För närvarande arbetar parlamentariska utredningen med att föreslå nya mål för kulturpolitiken. I direktiven till utredningen skrivs:
Riksdagen har betonat den betydelse som det kulturpolitiska målet att skapa en decentraliserad kulturverksamhet har haft för den politik som förts sedan 1970-talet. Kulturpolitiken har sålunda under denna tid i hög grad varit inriktad på att främja uppbyggnaden av regionala kulturinstitutioner. Det har resulterat i att det nu på länsnivå finns en struktur etablerad av i första hand teatrar, museer, bibliotek och orkestrar.
I Norrland har kulturinstitutioner inneburit i första hand talad teater samt orkestermusik. Endast i Umeå har sångens teater funnit spridning från tidigare etablerade kulturcentra. Dansen har över huvud taget inte etablerat sig. Av bland annat den anledningen är direktiven i nu pågående kulturutredning mycket viktiga:
Särskild uppmärksamhet bör ägnas decentraliseringsmålet och hur tillkomsten av kulturella centrum i landet kan främjas. Utredningen bör noga beakta sambandet mellan de kulturpolitiska ställningstaganden som bör göras av stat resp. kommunerna och landstingen.
Sedan drygt ett år tillbaka har de fyra nordliga landstingen samt Östersund, Sundsvall/Härnösand, Umeå och Piteå kommuner och Luleå och Härnösand stift arbetat tillsammans för att skapa ett gemensamt koncept för en Norrlands Musik- och Dansteater:
Den nya nationella institutionen skall bygga på redan befintlig struktur kring Norrlandsoperan och innebära etablering av tre nya scener.
I Östersund för barnopera, i Sundsvall/Härnösand dansteater, i Piteå kyrkoopera samt i Umeå redan befintlig Norrlandsopera.
En etablering av en sådan nationell kulturinstitution skulle bli ett välbehövligt tillskott till de regionala och lokala kultursatsningar som gjorts och görs i dessa delar av landet. Kopplingen till redan befintliga kulturinstitutioner skulle naturligtvis stärka dessa.
Dessutom skulle en etablering av Norrlands Musik- och Dansteater kopplas till de utbildningscentra som finns. Kyrkomusikerutbildningen, kompositörsutbildningen samt ljudingenjörsutbildningen vid musikhögskolan i Piteå skulle kunna utvecklas vidare, dansvetenskap kunde etablera sig som ämne vid Mitthögskolan i Härnösand, operavetenskap vid universitetet i Umeå.
Den vitalisering och det nyskapande som eftersöks i utredningsdirektiven till kulturutredningen finner man i konceptet med en Norrlands Musik- och Dansteater. Den spridning av kulturen som drygt 20 fasta spelplatser samt minst lika många tillfälliga innebär, uppfyller på ett utmärkt sätt uppsatta kulturpolitiska mål. Den svenska teaterkartan får, genom det tillskott på musik- och danssidan som tillkomsten av Norrlands Musik- och Dansteater innebär, en bättre balans mellan olika grenar inom Norrlandsregionen samt inom hela landet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en musik- och dansteater i Norrland.
Stockholm den 25 januari 1994 Ewa Hedkvist Petersen (s) Leif Marklund (s) Georg Andersson (s) Berit Andnor (s) Sven Lundberg (s) Bo Holmberg (s) John Andersson (-)