Kulturpolitikens mål och inriktning
Ett viktigt mål för Vänsterpartiets kulturpolitik är att utveckla den skapande människan. Kreativitet och kulturella erfarenheter får inte enbart förunnas individer som föds in i gynnsamma sociala sammanhang. I ett välfärdssamhälle statt i snabb omvandling har vi ett gemensamt ansvar för att alla får möjlighet att vara skapande.
Mer än tidigare måste därför riksdag och regering fokusera på de kulturpolitiska mål som:betonar allas rätt att delta i skapande aktiviteter,främjar kontakten mellan människor,ökar förståelsen över kulturgränser,skapar indentitet genom att ta vara på och levandegöra alla kulturarv,tar hänsyn till eftersatta gruppers erfarenheter och behov.
Kulturell jämlikhet underlättas av allmänna samhällsförändringar. Vänsterpartiet vill genomföra generellt förkortad arbetstid, jämlika materiella villkor mellan människor och goda arbetsförhållanden. I omvandlingen från industrisamhälle till informations- och kunskapssamhälle vill Vänsterpartiet dessutom ta steget till ett jämlikt kultursamhälle. I dag är risken uppenbar att vi i stället får ett tjänste- eller pigsamhälle med en ökad skiktning av befolkningen.
Kulturpolitiken är just nu föremål för ett omfattande utredningsarbete. Starka intressen strävar mot att mönstra ut de kulturpolitiska mål som vänstern vill stärka. Regeringens konsekventa attacker mot folkbildningen är ett utslag av dessa strävanden.
Regeringens politik bygger på en motsättning mellan brett skapande och kvalitet. Den bakomliggande åsikten är att en satsning på amatörkulturen ger låg kvalitet, medan en satsning på professionella kulturskapare ger hög. En ökad marknadsanpassning och konkurrens mellan kulturarbetare ser man som vägen till ökad kvalitet och mångfald.
Denna falska motsättning hotar att överlämna allt mer av kulturlivet till en kapitalistisk huggsexa. Det största steget har tagits inom mediapolitiken, men liknande strävanden finns inom de flesta kulturområden -- inte minst inom kulturmiljöområdet.
I annan motion (om den ökade ägarkoncentrationen i privata massmedia) föreslår Vänsterpartiet att pressutredningen vidgas till att ta upp dessa frågor. Längre fram i denna motion behandlar vi regeringens förslag om utförsäljning av våra fornminnen och kulturarv.
Vänsterpartiet föreslår insatser som förenar deltagande och kvalitet. Vi vill skapa utrymme för nya kultursatsningar för att utveckla kvalitet och professionell verksamhet inom hittills eftersatta kulturområden -- estetiska och pedagogiska.
Andra kulturer i Sverige
I ett mångkulturellt samhälle som Sverige är det av största vikt att förståelsen för andra kulturer ökar och att vi breddar medvetandet om kulturarvs och sedvänjors relativitet.
Kulturinstitutioner, skola, politiker och näringsliv har ett stort ansvar för att motverka den ökade främlingsfientligheten och oförståelsen för invandrare och flyktingar. Stödet till kulturprojekt med denna inriktning bör prioriteras.
Vänsterpartiet föreslår att Statens kulturråds medel för utvecklingsverksamhet utökas med 5 miljoner kronor för särskilda satsningar för att stimulera nya initiativ på kulturområdet utanför storstäderna. En förutsättning för bidrag bör vara att det lokala och regionala kulturlivet medverkar vid finansieringen.
På motsvarande sätt kan det lokala/regionala kulturlivet stimuleras via statliga bidrag för att knyta samman människors egna skapande aktiviteter med kulturinstitutioner och andra resurser. Det kan gälla historisk dokumentation, arbetar- och bygdespel samt andra kulturella aktiviteter som ger lokal identitet. Goda erfarenheter finns bl.a. med körkonsulenter, teaterkonsulenter och senast av en första danskonsulenttjänst som inrättats i Norrbotten.
