 Folkets Hus enligt Boverkets normer. Behoven av särskilda medel är dock fortfarande stort vilket uppmärksammades i den socialdemokratiska bostadsmotionen i januari 1993.
Studieförbunden har ett väl utvecklat samarbete med handikapporganisationerna och ger verksamhet för handikappade hög prioritet.
Kulturinstitutionerna har mer och mer uppmärksammat de handikappades situation. Nordiska museets projekt ''Känna, lyssna, lära'' är ett bra exempel. Museet har på ett föredömligt sätt utvecklat och prövat metoder för att ge synskadade möjligheter att ta del av museets samlingar.
Riksteaterns ''Tyst teater'' för i första hand döva startade som en försöksverksamhet men är nu en naturlig del av Riksteaterns verksamhet.
Några teatrar har med framgång prövat att använda en textremsa med de viktigaste replikerna som en hjälp för hörselskadade och döva.
De blinda har ett stort teaterintresse och bl.a. Riksteatern försöker därför att också ordna syntolkning vid sina föreställningar. Syntolkning innebär att man med hjälp av hörselslingor får höra de nödvändiga kommentarerna om t.ex. scenförändringar. Bl.a. Riksteatern och Synskadades riksförbund har diskuterat hur man skall kunna lösa frågan om en utökning av syntolkningen.
För blinda ordnas också återkommande arrangemang runt föreställningarna. De får före föreställningen träffa skådespelare eller andra som berättar om föreställningen samt gå runt på scenen och känna på dekor och de kläder som skall användas.
Amatörkulturen
Amatörkulturell verksamhet har ett egenvärde för deltagaren och den har också ett värde för gruppen i vilken den utövas. Den är ofta en startpunkt för och en inspiration till ett vidare konst- och bildningsintresse.
Amatörkulturens utövare utgör en stor och trogen publik vid teaterföreställningar, konserter och andra kulturarrangemang.
Deltagande i amatörkulturell verksamhet är i stort sett lika utbrett i hela landet oavsett befolkningskoncentration och kommunstorlek. Deltagande i körverksamhet är t.ex. helt oberoende av om man bor i storstad eller glesbygd.
Amatörteatern spelar en viktig roll i det svenska kulturlivet. Nya grupper, nya konstellationer, festivaler, bygde- och arbetarspel och utbildningar visar en levande folkrörelse. Allt fler i vårt samhälle ägnar sig åt amatörteater.
Amatörteatern har två riksorganisationer, ATR och ATF. Tillsammans samlar dessa organisationer lokala grupper i landets alla kommuner. Dessutom finns ett stort antal mindre grupper som inte tillhör någon riksorganisation.
Amatörteatern kan ses som en motpol till den passiva, konsumerande kulturupplevelsen. Det stora intresset för amatörteater visar att människor har ett behov av att själva få vara med och skapa.
Den professionella teatern och amatörteatern är varandras komplement. Båda teaterformerna behövs. Det finns goda exempel på teatrar där professionella och amatörer arbetar tillsammans. Det finns också goda exempel på hur amatörteatern unyttjar professionellt kunnande för utbildning, regi och i blandade uppsättningar.
Amatörteaterns människor utgör dessutom en intresserad engagerad och kunnig publik till den professionella teaterns föreställningar och hjälper till att öka teaterintresset i landet.
Folkbildningen
Studieförbundens och folkhögskolornas betydelse för kulturlivet är stort. Utöver cirklar och kurser i estetiska ämnen och skapande verksamhet bidrar folkbildningens organisationer till det levande samtal som är så nödvändigt för demokratin.
En förutsättning för att kunna engagera sig i samhällsdebatten och kulturfrågorna är en god grundutbildning. Uppgiften att ge baskunskaper till kortutbildade, att ge nya kunskaper i en föränderlig värld och att ge arbetslösa utbildning och stimulans är en väsentlig del av verksamheten.
Kulturevenemangen, liksom behovet av ledare i estetiska ämnen, ger många kulturarbetare en viktig inkomstkälla.
Genom sin vittförgrenade och mångsidiga verksamhet har folkbildningen en utomordentligt viktig roll i arbetet för att nå kulturell jämlikhet.
Konstbildning
Överallt i det moderna samhället möter vi bilder och det kan ibland vara svårt att urskilja det verkligt angelägna. Konsten har ett eget språk som vi måste lära oss bli delaktiga i. Här har den konstfrämjande verksamheten en unik roll. Det gäller att verka för ett ökat intresse och förståelse för bildkonsten. Det gäller också att göra bildkonsten tillgänglig för så många som möjligt.
Vi har i vårt land en lång tradition också inom det konstbildande området. Genom folkrörelseanknutna organisationer och folkbildningen har konstbildningen fått bredd och spridning i landet.
Vid tidpunkten för Konstfrämjandets riksförbunds konkurs hade organisationen 20 egna distrikt. Genom att distriktens ekonomiska tillgångar förvaltades av den dåvarande riksorganisationen tvingades några distrikt att lägga ned sin verksamhet. De kvarvarande distrikten arbetar vidare med sitt konstbildningsarbete. En ny riksorganisation har bildats och man har antagit det ursrpungliga namnet Folkrörelsernas Konstfrämjande. Den har till syfte att främja konstintresset genom konstbildning och andra verksamheter som leder till ökad konstdelaktighet samt kunskaper om och förståelse för bildkonsten och dess villkor i vid mening.
Riksorganisationen har i dag 13 centrala folkrörelseorganisationer och 12 självständiga, regionalt arbetande konstfrämjandedistrikt som medlemmar, däribland Folkets Hus, Folkparkerna, Bygdegårdarnas Riksförbund och Våra Gårdar.
Vi förutsätter att detta nya samarbete kommer att främja konstbildningsverksamheten i hela landet.
Folkrörelsernas Konstfrämjande har behov av medel till informations- och utbildningsarbete m.m., till konstbildning i konstfrämjandedistrikten samt för att på nytt starta verksamheter i de län där nedläggning blev en följd av riksorganisationens konkurs. Sin kansliservice får organisationen från Sveriges Konstföreningars Riksförbund.
Behovet av mindre vandringsutställningar med konst är stort inom SKR och Folkrörelsernas Konstfrämjande, särskilt för de samlingslokalägande organisationerna och studieförbunden.
