Arbetets museum i Norrköping öppnades för allmänheten i december 1991. Över 300 000 människor har sedan dess besökt museet. Museet står för ett nytänkande i museivärlden, som har rönt uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.
Museet har på kort tid byggt upp en omfattande verksamhet inom områdena utställningar, arkiv och bibliotek -- dokumentation och forskning samt information, program och folkbildning.
Ett viktigt tema i museets verksamhet är att söka förena människorätt med vardagssolidaritet.
På museets tvåårsdag invigdes ''Porten till arbete'', som är både en historisk utställning och en arbetsförmedling. ''Porten till arbete'' har tagits fram av Arbetets museum i samarbete med Länsarbetsnämnden i Östergötland.
''Det mångkulturella arbetet'' är ett omfattande program för 90-talet i syfte att dokumentera och gestalta arbetslivet. En utgångspunkt är artikel 23 om arbetet som en mänsklig rättighet i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna antagen 1948.
Nu pågår planering och förarbete som bäst till museets stora projekt under 90-talet ''De mänskliga rättigheterna''. Projektet inleds med två internationella vandringsutställningar, ''Barnarbete'' och ''Världens kvinnor''.
Utställningen ''Barnarbete'' produceras i samarbete med Riksutställningar, Rädda Barnen och tidningen Vi. Utställningen handlar om de cirka 150 miljoner arbetande barn som finns i alla delar av världen där det råder fattigdom.
Den stora fotoutställningen ''Världens kvinnor'' produceras av Arbetets museum i samarbete med fotografen Ulla Lemberg, som under de senaste tio åren dokumenterat kvinnor och kvinnors slitsamma arbete runt om i världen.
Det centrala i projektet ''De mänskliga rättigheterna'' blir utställningen ''Brinnande av människorätt''. I den utställningen vill museet lyfta fram personer och organisationer, som brunnit och brinner i kampen för människorätt.
Två personer kommer särskilt att uppmärksammas. Carl Bernhard Wadström, Norrköpingssonen som i slutet av 1700-talet reste ut i världen och tog upp kampen mot slaveriet. Jane Addams, amerikanskan som i slutet av 1800- talet och början av 1900-talet utifrån ett socialt och kulturellt vardagsarbete i Chicagos slumkvarter byggde en världsrörelse för fred och rättvisa. 1931 tilldelades hon, som den första kvinnan, Nobels fredspris.
Hela projektet kännetecknas av viljan att spegla samspelet mellan det vardagliga individuella ansvaret och det globala kollektiva för människorätten.
Trots museets unika position i museivärlden och trots dess publika och verksamhetsmässiga framgångar föreslår regeringen i budgetpropositionen, i likhet med föregående år, oförändrat anslag till Arbetets museum. Detta samtidigt som andra jämförbara museer även i år får uppräkning av sina anslag. Motiven för denna särbehandling är inte heller i år redovisade.
Vi tycker att detta handlande är mycket märkligt och föreslår att anslaget till Arbetets museum räknas upp med 1 000 000 kronor i förhållande till regeringens budgetförslag. Samma krav återfinns i den socialdemokratiska partimotionen om kulturpolitiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att till B 33 Bidrag till vissa museer, anslagsposten Arbetets museum, för budgetåret 1994/95 anvisa 1 000 000 kr utöver regeringens förslag.
Stockholm den 25 januari 1994 Maj-Inger Klingvall (s) Berit Löfstedt (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Ingvar Björk (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s)