Huruvida särskilda regionala kulturkonsulenter ska inrättas bör övervägas. Principen för statliga bidrag för kulturkonsulenter bör vara att staten under första året går in med en stor del av kostnaden för att successivt trappa ner sin del av finansieringen. Bidragen bör kunna ges till landsting, länsbildningsförbund och länskulturinstitutioner inom olika områden.
Kulturen i kommunerna
Samspelet mellan kommunal och statlig kulturpolitik är oerhört viktigt. Dagens dåliga kommunala ekonomi påverkar kulturpolitiken i hög grad. De som drabbas är i första hand de som inte har tillgång till storstädernas kulturutbud; de som inte har råd eller förutsättningar att tillgodogöra sig finkulturen, och de barn som inte kan ta till sig kulturen på egen hand. Kommunala besparingar drabbar i första hand barn, handikappade och invandrare.
En allmän kulturnedgång riskerar att breda ut sig. Genom förändringar i kommunernas nämndorganisation -- som ofta går ut över kulturnämnderna -- åderlåts kommunala verksamheten på människor som har intresse av och kunskap om kulturfrågor. Genom att lägga ut alltför knappa medel på många och små enheter räcker ofta varken pengarna eller orken till för kulturaktiviteter.
Avgiften för den kommunala musikskolan t.ex. är på många håll så hög att bara barn till välbeställda föräldrar har råd att delta. Bokbussar och biblioteksfilialer läggs ner. Arrangörer av musik- eller teaterföreställningar har inte längre råd att betala för föreställningar och antalet deltagare i studieförbundens kulturprogram har jämfört med för fem år sedan minskat med tio procent.
Vänsterpartiet har upprepade gånger krävt införande av en bibliotekslag som slår vakt om folkbiblioteken. Det senaste årets nedskärningar av folkbiblioteken, vilket inkluderar allt från stängning av filialer, indragningar av bokbussar till minskade resurser för bokinköp, måste stoppas. En garanterad standard, tillgänglighet och öppethållande är nödvändig för att tillgodose såväl behovet av litteratur som information. Boklånen ska vara avgiftsfria.
I en särskild motion föreslår Vänsterpartiet att en bibliotekslag stiftas som garanterar fria boklån och en god standard vad beträffar resurser för bokinköp, tillgänglighet och service.
Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet
Gränserna mellan vad som är kommunalt respektive statligt ansvar för olika kulturyttringar eller institutioner är inte en gång för alla givna. Som exempel kan nämnas det ekonomiska ansvaret för Dansens hus som nu till 75 procent bärs av staten.
Vänsterpartiet delar uppfattningen att det statliga finansieringsansvaret för verksamheter som är unika, eller som det endast finns utrymme för på några håll och som är av nationell betydelse, måste vara stort.
Vi ser därför positivt på anslagsökningen till Stiftelsen Internationella Vadstena-akademien för kurs- och föreställningsverksamhet med 750 000 kronor och det nya anslaget till Sveriges invandrarinstitut och museum på 500 000 kronor. Vadstena-akademien klarar i och med detta med knapp nöd ytterligare en säsong.
Det är dock viktigt att Vadstena-akademien garanteras en fortsatt verksamhet på lång sikt och att möjligheter till långsiktig planering skapas. Vänsterpartiet anser att det ankommer på Kulturdepartementet att tillsammans med Vadstena kommun och Stiftelsen Vadstena-akademien diskutera fördelningen av den fortsatta finansieringen och i det sammanhanget ta upp tanken på en framtida treårsbudget.
Kultur i skolan
Kommunernas minskade skatteintäkter och nedskärningarna på statsbidragen till kommunerna får nu omfattande konsekvenser för barn- och ungdomskulturen. Teaterbesök, konserter och museibesök -- men också barnens egen kulturutövning i musik, film, teater, bild och dans -- drabbas.
Vänsterpartiet föreslår att det tidigare Kultur i skola- anslaget återinförs. Den förra omgången dessa bidrag gavs, fick det omfattande och långvariga konsekvenser för kulturverksamheten i skolorna. En verksamhet som nu har tynat bort i brist på medel.
