Riksteatern står som garant för att hela Sverige ska få ta del av kultur. Runt om i landet från Kiruna i norr till Ystad i söder får invånarna tillgång till att se professionell teater.
Regeringen har i budgeten föreslagit en neddragning av statsbidraget till Riksteatern med 11,7 milj.kr. Detta är anmärkningsvärt då det samtidigt pågår en utredning som tillsattes av regeringen våren 1993. Den har till uppgift att granska Riksteaterns betydelse för teaterlivet och ansvarsfördelningen mellan Riksteatern och länsteatrarna. Det är anmärkningsvärt att regeringen för Riksteatern går in och gör indragningar i budgeten, när utredningen redan skall vara klar i mars 1994.
Med den neddragning som regeringen föreslår kommer det att bli landsorten som förlorar, i form av ett mindre teaterutbud. Ökad centralisering av teaterlivet till storstadsregionerna kan inte vara förenligt med att ''Hela Sverige ska leva'', och detta måste även gälla kulturområdet. Med en neddragning av anslaget till Riksteatern kommer antalet produktioner att minska, och arrangörernas kostnader för gage att öka. Samtidigt sker neddragning av de kommunala bidragen till de lokala teaterföreningarna. Detta resulterar i att teaterlivet ute i landet stryps.
Vi är övertygade om teaterns stora betydelse för enskilda människor och för samhällets utveckling. I sammanhanget är viktigt att påpeka att det inte råder konkurrens mellan länsteatrarna och Riksteatern, utan dessa båda kompletterar varandra, vilket ger ett rikare och mer varierat utbud av teater i hela landet. Riksteatern är Sveriges enda nationalscen, som spelar över hela landet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen till anslaget B 10 Bidrag till Svenska riksteatern, Operan och Dramatiska teatern, anslagsposten Riksteatern, för budgetåret 1994/95 anvisar 10
000
000 kr utöver regeringens förslag.
Stockholm den 25 januari 1994 Monica Widnemark (s) Kjell Nilsson (s) Lars Hedfors (s)