Operakonsten är månghundraårig och den första föreställningen lär ha ägt rum i Florens i början av 1600- talet. Men för Norrlands del dröjde det ända till 1974, då en fast ensemble etablerades i Umeå.
Etableringen av Norrlandsoperan har beskrivits som ett typiskt exempel på ''foten i dörren-tekniken''. Det ursprungliga lokaliseringsbeslutet uppfattades knappast som stort och avgörande. En liten ensemble och en relativt måttlig ekonomisk satsning, ansåg man. Men den blygsamma musikteatergruppen började växa till en opera, en konstform som hittills varit förbehållen en priviligierad storstadspublik. Till uppgiften hörde då liksom nu att vara en musikteater/opera för hela norra regionen med möjligheter att turnera. En avgörande anledning till framgången för verksamheten var dess förste chef Arnold Östman.
Efter provisoriska spel- och repetitionslokaler kunde Norrlandsoperan 1984 flytta in i egna arbetslokaler, och två år senare invigdes också IDUN-teatern med en operascen. Vi kan konstatera att Norrlandsoperan nu är fast etablerad i Umeå med ett ökande nationellt erkännande. Trots det har Norrlandsoperan, med sitt Riksteaterliknande uppdrag -- att vara en musikteaterscen för hela Norrland -- och med stora konstnärliga och publika framgångar, inte fått de ekonomiska resurser som detta uppdrag kräver. Framför allt har turnéerna dragit stora kostnader.
Tiden är nu emellertid mogen för att arbeta vidare för en ''nationalscen'' i norr. Med olika uppdragsgivare har ett antal delstudier genomförts. Utredarna har kommit fram till, vilket också är förankrat i berörda kommuner och landsting, att tre nya ensembler föreslås för att komplettera den befintliga Norrlandsoperan i Umeå nämligen Piteå Kyrkoopera, Östersunds Barn- och Ungdomsopera och Sundsvall/Härnösands Dansteater. Ett förslag till denna utveckling förelade vi riksdagen genom en motion redan under föregående års riksmöte. Riksdagsbeslutet blev att avvakta den stora Kulturutredningens ställningstagande.
Vi framförde då att i Frankrike finns en musikteater, ''Opera du Rhin'', som är uppbyggd på en operaensemble. Där turnerar man till grannstäderna och något liknande kan vara tänkbart för vår norra region som, trots de förändringar som har skett, ändå har ett svagt kulturutbud. Genom samverkan sprids ett stort och rikt musikteaterutbud till dessa orter och genom ett etablerat abonnemangssystem med bussresor når man publik från ett mycket vidsträckt område.
För att Norrlands Musik- och Dansteater skall kunna uppnå en konstnärlig, hög kvalitet måste uppmärksamhet även ägnas åt kravet på dokumentation samt konstnärlig analys och utvärdering. Därför är det nödvändigt att på sikt inrätta en professur för forskning och utveckling i operavetenskap vid Universitetet i Umeå. Det är också angeläget att utbildning i dansvetenskap påbörjas vid Mitthögskolan i Härnösand samt att en enhet för videodokumentation och produktion kommer till stånd i Piteå.
En uppbyggnad av Norrlands Musik- och Dansteater skulle leda till en starkt ökad spridning av musikteaterverksamhet i hela Norrland. Genom ett skickligt utnyttjande av förutsättningarna i de fyra ovan nämnda städerna skulle vi med relativt begränsade medel kunna etablera en svensk nationalscen för hela Norrland.
I budgetpropositionen föreslås en omdisponering av 10 miljoner kronor från Riksteatern till Göteborgsoperan. Vi föreslår att dessa medel i första hand avsätts för Norrlands Musik- och Dansteater. Statens ansvar för det regionala kulturlivet och dess utveckling omfattar även den norrländska regionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Norrlands Musik- och Dansteater för budgetåret 1994/95 anvisar 10 miljoner kronor,
2. att riksdagen hos regeringen begär att den noga beaktar frågan om en professsur för forskning och utveckling i operavetenskap vid Universitetet i Umeå i nästa forskningsproposition.1
Stockholm den 25 januari 1994 Ulla Orring (fp) Hans Dau (m) Karin Israelsson (c) Stefan Attefall (kds)
1 Yrkande 2 hänvisat till UbU