Vandringsutställningarnas syfte är att pedagogiskt redovisa konst och konstnärer, konstliv och konsthistoria. För att en sådan produktion av utställningar med sina speciella krav på pedagogik och teknik skall kunna bedrivas i önskad omfattning är det nödvändigt med en särskild produktionsenhet.
Vi föreslår att, utöver 5 miljoner kronor till utställningsersättningen, ytterligare 7 miljoner kronor utöver regeringens förslag anslås till konstbildning och organisationer inom bild- och formkonstområdet.
Förslag
Vi föreslår en satsning på kulturell jämlikhet med 17,25 miljoner kronor samt med 100 miljoner kronor till folkbildningen utöver regeringens förslag.
4 mkr till Kultur i arbetslivet 1,5 mkr till Arbetsplatsbibliotek 2 mkr till Kultur i vården 2 mkr till Kultur för handikappade 0,5 mkr till Amatörverksamhet 7 mkr till Konstbildning 0,25 mkr till En Bok För Alla 100 mkr till Folkbildningen
Kultur i hela landet
Socialdemokraterna vill slå vakt om och utveckla en sammanhållen kulturpolitik för alla, i alla delar av landet.
Staten skall ge riktade bidrag till länsteatrar, länsmusiken, länsmuseerna och länsbiblioteken och har dessutom ett ansvar för sådan kulturell verksamhet som är av speciellt nationellt intresse.
Kulturen skall ha en särställning -- ''det kulturella undantaget''.
Detta synsätt stämmer väl överens med ''det kulturella undantag'' som diskuterades i samband med GATT- förhandlingarna.
Det finns numera ett flertal ekonomiska studier som visar på kulturens betydelse för att skapa dynamik och ekonomisk utveckling. En genomgående slutsats i dessa studier är att en väl fungerande ''kulturell infrastruktur'' spelar samma stora roll som barnomsorg, skola och högre utbildning för att åstadkomma en balanserad regional utveckling.
Nationellt ansvar för särskilt värdefulla kulturmiljöer
Kulturministern anför i budgetförslaget att frågan om bildandet av en stiftelse för förvaltningen av värdefulla kulturmiljöer delvis kommit i ett annat läge. Enligt regeringens bedömning är det dels lämpligt att först vinna erfarenheter av hur Fastighetsverkets kulturförvaltning utfaller, dels anser regeringen att förslaget om skatteavdrag för vård- och underhållskostnader av värdefulla slott och herrgårdar i lantbruksföretag har underlättat förvaltningen av enskilda kulturegendomar.
Även om de årliga anslagen till Riksantikvarieämbetet skulle komma att öka väsentligt i framtiden, anser vi att behoven av åtgärder inom kulturmiljövården är av den storleksordningen att risken för att värdefulla miljöer kommer att förfalla är uppenbar.
I en del fall tar kommuner, landsting och/eller stiftelser ansvar för detta. Men bl.a. många små kommuner har inte ekonomisk förmåga att ensamma ta ansvaret för det nationella kulturarvet, t.ex. bruksmiljöerna och industriminnena.
En nationell kulturfond skulle ge ökade möjligheter att ta tillvara kulturarvet. Fonden skall i första hand ge investeringsbidrag, inte användas till drift eller verksamhet. Kulturutredningen bör utreda möjligheterna att stifta en fond för särskilt värdefulla kulturmiljöer.
En sådan fond har självfallet ett värde i sig genom att den skapar förutsättningar för fler att ta del av kultur. Med en liknande prioritering som den Riksantikvarieämbetet nu tillämpar, genom stöd åt utvecklingen av kulturminnen och kulturmiljöer som är attraktiva att besöka, skulle bidragen också främja utvecklingen av ''kulturturismen'' och möjliggöra större projekt för att ta tillvara sevärdheter och attraktioner i den egna bygden.
En icke oviktig bieffekt är att den också skulle vara av betydelse för lokal utveckling av samhälle och näringsliv.
Nationellt ansvar för biblioteken
En bibliotekslag som bl.a. garanterar ett nationellt nätverk av bibliotek med avgiftsfria boklån måste förverkligas.
Folkbiblioteken är grunden för den kulturella infrastrukturen i Sverige. Biblioteken tillhandahåller en kunskaps- och informationsberedskap till medborgarna och är en resurs för livslångt kunskapssökande. Tillgången till allsidig information och media på folkbiblioteken är också en omistlig del av utbildningsväsendet.
Folkbiblioteken bedriver en uppsökande verksamhet bland gamla och handikappade och har blivit en oumbärlig del inom samhällets vård- och omsorgsverksamhet. Talboksservicen ger möjlighet för människor med läshandikapp att få tillgång till litteraturen.
Folkbiblioteken är av stor betydelse för landets invandrare och flyktingar. Dels kan man genom böcker och tidningar bevara kontakten med sitt hemlands språk och kultur, dels kan man informera sig om det svenska samhället och den svenska kulturen.
Folkbiblioteken bedriver en omfattande verksamhet för barn och ungdom.
Folkbibliotekens allemansrätt utnyttjas i stor utsträckning. Besökssiffrorna ökar stadigt!
Skolbiblioteken garanterar barn och ungdom tillgång till litteratur och information och spelar därför en mycket viktig roll i vårt demokratiska samhälle.
Kulturrådet och Skolverket bör snarast få i uppdrag att kartlägga landets skolbiblioteksverksamhet.
Museer
En kulturinstitution utanför Stockholm kan ges ett nationellt ansvar. De nationella kulturinstitutionerna kan finna nya former för samarbete med kulturinstitutionerna ute i landet.
