I Gamla Uppsala finns ett av landets mest förtätade fornlämningsområden med lämningar från förhistorisk tid och tidig medeltid. Sedan lång tid tillbaka har Gamla Uppsala varit ett eftersökt och omtyckt besöksmål för såväl svenska som utländska besökare. Under 1993 kom ca 200 000 personer för att ta del av vad detta område har att bjuda.
Trots att informationen inom fornlämningsområdet förbättrats under de senaste åren är det fortfarande svårt för en besökare utan specialkunskaper att inhämta och förstå vad fornlämningarna betyder. Mycket förblir dolt för den enskilde besökaren. Det bestående minnet blir därför ofta Kungshögarna, kyrkan, Odinsborg och möjligen den suggestiva helhetsmiljön. Det är naturligtvis värdefullt men helt otillräckligt i förhållande till vad ett sådant här område har att visa och erbjuda.
När nu intresset för Sveriges historia ökar, framstår behovet av ett museum i Gamla Uppsala allt tydligare. I museets utställningar och information i övrigt skulle kunna ges svar på frågor om Gamla Uppsalas ursprung och utveckling. Här skulle illustreras arbete och levnadsförhållanden. Platsens nyckelposition i den svenska riksbildningen kunde beskrivas och bakomliggande faktorer förklaras. Kulters roll och betydelse såväl under förhistorisk som kristen tid skulle levandegöras. Framför allt här skulle de föremål som tagits till vara vid arkeologiska undersökningar i Gamla Uppsala och angränsande bygder visas.
Denna typ av museum har ett klart riksintresse och det är därför en statlig angelägenhet att medverka till dess tillkomst. En arbetsgrupp bestående av representanter från Riksantikvarieämbetet, länsstyrelsen och Uppsala kommun arbetar med planering av museet. Ur arbetsmarknadssynpunkt är det nu rätt tid att igångsätta projektering och byggande, och medel bör därför snarast anvisas ur den statliga budgeten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till ett museum i Gamla Uppsala.
nStockholm den 25 januari 1994 Gunnar Thollander (s) Birgitta Dahl (s) Ingrid Andersson (s)