Till ny post, Kultur i skolan, föreslår vi i ett första steg 12 miljoner kronor. Ur detta anslag ska elevkårer, skolor, kulturförvaltningar eller motsvarande kunna ansöka om bidrag till olika kulturprojekt i grundskolan. Dessa kan t.ex. handla om att bildkonstnärer arbetar tillsammans med elever, teaterprojekt med hjälp av inhyrda professionella teaterarbetare, musik- och dansprojekt eller annan kulturverksamhet.
En förutsättning för att få bidrag bör vara att elevernas eget deltagande i verksamheten är utgångspunkten. Fördelningen av bidragen föreslår vi görs av Kulturrådet. Om prioritering mellan inkomna ansökningar måste göras bör skolor i små kommuner, i glesbygd eller i invandrartäta kommundelar komma i första hand.
Sysselsättningsskapande åtgärder
Vänsterpartiet anser att kulturens sysselsättningsskapande effekter utnyttjas dåligt på ett lokalt och regionalt plan. Att strypa kommunernas ekonomi kan aldrig vara en framkomlig väg för att frigöra kulturell experimentlusta, utveckling och nya arbeten i våra kommuner. Under rådande konjunkturläge behövs därför sysselsättningsskapande investeringar på kulturområdet.
I Vänsterpartiets bostadspolitiska motion (om bygg- och bostadspolitik) redovisas förslaget om en miljard kronor till ROT-program för om- och tillbyggnad. Inom denna ram ryms satsningar i storleksordningen 300 miljoner kronor på sysselsättningsskapande åtgärder på kulturområdet i form av bidrag till reparationer och ombyggnad av statliga och icke-statliga kulturlokaler.
Ett konkret exempel på byggnationsprojekt som både skulle dämpa arbetslösheten bland byggnadsarbetare och vara en kultursatsning av betydelse är att fullfölja uppbyggnad av vallarna kring Vadstena slott. I en annan motion redovisar vi motiven för detta.
Vänsterpartiet föreslår att en arkitekttävling utlyses för att finna ett förslag som tillgodoser behovet för såväl landsarkivet i Vadstena som av scen i anslutning till borggården.
Visningsersättning åt bild- och formkonstnärer
Regeringen föreslår att konstnärsorganisationerna skall fråntas rätten att utse representanter i Bildkonstnärsfondens styrelse, vilket skulle frånta konstnärerna inflytande över visningsersättningen.
Konstnärerna besitter själva den kompetens som krävs för att fördela dessa medel. Regeringens förslag tyder på bristande tilltro till konstnärsorganisationernas opartiskhet. Vi avvisar regeringens förslag om att frånta organisationerna rätten att utse ledamöter i Bildkonstnärsfondens styrelse.
I en särskild motion föreslår Vänsterpartiet att en avgift vid vidareförsäljning av konst införs, s k droit de suite.
Riksteatern, Operan och Dramaten
Regeringen föreslår för tredje året i rad kraftiga nedskärningar i Riksteaterns anslag. Riksteatern är nu under utredning. Vi finner inte några bärande kulturpolitiska argument i propositionen för att skära ner anslagen till Riksteatern innan utredningen är klar. Regeringen hänvisar enbart till det statsfinansiella läget.
Vi föreslår att anslaget ökas med 4,5 miljoner kronor utöver regeringens förslag och att resterande besparingar (2 609 000 kronor) fördelas procentuellt lika mellan Riksteatern, Operan och Dramaten, dvs. att Riksteatern får en minskning av sitt anslag med 875 000 kronor jämfört med budgetåret 1993/94, Operan en minskning med 1 083 000 kronor och Dramaten en minskning med 651 000 kronor.
Regeringen anmärker i propositionen att de föreslagna neddragningarna av anslagen bör kunna ersättas av höjda biljettintäkter. Vänsterpartiet anser att de berörda institutionerna själva bör ta ställning till vilka budgetförändringar som är nödvändiga.