Exempel från museiområdet där frågan om nationella uppdrag eller samverkan kan vara aktuella.Bildmuseet i Umeå har träffat avtal med Statens konstmuseer. Den tillbyggnad som nu påbörjats kan ses som ett direkt uttryck för museets och därigenom regionens/universitetets höjda ambitioner när det gäller Bildmuseets verksamhet. Rooseum i Malmö. Statens konstmuseer och Louisiana i Danmark har inlett ett konkret samarbete med Rooseum kring den samtida nordiska konsten. De akuta problemen som man nu brottas med bör gå att lösa.Röhsska museet i Göteborg dokumenterar och visar utvecklingen inom konsthantverk och design. Museet har också en förnämlig föreläsningsverksamhet.Glasmuseum i Växjö -- ''huvudstaden i Glasriket''. Det finns långt framskridna planer på att upprätta ett glasmuseum i Växjö. Växjö kommun och landstinget i Kronoberg har tagit initiativ för en samverkan med Statens konstmuseer.Marinmuseet i Karlskrona. Vi konstaterar med glädje att verksamheten har börjat. Frågan om ansvarsfördelningen mellan de marina och de sjöhistoriska museerna i landet har aktualiserats av Museiutredningen.Ajtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum är ett specialmuseum för fjällregionens natur och kultur, huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige samt informationscentrum för fjällturismen. Museet skall bedriva forskning kring samernas kultur samt dokumentera och informera om den samiska kulturens utveckling och de samiska traditionerna.Julita Gård och museer. Verksamheten visar hur ett stort lantbruk med mejerier m.m. fungerade förr i tiden och har blivit en turistisk sevärdhet. Där finns också en genbank för bl.a. alla äppelsorter i Mellansverige och en örtagård med klassiska krydd- och medicinalväxter.Arbetets museum i Norrköping. I centrum för museets verksamhet står erfarenheterna i arbetslivet. Verksamheten bygger inte i första hand på insamling av föremål utan främst på villkoren i arbetslivet. Utgångspunkten tar museet i historien, men riktar blickarna mot dagens och morgondagens arbetsliv. En omfattande satsning görs för att belysa det mångkulturella samhället där just arbetsplatsen är en viktig mötesplats mellan olika kulturer. Man arbetar med utställningar, seminarier, skrifter och artiklar. Genom samtal, dokumentation och forskning kring arbetets villkor i det postindustriella samhället vill museet främja beredskapen och öppenheten inför morgondagen.
I budgetpropositionen föreslås, för andra året i rad, att Arbetets museum skall erhålla oförändrat anslag, medan andra jämförbara museer åter får en uppräkning av sina anslag. Inte heller i denna budgetproposition lämnas någon redogörelse för motiven till denna särbehandling. Vi finner detta handlande mycket märkligt och föreslår en uppräkning av anslaget.
Bevakning av museer
Konststölden på Moderna museet har återigen aktualiserat säkerheten på museerna och museernas kostnader för bevakning.
I avvaktan på att denna fråga får en tillfredsställande lösning bör, utöver den reducering regeringen förordat, resterande del av återbetalningskravet mot Statens konstmuseer för 1994/95 efterskänkas.
Föremålsvården vid museerna
Det finns ett stort behov av insatser för att vårda vårt kulturarv. Vissa undersökningar visar att det vid de centrala museerna och vid länsmuseerna finns fyrtio miljoner föremål. Hur stor del av dessa föremål som är i akut behov av vård har inte kunnat fastställas med exakthet, men enligt uppgift från museivärlden är behoven omfattande och omöjliga att bemästra på kort sikt. Det krävs god planläggning och ett långsiktigt arbete för att klara vårdbehovet på ett tillfredsställande sätt. Museiutredningen kommer att lämna förslag till långsiktiga lösningar. I avvaktan på utredningens förslag föreslår vi att Kulturrådet genom extra medel får möjlighet att kunna lämna bidrag till de mest angelägna behoven.
Lönebidragen
Övergången till flexibla lönebidrag har slagit hårt mot flera av de institutioner som i fjolårets budgetproposition inte erhöll kompensation för bortfallet.
Den interdepartementala arbetsgrupp som redan i fjol fick regeringens uppdrag att följa förändringarna av det flexibla lönebidragssystemet har inte till riksdagen redovisat effekterna av förändringen. Flera institutioner har i sina anslagsäskanden påpekat svårigherna med att inte tillhöra dem som fått den särskilda kompensationen i budgetpropositionerna. För att kunna stödja de hårdast drabbade institutionerna föreslår vi att Kulturrådet får särskilda medel till sitt förfogande.
Teater
Regeringen förslår i budgetpropositionen att anslaget till operaverksamheten i Göteborg skall öka med 10 milj.kr. Detta är utmärkt. Den minskning av anslagen till Dramaten, Operan och Riksteatern om 5 milj.kr. som föreslås för att delvis finansiera denna ökning är acceptabel.
Utöver detta vill regeringen sänka anslaget till Riksteatern med 10 miljoner kronor. Operan och Dramaten tillförsäkras kompensation för ökande hyreskostnader. Motsvarande garanti lämnas inte till Riksteatern.
Vi välkomnade kulturministerns grepp i hennes första budgetproposition att sammanföra anslagen till Operan, Dramatiska teatern och Riksteatern i samma anslagspost. Vi tog det som ett erkännande av Riksteatern som en tredje ''nationalscen''. Så mycket större blir vår besvikelse när vi två år i rad finner att kulturministern särbehandlar Riksteatern. Detta är synnerligen anmärkningsvärt. Under pågående utredning, som beräknas bli klar i vår, sänks anslagen.
Riksteatern
Vi vill erinra om förra årets riksdagsbehandling. Även då föreslog regeringen en minskning av Riksteaterns anslag. Riksdagen ändrade regeringens förslag med följande motivering: ''Utskottet delar motionärernas uppfattning att det -- inför kommande utredningsarbete -- inte finns anledning att särbehandla Riksteatern på sätt som förordas i budgetpropositionen. En uppräkning av bidraget till Riksteatern i förhållande till regeringens förslag bör därför göras.
Regeringen anför tre argument för sitt förslag till minskning av Riksteateranslaget. Den anser att en viss neddragning kan ske av Riksteaterns produktionsresurser utan att allvarligt skada verksamheten. Vidare anser regeringen att den pågående utbyggnaden av länsteatrarna påverkar Riksteaterns bidrag och den erinrar om att riksdagens revisorer noterat att Riksteatern i stort sett besöker samma orter som länsteatrarna.
Regeringens synsätt tycks utgå från att länsteatrarna är enhetliga vad gäller exempelvis profil och turnéverksamhet. Så är inte fallet. Vissa länsteatrar spelar huvudsakligen barn- och ungdomsteater. Vissa länsteatrar ger de flesta föreställningar på sin ''hemmascen'' medan andra saknar en fast scen. Flera av länsteatrarna har inte uttrymme för mer än någon eller några produktioner av format för vuxen publik per år.
