Vår tids barn och ungdomar har växt upp med den rörliga bilden. De är lika förtrogna med den som vi i äldre generationer är med det skrivna ordet. Detta har marknaden för länge sedan förstått. Det är de unga som främst följer med vad som händer i filmvärlden och tar del av utbudet. Tyvärr är det inte alltid filmer av god kvalitet som erbjuds. De vitt spridda ''kassafilmerna'', oftast USA- tillverkade, visar till stor del en schablonartad och könsrollsfixerande verklighet och har en stark inriktning mot våld och action. Ändå är det de -- till följd av de hårda marknadslagarna -- som i första hand annonseras på reklampelare och husväggar och som sedan tar den mesta tiden på våra biografer och i TV. Självklart skall inte all sådan film dömas ut men det är olyckligt om det utbudet får stå mer eller mindre utan konkurrens.
Under 80-talet gjordes värdefulla satsningar för att barn och ungdomar skulle få se filmer av god kvalitet. Samhället tog på så sätt ett ansvar för att ge en motkraft mot det kommersiella utbudet att bredda och utveckla ungdomars intresse för den rörliga bilden. Genom dessa satsningar kunde bl.a. skolbioprojekten startas. Filminstitutet erbjuder därigenom tillsammans med biografägare och kommuner skolungdomar att under lektionstid gå till en biograf och titta på kvalitetsfilm. Betydelse har också de filmhandledningar, cirka ett hundratal, som Filminstitutet utarbetat samt institutets tidning Tusen och en film, som kontinuerligt följt den repertoar som finns av kvalitetsfilm för barn och ungdomar.
Den här verksamheten har varit mycket framgångsrik. I dag finns det över 200 skolbioprojekt från Kiruna till Trelleborg. Kvalitetsfilm håller på att få ett ordentligt fotfäste ute i kommunerna och många lärare har fått upp ögonen för de möjligheter som här finns att bygga vidare på ungdomarnas entusiasm och kunnande. Som konsumenter av film, rockvideor och dataspel har de flesta ungdomar en betydligt större vana vid den rörliga bildens uttryckssätt och etablerade ''koder'' än sina föräldrar och lärare, ett faktum som inte tillräckligt uppmärksammats i medieundervisningen.
Ytterligare en satsning värd att nämna i sammanhanget är stödet till medieverkstäder förmedlat av Filminstitutet till lokala och regionala projekt. Tanken är att där låta ungdomarna på egen hand uttrycka sig i filmer och videogram. I grunden kan man alltså säga att det handlar om att vidga yttrandefriheten på den rörliga bildens område, en insats som är särskilt viktig i en tid då kapitalstarka kommersiella krafter tar ett allt fastare grepp om film- och TV-produktionen.
Mot denna bakgrund är det mycket oroande att det i årets budgetproposition föreslås en kraftig nedskärning av det stöd till Filminstitutet som inte går till ren produktion. Anslaget avseende filmkulturell verksamhet skall till nästa budgetår minskas med 7,3 miljoner. Av denna minskning bör enligt regeringen 1 miljon avse anslagsposten Verksamhet riktad till barn och ungdom, 1,5 miljoner anslagsposten Främjande av spridning och visning av värdefull film samt 3 miljoner anslagsposten Publikationer och information. Samtliga dessa tre poster är av betydelse för att ge barn och ungdomar breddad erfarenhet och kunskap om film liksom redskap att hantera den mediesituation vi vet att de lever i. Vuxenvärldens begränsade kunskap om och erfarenhet av den rörliga bilden, dess värde och möjligheter liksom de komplikationer som kan vara förknippade med dess utnyttjande bör inte få leda till minskade resurser på det sätt regeringen föreslår.
Den besparing på totalt 5,5 miljoner som föreslås för de tre ovan nämnda anslagsposterna bör kunnas begränsas till 2,5 miljoner. Därvid bör ingen besparing ske på anslaget till Verksamhet riktad till barn och ungdom (1 miljon) och besparingen på de övriga posterna minskas till 1,5 miljoner. Motsvarande yrkande återfinns i en motion från den socialdemokratiska gruppen i Kulturutskottet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen för budgetåret 1994/95 beslutar anslå 2 500 000 kr utöver regeringens förslag på anslaget C 3 Stöd till filmkulturell verksamhet.
Stockholm den 25 januari 1994 Ulla Pettersson (s)