Bidrag till regionala och lokala teater-, dans- och musikinstitutioner
Vänsterpartiet instämmer i regeringens förslag om särskilt stöd till Göteborgsoperan. Vi är också positiva till ökat stöd till barn- och ungdomsverksamhet och till rörliga grundbelopp för tidsbegränsade projekt.
Fria teater-, dans- och musikgrupper
Som vi angivit ovan har kommunernas svåra situation bidragit till att kraftigt försämra arbetsvillkoren för de fria teater-, dans- och musikgrupperna. Skolorna har inte råd att beställa arrangemang och kompetensen ute i skolor och kommuner är ofta dålig p.g.a. personalminskningar och andra svåra omständigheter.
De fria gruppernas verksamhet riktar sig i stor utsträckning till barn och ungdom som inte nås av de regionala institutionernas utbud. Som regeringen så riktigt påpekar i propositionen så grundläggs våra kulturvanor tidigt. Det är därför viktigt att stimulera kulturaktiviteter bland alla barn och ungdomar.
Vänsterpartiet föreslår en ökning med 2 miljoner kronor för de fria grupperna.
Arrangörs- och turnéstöd
För att ytterligare förbättra situationen för de fria teater-, dans- och musikgrupperna föreslår Vänsterpartiet att Statens kulturråd tillförs ytterligare 10 miljoner kronor utöver regeringens förslag för att stärka arrangörsledet och stödja de turnerande grupperna.
Arkeologi och exploatering
Vänsterpartiet avslår regeringens föreslagna ändringar i lagen om kulturminnen. Förslaget grundar sig på utredningen Arkeologi och exploaterings (HUR- utredningen) betänkande från 1992. Två av utredningens sakkunniga ledamöter avvisade förslaget och så gott som samtliga remissinstanser var mycket kritiska.
Denna enhälliga kritik mot en illa genomförd, självmotsägande och i sina förslag djupt oetiska utredning redovisas i och för sig i propositionen. Likväl, och utan några nya analyser eller motiveringar, föreslår regeringen att utredningens förslag ska genomföras i sina mest stötande delar.
Om dessa genomförs kommer vårt kulturarv i form av de ibland mångtusenåriga fornlämningarna i fortsättningen att bjudas ut till den privata, kommersiella marknaden i ett konkurrensanpassat anbudssystem för arkeologiska undersökningar.
Hanteringen av fornlämningar i samband med markexploatering skulle i framtiden bli en fråga mellan länsstyrelsen och det privata eller offentliga företag som till lägsta pris erbjuder sig att undersöka och ta bort fornlämningar. Visserligen ska en stark kontrollfunktion åvila länsstyrelserna, som också föreslås få utökade resurser för detta ändamål. Men likväl upphör alla garantier för att vetenskapliga bedömningar och lokalhistoriska intressen får styrande inverkan vid hanteringen av kulturarvet.
De offentliga museerna ges inte något avgörande inflytande. Det primära syftet är i stället att göra det möjligt för privata firmor att etablera sig på en ny marknad. En privat firma drivs för att ge ekonomisk vinst. Ett offentligt museum drivs för att öka människors tillgänglighet till sina kulturarv.
Vi anser att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett omarbetat förslag om hanteringen av frågan om arkeologi och exploatering.
Kulturmiljövård
Byggnadsvård och upprustning av kulturhistoriskt värdefulla miljöer ger arbete. Vänsterpartiet prioriterar sådan verksamhet i det föreslagna ROT-anslaget (se motion om bygg- och bostadspolitik).
Museer och utställningar
Vänsterpartiet beklagar att regeringen inte lyckats lösa frågan om stödet till de kulturhistoriskt värdefulla segelfartygen. Dessa kommer även i fortsättningen att vara beroende av intäkterna från Vasamuseets verksamhet. Detta är otillfredsställande. Vi anser att stöd till denna verksamhet är angeläget och att det därför bör utgå direkt. Regeringen bör snarast återkomma med förslag om detta.
Bidrag till vissa museer
Samtliga museer utom Arbetets museum har av regeringen bedömts behöva uppräknade anslag. Vänsterpartiet föreslår att ytterligare 500 000 kronor anslås till bidrag till vissa museer så att därmed också Arbetets museum erhåller höjt anslag för budgetåret 1994/95.