Om en jämförelse nödvändigtvis måste ske bör den göras mellan Riksteatern och varje länsteater för sig. Vid en sådan jämförelse är vi övertygade om att bilden blir en annan än den regeringen ser. Det är emellertid betydligt mer fruktbart att se Riksteatern och länsteatern som ett komplement till varandra där förhållanden och villkor skiftar från län till län. Enligt de många reaktioner vi fått från hela landet upplevs relationerna mellan Riksteatern och länsteatrarna just på det sättet. Teaterföreningarna, företrädare för olika länsteatrar och kulturarbetare i landet vitsordar detta.
Enligt uppgift har Riksteatern under de senaste spelåren sett en ökad publiktillströmning. Problemet just nu är att teatern inte kan tillgodose teaterföreningarnas önskemål fullt ut.
Det finns dessutom skäl att framhålla de många speciella uppdrag Riksteatern fullgör -- Unga Riks, musikteater, dans, Tyst teater och den mångkulturella ensemblen. För närvarande är det sannolikt svårt att ersätta den egna produktionen inom dessa områden med produktioner från andra teatrar.
Enligt vår uppfattning finns det inte nu förutsättningar att minska anslaget till Riksteatern i den omfattning regeringen föreslår utan att åstadkomma stor skada.
Folkoperan
Folkoperans mål vid starten för femton år sedan var en teater där publiken kommer operan nära och där nya sångare och musiker hela tiden presenteras i framför allt klassiska verk framförda på ett nytt och okonventionellt sätt. Detta mål har man förverkligat. Det är direktkontakten med publiken och den vitala, ungdomliga ensemblen, särskilt utvald för varje uppsättning, som är Folkoperans identitet. Denna har givit Folkoperan nya publikgrupper och även skapat en stampublik i såväl Stockholmsområdet som hela landet. Turnéer genomförs i samarbete med Riksteatern i Sverige och i utlandet efter inbjudningar från olika festivaler.
Anslaget till Folkoperan flyttades i förra budgetpropositionen över till Bidrag till regionala och lokala teater-, dans- och musikinstitutioner. I årets budgetproposition får de länsteatrar som också nyligen tilldelats grundbelopp ökningar.
Samisk teater
Den samiska teatern har en speciell roll som ett medel att hävda urbefolkningen samernas egenart och historia. Det är också viktigt att man på sitt eget språk i teaterns form kan spegla den verklighet man lever i. Samisk teater ökar också förståelsen för samisk kultur hos dem som inte är samer.
Verksamheten behöver stöd och vi vill öka anslaget utöver vad regeringen föreslagit.
Film
Filminstitutet har under många år fram t.o.m. 1991/92 importerat kvalitetsfilm från olika länder och världsdelar. Målet har varit att introducera nya filmskapare och göra okänd kvalitetsfilm känd samt att göra filmerna tillgängliga på biograf, för offentliga och slutna visningar, till AV- centraler och i ökad omfattning även på video.
Filminstitutet har under åren byggt upp en filmbank med drygt 1 200 filmer, vilka alla finns i distribution. Då en film efter 1--2 år är kommersiellt färdigexploaterad överlåter flera privata filmbolag rättigheterna till vissa av sina filmer till Filminstitutet för framtida distribution så att filmen kan ses under lång tid framöver.
Då riksdagsmajoriteten, efter förslag från regeringen, fattade det olyckliga beslutet att förbjuda Filminstitutets vuxenimport varnades för konsekvenserna för filmutbudets bredd i Sverige. Även om effekterna på grund av tidsförskjutning mellan kontraktstecknande och visning ännu inte fått helt genomslag, kan man redan nu med säkerhet konstatera att andra filmimportörer inte fyllt den lucka som riksdagens beslut skapade.
Riksdagens beslut innebar också direktiv om att vissa ökade resurser skulle ges till övriga kvalitetsimportörer av långfilm för vuxna för att möjliggöra för dem att importera filmer från i detta sammanhang ''udda'' länder och därigenom ersätta Filminstitutets import. Detta har inte skett utan de ökade resurserna har i stället använts till en nödvändig minskning av risktagandet för de olika filmimportörerna.
Filminstitutet har tidigare uppskattat kostnaderna för vuxenfilmimporten till 500 000 kronor/år. Detta är en mycket låg kostnad för att få denna viktiga kulturella bredd på den svenska filmrepertoaren. Filminstitutet skall inte konkurrera med övriga filmimportörer utan skall satsa på områden och länder där ingen annan har möjlighet till eller intresse av att bevaka kvalitetsfilm.
Vi föreslår att riksdagen med ändring av tidigare beslut beslutar att Filminstitutet åter skall tillåtas importera film för vuxna.
I årets budgetproposition föreslås en minskning av anslaget till filmkulturell verksamhet om drygt 7 miljoner kronor. Från att ena året anse att den filmkulturella verksamheten är en angelägenhet för staten, därför att den inte skall behöva beröras av svängningar inom branschen, föreslås nu nedskärningar. Detta är anmärkningsvärt. Enligt vår mening drabbar detta särskilt verksamheten för barn och ungdom, främjandeverksamheten och publikationerna, bl.a. tidningen Chaplin.
Vi föreslår att hälften av den föreslagna nedskärningen återförs och att styrelsen själv får prioritera hur dessa medel skall användas.
Kulturlokaler
De statliga bidragen till kulturen i hela landet har hittills främst gått till residensstaden eller till den största kommunen i länet. Det är nu dags att uppmärksamma även ''andra-'' och ''tredjestädernas'' och de mindre kommunernas behov och deras betydelse för det samlade kulturutbudet i ett län.
Det finns två anslag av särskild betydelse, stöden till icke-statliga kulturlokaler och allmänna samlingslokaler.
Även trossamfundens lokaler kan med rätta betecknas som kulturlokaler. Trossamfunden har en bred och omfattande verksamhet med poesi, film, studiecirklar och föredrag. Musiken och sången intar en särställning.
Stödet till icke-statliga kulturlokaler används till ny- eller ombyggnad av musei-, teater-, konsertlokaler som tillhör någon annan än staten. Exempel på ett i dagarna uppmärksammat projekt är Hippodromen i Malmö. I bilaga redovisas länsvis de nu mest aktuella objekten. Enligt vår mening skulle det vara kulturpolitiskt värdefullt om bidrag till ''andra-'' och ''tredjestäderna'' samt till små kommuner prioriteras. Samtidigt finns även i de större städerna stora behov. Vi föreslår därför en mycket kraftig höjning av bidragsramen.
I bilaga redovisas länsvis aktuella objekt.
De omkring 3 400 föreningsägda allmänna samlingslokalerna har central betydelse för lokalt kultur-, förenings- och nöjesliv, särskilt på mindre orter. Kötiden för byggande är cirka sju år, och det finns ett stort behov av handikappanpassning och löpande underhåll.
De samlingslokalägande organisationerna, t.ex. Folkets Hus och Folkparkerna, har ett anslag för kulturverksamhet som de själva bedriver. Deras planering försvåras dock av att anslagen ges på ettårsbasis. Då t.ex. populära artister måste bokas lång tid i förväg anser vi att treårsramar för dessa anslag bör införas.
En ökning av anslaget är motiverad, bl.a. för att folkparkernas sommarteaterverksamhet skall ges möjlighet att utvecklas utifrån folkparkernas egna behov.
Sedan sekelskiftet har folkparkerna bjudit sin publik teater. Varje år gästar cirka elva miljoner besökare de svenska folkparkerna. De lokala arrangörerna har satsat belopp i mångmiljonklassen för att rusta sina scener, vilket gjort att även gamla sommarteatrar nu kan motsvara de förväntningar som artister och skådespelare har rätt att ställa på sin arbetsplats. Barnkulturen är en av folkparkernas hörnstenar. Men ökade insatser för att vidmakthålla och utveckla barnverksamheten har måst ske till förfång för vuxenproduktionen.
Kulturmiljövård
Riksantikvarieämbetet skall ha tillgång till och förmedla kunskaper om kulturvärden inom byggnadsvård, fornvård och vård av kulturmiljöer samt vårda kulturminnen och kulturmiljöer.
Under en följd av år har Socialdemokraterna motionerat om högre anslag till kulturmiljövården och kan med tillfredsställelse notera att riksdagen har anslagit extra medel för tidigareläggning av planerade insatser.
Av använda medel har bidrag lämnats till projekt fördelade över hela landet. De fem största bidragen har gått till vallonbruken i Uppland, byggnader på örlogsvarvet och Stumholmen i Karlskrona, Dalslands kanal och Sala silvergruva. Tidigareläggningsmedlen har också möjliggjort en genomgripande invändig upprustning av Mälsåkers slott och att en upprustning av kyrkoruinerna i Visby har påbörjats. Betydande arbeten i Birka och Gamla Uppsala har genomförts liksom utbyggnaden av Glimmingehus som besöksmål.
I bilaga redovisas länsvis de nu viktigaste behoven av insatser inom kulturmiljövården.
Dessa satsningar är kulturpolitiskt motiverade, men ett ytterligare skäl är krisen inom byggarbetsmarknaden och att anslag till kulturmiljövård ger mycket goda effekter på sysselsättningen. Vid kyrkorestaurering går 52 % av investeringen till arbetslöner och vid ruinvård 62 %.
Arkeologiska utgrävningar
Trots att flera remissinstanser har varit kritiska till HUR- utredningens förslag återkommer det, om än med några justeringar, i budgetpropositionen. Regeringen avvisar det framförda kompromissförslaget att enskilda företag visserligen skall kunna utföra arkeologiska undersökningar, men endast om de arbetar på uppdrag av och under tillsyn av offentliga institutioner (museer och universitet). Härmed bryts sambandet mellan å ena sidan undersökningar, å andra sidan forskning, vård och levandegörande.
Vi föreslår att riksdagen avvaktar den pågående Museiutredningens förslag vad gäller länsmuseernas och länsstyrelsernas roll och inte nu tar ställning i frågan.
I konsekvens med föregående förslag motsätter vi oss den överföring av medel från Kulturdepartementet till länsstyrelserna, för att öka kompetensen för upphandling av arkeologiska utgrävningar, som kulturministern föreslår. Inom kulturramen blir det därmed utrymme för ytterligare satsningar på 3 miljoner kronor.
Hemslöjd
Nämnden för hemslöjdsfrågor skall ta initiativ till, planera, samordna och göra insatser för att främja hemslöjd. Nämnden fördelar också statligt stöd till hemslöjdsfrämjande verksamhet. För att verksamheten skall kunna utvecklas behövs ett ökat stöd.
Hemslöjdskonsulenter finns i hela landet. Deras arbete är av stor betydelse för att gamla mönster och gamla tekniker hålls levande -- en viktig del av vårt kulturarv.
Stöd till kulturtidskrifter
Riksdagen minskade förra året, efter förslag från regeringen, anslaget till kulturtidskrifter. Socialdemokraterna motsatte sig denna nedskärning av anslaget.
De flesta utgivarna av kulturtidskrifter har problem med t.ex. teknisk utrustning för tryckning och datautrustning. I Stockholm har Kulturrådet startat en tidskriftsverkstad i Kulturhuset. Men då det rör sig om över 50 tidskrifter som skall samsas om produktionstider i en begränsad lokal är möjligheterna att utföra nödvändiga layout- och brytningsarbeten i samband med de återkommande utgivningarna ganska liten. Det finns också små möjligheter för att utföra det löpande basarbetet med direktinskrivning etc.
För att förbättra situationen kan -- utöver att på olika sätt förbättra verksamheten på tidskriftsverkstaden -- lösningar övervägas där del av stödet lämnas i form av utvecklingsstöd. Detta är särskilt aktuellt för de tidskrifter som finns ute i landet.
Stöd till fonogram
Vi föreslår ett ökat anslag till produktion av fonogram med invandrad musik. Förslaget finns i sin helhet i avsnittet om kamp mot främlingsfientlighet och rasism.
Frågan om distributionen av fonogram, särskilt för dem som producerats av mindre företag, är komplicerad. Detta problem bör ytterligare uppmärksammas.