Bidrag till Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation och litteratur
Vänsterpartiet har upprepade gånger föreslagit ökat statsbidrag till Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation och litteratur. I budgetpropositionen föreslår regeringen en höjning av anslaget till LL-stiftelsen med 4,424 miljoner kronor. Det är bra att denna angelägna verksamhet får de resurser som behövs för att trygga utgivningen av lättläst litteratur och tidningen 8 sidor.
Stöd till filmkulturell verksamhet
Regeringen vill göra en besparing på 7 miljoner kronor av stödet till filmkulturell verksamhet. Mot bakgrund av den kraftiga förskjutning av det statliga filmstödet mot kommersiell filmproduktion, som visat sig i den ojämna fördelningen av efterhandsstöd och förhandsstöd, är det helt oacceptabelt att skära ner den filmkulturella verksamheten med hela 12 procent.
Utifrån regeringens detaljerade förslag på prioriteringar står det helt klart att det företrädesvis är tidskriften Chaplin som man avser spara in på. Filminstitutets egen bedömning är att visningsverksamheten riktad till barn och ungdom är hotad.
Att strypa ett anslag som i hög grad riktar sig till barn och ungdomar strider mot regeringens uttalade ambition att satsa på barn- och ungdomsverksamhet. Det visar att den ambitionen mest är tomma ord. Att -- vilket regeringen anger som alternativ -- strypa resurserna för Sveriges främsta filmtidskrift som fungerar som viktigt läromedel för högskolestuderande, som ett forum för svensk filmkritik, såväl som allmän kulturtidskrift är inget annat än en kulturpolitisk skandal.
Vänsterpartiet motsätter sig hela den föreslagna besparingen om 7,3 miljoner kronor. I stället vill vi till Filminstitutet ge ytterligare 1 miljon kronor för att förstärka skolbioverksamheten, stödja mediaverkstäder och utarbetande av media- och filmpedagogiskt material, alltså sammanlagt ca 8,3 miljoner kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturpolitikens mål och inriktning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett mångkulturellt perspektiv på kulturpolitiken,
3. att riksdagen till Statens kulturråd för budgetåret 1994/95 anvisar 5
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit till utveckling av regionala kulturcentra i enlighet med vad i motionen anförts,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturkonsulenter och regionala kulturcentra,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibliotekslag,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den långsiktiga finansieringen av Vadstena-Akademien,
7. att riksdagen till Statens kulturråd för budgetåret 1994/95 anslår 12
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit till särskilt anslag för Kultur i skolan enligt vad i motionen anförts,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sysselsättningsskapande åtgärder på kultur- området,1
9. att riksdagen avslår regeringens förslag om ändring i lagen om överlämnande av förvaltningsuppgifter inom Kulturdepartementets verksamhetsområde enligt vad i motionen anförts,
10. att riksdagen till Bidrag till Svenska riksteatern, Operan och Dramatiska teatern för budgetåret 1994/95 anvisar 4,5
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts,
11. att riksdagen till Bidrag till fria teater-, dans- och musikgrupper m.m. för budgetåret 1994/95 anvisar 2
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit i enlighet med vad i motionen anförts,
12. att riksdagen till Statens kulturråd för budgetåret 1994/95 anvisar 10
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit för arrangörs- och turnéstöd för fria teater-, dans- och musikgrupper,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utarbeta nytt förslag om arkeologi och exploatering,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till kulturhistoriskt värdefulla segelfartyg,
15. att riksdagen till Bidrag till vissa museer för budgetåret 1994/95 anvisar 500 000 kr utöver vad regeringen föreslagit avsedda för Arbetets museum,
16. att riksdagen till Stöd till filmkulturell verksamhet för budgetåret 1994/95 anvisar 8 298 000 kr utöver vad regeringen föreslagit i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 23 januari 1994 Gudrun Schyman (v) Berith Eriksson (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Elisabeth Persson (v)
1 Yrkande 8 hänvisat till AU.