Förslag
Vi föreslår en satsning för kultur i hela landet med 323 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
1 mkr till Bildmuseet i Umeå 1 mkr till Rooseum i Malmö 0,5 mkr till Ajtte 1 mkr till Julita museum 1 mkr till Arbetets museum 10 mkr till Föremålsvård vid museer 1 mkr till Bevakning museer 5 mkr till Kompensation för lönebidrag 10 mkr till Riksteatern 0,5 mkr till Folkoperan 0,5 mkr till Samisk kultur 1 mkr till Hemslöjd 75 mkr till Icke-statliga kulturlokaler 50 mkr till Allmänna samlingslokaler 13 mkr till Lokalbidrag trossamfund 7 mkr till Kulturverksamhet samlingslokalägande org. 3,5 mkr till Filminstitutet 2 mkr till Kulturtidskrifter 140 mkr till Kulturmiljövård
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, anslagsposten Centrala amatörorganisationer, till amatörteaterverksamhet för budgetåret 1994/95 anvisa 500
000 kr utöver regeringens förslag,
2. att riksdagen beslutar att till B 33 Bidrag till vissa museer, anc1slagsposten Arbetets museum, för budgetåret 1994/95 anvisa 1
000
000
kr c0utöver regeringens förslag,
3. att riksdagen beslutar att till B 33 Bidrag till vissa museer, ny anslagspost Judiska museet, för budgetåret 1994/95 anvisa 300
000 kr,
4. att riksdagen beslutar att till B 33 Bidrag till vissa museer, ny anc1slagspost Stiftelsen Rooseum, för budgetåret 1994/95 anvisa 1
000
000
kr,c0 5. att riksdagen beslutar att till B 33 Bidrag till vissa museer, ny anc1slagspost Bildmuseet i Umeå, för budgetåret 1994/95 anvisa 1
000
000
kr,c0 6. att riksdagen beslutar att till B 33 Bidrag till vissa museer, ny anslagspost Ajtte, Svenskt fjäll- och samemuseum, för budgetåret 1994/95 anvisa 500
000 kr,
7. att riksdagen beslutar att till B 32 Centrala museer: Stiftelser, anslagsposten Nordiska museet, till Julita museum, för budgetåret 1994/95 anvisa 1
000
000 kr utöver regeringens förslag,
8. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, anslagsposten Marionetteatern, för budgetåret 1994/95 anvisa 250
000 kr utöver regeringens förslag,
9. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, anslagsposten Vissa gemensamma ändamål i folkbibliotekens verksamhet, till arbetsplatsbibliotek, för budgetåret 1994/95 anvisa 1
500
000
kr utöver regeringens förslag,
10. att riksdagen beslutar att till C 11 Litteraturstöd, till En Bok För Alla, för budgetåret 1994/95 anvisa 250
000 kr utöver regeringens förslag,
11. att riksdagen beslutar att till C 3 Stöd till filmkulturell verksamhet för budgetåret 1994/95 anvisa 3
500
000 kr utöver regeringens förslag,
12. att riksdagen beslutar att till B 10 Bidrag till Svenska riksteatern, Operan och Dramatiska teatern, till Riksteatern, för budgetåret 1994/95 anvisa 10
000
000 kr utöver regeringens förslag,
13. att riksdagen beslutar att till B 1 Stöd till trossamfund m.m. för budgetåret 1994/95 anvisa 13
000
000 kr utöver regeringens förslag,
14. att riksdagen beslutar att till B 3 Bidrag till samisk kultur för budgetåret 1994/95 anvisa 500
000 kr utöver regeringens förslag,
15. att riksdagen beslutar att till C 12 Stöd till kulturtidskrifter för budgetåret 1994/95 anvisa 2
000
000 kr utöver regeringens förslag,
16. att riksdagen beslutar att till B 23 Främjande av hemslöjden för budgetåret 1994/95 anvisa 1
000
000 kr utöver regeringens förslag,
17. att riksdagen beslutar att till B 14 Bidrag till regionala och lokala teater-, dans- och musikinstitutioner, anslagsposten Folkoperan, för c1budgetåret 1994/95 anvisa 4 nya grundbelopp, motsvarande 493
000
kr, c0utöver regeringens förslag,
18. att riksdagen beslutar att till D Anslag till myndigheter och bidrag till ungdomsverksamhet m.m., till barn- och ungdomsorganisationer för kamp mot främlingsfientlighet och rasism, för budgetåret 1994/95 anvisa 2
000
000 kr utöver regeringens förslag,
19. att riksdagen beslutar att till B 31 Centrala museer: Myndigheter, anslagsposten Folkens museum -- etnografiska, för budgetåret 1994/95 anvisa 500
000 kr utöver regeringens förslag,
20. att riksdagen beslutar att till B 34 Bidrag till regionala museer, anslagsposten Göteborgs museer, till Etnografiska museet, för budgetåret 1994/95 anvisa 4 nya grundbelopp, motsvarande 462 160 kr, utöver regeringens förslag,
21. att riksdagen beslutar att till B 11 Svenska rikskonserter, till fonogram, för budgetåret 1994/95 anvisa 500
000 kr utöver regeringens förslag,
22. att riksdagen beslutar att till B 11 Svenska rikskonserter, till verksamhet på flyktingförläggningar, för budgetåret 1994/95 anvisa 1
000
000 kr utöver regeringens förslag,
23. att riksdagen beslutar att till C 4 Stöd till fonogram och musikalier, anslagsposten Stöd till fonogramproduktion, för budgetåret 1994/95 anvisa 500
000 kr utöver regeringens förslag,
24. att riksdagen beslutar att till B 35 Riksutställningar för budgetåret 1994/95 anvisa 1
000
000 kr utöver regeringens förslag,
25. att riksdagen beslutar att till B 6 Bidrag till konstnärer för budgetåret 1994/95 anvisa 5
000
000 kr utöver regeringens förslag,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att, utöver den reducering regeringen förordat, återbetalningskravet på Statens konstmuseer reduceras med resterande 1
000
000 kr för budgetåret 1994/95,
27. att riksdagen beslutar att till B 2 Utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, anslagsposten Till Svenska institutets disposition, till konstnärsorganisationer för internationell verksamhet, för budgetåret 1994/95 anvisa 200
000 kr,
28. att riksdagen hos regeringen begär att Skolverket och Kulturrådet får i uppdrag att kartlägga landets skolbiblioteksverksamhet,1
29. att riksdagen beslutar att bidragsramen för B 20 Bidrag för konstnärlig utsmyckning i bostadsområden för budgetåret 1994/95 ökas med 10
000
000 kr utöver regeringens förslag,2
30. att riksdagen beslutar att bidragsramen för B 4 Stöd till icke-statliga kulturlokaler för budgetåret 1994/95 ökas med 75
000
000 kr utöver regeringens förslag,2
31. att riksdagen beslutar att bidragsramen för E 3 Bidrag till allmänna samlingslokaler m.m. för budgetåret 1994/95 ökas med 50
000
000
kr utöver regeringens förslag,2
32. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Konstbildning och organisationer inom bild- och formkonstområdet, för budgetåret 1994/95 anvisa 20
128
000 kr, motsvarande 12
000
000 kr utöver regeringens förslag,
33. att riksdagen beslutar att inom anslaget B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet anslagsposten Organisationer inom bild- och formkonstområdet upphör,
34. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Kultur/medier i skolan, för budgetåret 1994/95 anvisa 7
500
000 kr,
35. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Kultur/medier i barn- och skolbarnomsorg och på fritidsgårdar, för budgetåret 1994/95 anvisa 3
000
000 kr,
36. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Kultur/medieprojekt för barn och ungdom, för budgetåret 1994/95 anvisa 3
000
000 kr,
37. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Länskonstnärer, för budgetåret 1994/95 anvisa 2
000
000 kr,
38. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, anslagsposten Samlingslokalägande organic1sationers kulturverksamhet, för budgetåret 1994/95 anvisa 7
000
000
kr c0utöver regeringens förslag,
39. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, anslagsposten Kultur i arbetslivet, för budgetåret 1994/95 anvisa 4
000
000 kr utöver regeringens förslag,
40. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Kultur i vården, för budgetåret 1994/95 anvisa 2
000
000 kr,
41. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Kultur för handikappade, för budgetåret 1994/95 anvisa 2
000
000 kr,
42. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, anslagsposten Centrumbildningar, anvisa 1
000
000 kr utöver regeringens förslag,
43. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet, till Statens kulturråds disposition för institutioner med stor andel lönebidragsanställda, för budgetåret 1994/95 anvisa 5
000
000 kr,
44. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet, ny anslagspost Kulturprojekt mot främlingsfientlighet och rasism, för budgetåret 1994/95 anvisa 3
000
000 kr,
45. att riksdagen beslutar att till B 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, till Statens kulturråds disposition för föremålsvård m.m. museer, för budgetåret 1994/95 anvisa 10
000
000 kr,
46. att riksdagen beslutar att till B 1 Bidrag till folkbildningen för budgetåret 1994/95 anvisa 100
000
000 kr utöver regeringens förslag,
47. att riksdagen beslutar att till B 27 Riksantikvarieämbetet för budgetåret 1994/95 anvisa 10
000
000 kr utöver regeringens förslag,
48. att riksdagen beslutar att bidragsramen för B 28 Kulturmiljövård för budgetåret 1994/95 ökas med 130
000
000 kr utöver regeringens förslag,
49. att riksdagen beslutar att till B 11 Bidrag till Svenska rikskonserter för budgetåret 1994/95 anvisa 2
000
000 kr utöver regeringens förslag,
50. att riksdagen beslutar att till B 15 Bidrag till fria teater-, dans- och musikgrupper för budgetåret 1994/95 anvisa 4
500
000 kr utöver regeringens förslag,
51. att riksdagen beslutar att till B 1 Bidrag till folkbildningen, till särskilda insatser för att motverka rasism och främlingsfientlighet, för budgetåret 1994/95 anvisa 3
000
000 kr utöver regeringens förslag,
52. att riksdagen beslutar att till B 18 Statens konstråd, till Konst där vi bor, för budgetåret 1994/95 anvisa 2
000
000 kr utöver regeringens förslag,
53. att riksdagen beslutar att till B 19 Förvärv av konst till statens byggnader m.m. för budgetåret 1994/95 anvisa 4
000
000 kr utöver regeringens förslag,
54. att riksdagen beslutar att till A 1 Länsstyrelserna m.m. för budgetåret 1994/95 anvisa ett belopp som är 3
000
000 kr lägre än det av regeringen föreslagna,2
55. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de statliga kulturinstitutionerna skall redovisa sina insatser för barn och ungdom,
56. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vidga begreppet kultur för barn och ungdom till att även omfatta medierna,
57. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om projektet Kultur/mediebudkavle,
58. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handlingsprogram för att främja handikappades deltagande i kulturlivet,
59. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Arbetsmarknads- och Kulturdepartementens arbetsgrupp,
60. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en egenavgiftsfond,
61. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphovsmannakontot,3
62. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utställningsersättning,
63. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utse representanter till Bildkonstnärsfondens styrelse,
64. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behandling av frågan om ersättning vid användning av musikalier på bibliotek,
65. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphovsrättsliga frågor för musiker, sångare, skådespelare, dansare och artister,4
66. att riksdagen med ändring av sitt tidigare beslut uttalar att Filminstitutet skall ha rätt att importera film för vuxenpublik,
67. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nationell fond för särskilt värdefulla kulturmiljöer,
68. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning vid vidareförsäljning av konstverk,4
69. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturell jämlikhet,
70. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om distribution av fonogram,
71. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en bibliotekslag.
Stockholm den 25 januari 1994 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)
1 Yrkande 28 hänvisat till UbU. 2 Yrkandena 29--31 och 54 hänvisade till BoU. 3 Yrkande 61 hänvisat till SkU. 4 Yrkandena 65 och 68 hänvisade till LU.
Exempel på angelägna objekt avseende icke-statliga kulturlokaler pz2Kr307 Bilaga 1 z3p AB Folkoperan, Stockholm Marionetteatern, Stockholm Teatro Popular, Stockholm Folkets Bio, Stockholm D Södermanlands länsmuseum, Nyköping Östra Södermanlands Järnväg, Mariefred E Östergötlands länsmuseum, Linköping F Jönköpings läns museum, Jönköping Tändsticksmuseet, Jönköping Westbo Landsbygdsmuseum, Stora Segestad Emåns Ekomuseum, Bodafors Jönköpings teater, Jönköping G Smålands museum, Växjö Konstnärshus Teleborg, Växjö I Östersjöns Författar- och Översättarcentrum, Visby K Skandiabiografen, Karlskrona Båtmanskasernen på Stumholmen M Kulturen, Lund Sagohuset, Lund Biografen Metropol, Hörby Kulturhuset Anders, Höör N Hamnmagasinet, Konstens och Konsthantverkets Hus, Varberg O Göteborgs stadsmuseum, Göteborg Folkets Bio, Göteborg P Älvsborgs länsmuseum, Lödöse Biografen Saga, Herrljunga R Vänermuseet, Lidköping Särestad Lantbruksmuseum, Särestad Skara Stads Theater, Skara Saga-teatern, Tidaholm Rantens kvarn, Falköping S Värmlands museum, Karlstad Christinateatern, Kristinehamn T Örebro läns museum, Örebro Teaterlokal i Medborgarhuset, Örebro U Västmanlands läns museum, Västerås Heby Tegelbruksmuseum, Heby Abrahamsgården, Norberg W Musikteatern i Dalhalla, Rättvik X Skogshistoriskt museum, Ovanåker Y Textilarkiv Gålsjö Bruk, Härnösand Z Norråkers Bio, Norråker AC Båtmuseum, Holmön BD Norrbottens museum, Luleå
Exempel på angelägna objekt avseende upprustning av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse pz2Kr307 Bilaga 2 z3p AB Grönskärs fyr, Värmdö Fållnäs 2:1, Sorunda, Nynäshamn Pythagoras industrimuseum, Norrtälje Cedergrenska tornet i Stocksund C Örbyhus slott Lövsta bruk, Österlövsta Österbybruk Ånghammaren Söderfors herrgård Bennebols bruk, Knutsby Dannemora gruvor Wallox-Säby Grönsöö, Kungs-Husby D Mälsåker, Strängnäs E Vård av ett urval av länets fornvårdsområden Renovering av ruiner, Stegeborg, Grensholm, Stjärnorp, Svaneholm Hävla bruk, Skedevi Olivehult, Kristberg Grensholms kapell Ljungs slott Lövstads slott Ekenäs, Örtomta; Godegård, Godegård; Johannisberg, Tjällmo Göta kanal Vadstena slott F Hörle herrgård, Värnamo Södra Storgatan, Eksjö G Smålands museum, Växjö Lidhems säteri, Väckelsång, Tingsryd, renovering av smedjan och mejeriet H Himmelsberga hembygdsmuseum, Borgholm Stegeholms slottsruin, Västervik Almviks tegelbruk, Västervik Kalmar befästningsverk I Visby kyrkoruiner Strandridaregården på Kyllai Visby innerstad Liffride i Stånga Klints i Othem K Lyckå slottsruin Vattenborgen Skärva Knuthus Tjurkö Fängelse, Karlskrona Stumholmen Slottet, Sölvesborg L Torsebro krutbruk, Färlöv Gamla officersmässen, F 5, Riseberga, Ljungbyhed Havreborg, Simrishamn Glimmingehus M Utvälinge, Helsingborg Nya Varmbadhuset, Ramlösa brunn Stenbockshuset, Hjälmshult Kv Minerva, gårdshus, Helsingborg Rydebecks gård, Helsingborg N Tullbron, Falkenberg Tjolöholms slottskyrka, Fjärås Rossared, Fjärås O Lorensbergsteatern Engelbrektsskolan, Göteborg Ostindiska kompaniets hus Mölndals kvarnby Gamla stadsbiblioteket, Hagaplan, Göteborg P Rydals industrier, Mark Nääs slott, Lerum Dalaborg slottsruin, Mellerud Dalslands kanal Vinsarps stenhus, Ulricehamn Gräfsnäs slottsruin, Alingsås Baldersnäs herrgård, Bengtsfors R Forsvik, Undernäs Edets benstamp och kvarn, Undernäs Vanäs, ammunitionsfabrik, Karlsberg Anebergs bruk, Kyrkefalla Göta kanal S Rottneros herrgård Odenstad Sölje Gunnerud Värmlands Säby Långbans gruvby Svartåhyttan Borgviks bruk Bjurbäckens bruk Kvarntorp Juhola Abborrtjärnsberg Eda skansar Hagfors järnvägsmuseum Ruds fiskeläge Häröns fiskeläge T Trehörnings masugn, Lerbäck Granbergsdals hytta, Karlskoga Frövifors bruk, herrgården U Skanzenmuseet, Hallstahammar Strömsholms kanal Borgåsunds brygga Sillbo tegelbruk, Heby Polhemshjulet, Norberg Karmansbo bruk, Skinnskatteberg Lienshyttan, Skinnskatteberg Ramnäs bruk W Matsbohyttan, Smedjebacken Wasalaven, Bispberg Kloster, Hedemora Tullkammaren, Falun X Pallars, Alfta Strömmingssundet, Hudiksvall Lassas, Järvsö Bygghyttan Hillevik, Hille Gammelslilla, Torsåker Bergvisbo Valhalla Lundströmmen, Forsa Fäbodar, Järvsö Kyrksvallar, Färila Kallbadhuset, Gysing Korsån, Färila Vålsjö kvarn, Järvsö Y Haverö Strömmar Lögdö bruk, Hässjö Svartvik sågverkssamhälle Z Såg- och kvarnbyggnad, Skyttmon Fäbodvallar, Myrbodarna Ovikssvedjebuan, Oviken Fjällvallen, Åre AC Kvarn i Norsjövallen Bastutjärn, Dahlbergsgården Petikån, Akvedukt Ladlandskap, Tjärn Repslageri, Kåge Logar, Göksjön Fjällfors vid Byskeälven Orviken trämassefabrik Pite-Rönnskär Vindelådalen Ängesdal, Storuman Västansjögården Gunnarn, Sorsele Björkvattsdalen Holmön, Lundins gård Gamla fängelset, Umeå Västerbacken, Holmsund Hällnäs stationshus Selets by, Vännäs V:s Storsjö gårdsgrupp, Åsele BD Röda Kvarn, Övertorneå Forslundsgården, Nedertorneå Samevisten, Arjeplog Kengis bruk, Pajala Karlsviks magasin Delliknäs, Arjeplog
Innehåll pz2Kr307 z3p Motiv och sammanfattning1 Satsa på barn och ungdom5 Bekämpa främlingsfientlighet12 Utan konstnärer, ingen konst15 Vidga deltagande, skapa jämlikhet20 Kultur i hela landet26 Hemställan34 Bilaga 1. Exempel på angelägna objekt avseende icke- statliga kulturlokaler40 Bilaga 2. Exempel på angelägna objekt avseende upprustning av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse41