I skilda världar
I ett barnkulturprogram till s-kvinnornas kongress för nu snart 20 år sedan kan man läsa följande:
Barnen lever ofta i en värld befolkad av kvinnor -- mammor, barnflickor, daghemspersonal, lekskolefröknar och lågstadiefröknar. Både för flickor och pojkar innebär det en begränsning av de vuxna förebilderna och en risk för inlärning av stereotypa könsroller. Männen i barnens miljö representeras ofta av seriehjältar, TV-farbröder och frånvarande pappor.
Det börjar äntligen hävdas att männens och särskilt pappornas försvinnande från barnens dagstillvaro innebär allvarliga risker för barnets psykologiska utveckling. Om vi dessutom har en våldskultur som tillhandahåller ett mansideal byggt på våld och brutalitet ökar givetvis riskerna avsevärt.
-- -- -- Dagens hjältar är supermän. Deras segrar är självklara. Kraven på en kort och okomplicerad story ger inget utrymme för hur en seger var möjlig eller varför den var rättvis. Man vinner om man är starkast. Man har rätt om man vinner.
Vid sidan om pojkseriernas värld av brutalitet och våld finns hela floran av romantiska flicktidningar som fortfarande (1975!) har som sitt huvudsakliga budskap att det gäller att fånga en karl. Huvudpersonen i flickserien trånar och suktar sig genom lämpligt antal bildrutor tills drömprinsen beslutar ta henne i sina armar och alla problem är lösta. -- -- -- En sådan läsning är ingen bra förberedelse för yrkesval och vuxenliv.
Då, för tjugo år sedan, var perspektivet främst en oro för flickornas utveckling. I dag finns det anledning att diskutera pojkarnas kulturvanor och vilka följder de kan få för deras livsmönster som vuxna.
Om man granskar kulturstatistiken ser man att kvinnorna är mer kulturaktiva än män. De läser fler böcker och går oftare på bibliotek, konstutställningar och teater. Kvinnorna skriver mer på sin fritid och ritar och målar mer än männen. Men männen spelar oftare musikinstrument. Vanligast är detta bland unga män i storstäderna. Klasskillnader finns.
Det innebär oftast att högre samhällsklasser visar samma könsrollsmönster men är mer aktiva totalt sett. Pojkarna spelar i rockband och flickorna går på dansskola. Männen jagar, fiskar, jobbar i trädgården och ser på TV-program som bekräftar mannens dominerande roll i samhället. Kvinnorna läser böcker, går på teater, ser filmer och TV- program som handlar om att utveckla relationer och bearbeta sitt förhållningssätt till andra människor.
Den som vill studera pojkars och flickors skilda världar kan börja med att besöka leksaksavdelningen på ett varuhus. Där har inte mycket hänt sedan 1970-talet.
Inom film, video och TV har det ökade utbudet medfört ökade skillnader mellan pojkars och flickors beteende. Flickor har dock en mer varierad mediekost, eftersom de ofta ser både på sina egna favoriter och på pojkarnas. Pojkarna däremot ser oftast bara ''sina'' program. På samma sätt läser flickorna mer varierat än pojkarna. Mönstren fortsätter upp i åldrarna.
Undersökningar om tittarvanor visar att mäns tittarvanor skiljer sig markant från kvinnornas. Män sätter högre betyg på det de ser än kvinnorna. Det beror inte på att kvinnor är mer kritiska utan på att de program de ser inte är deras eget första val. Ett av de mest sedda programmen för kvinnorna i en undersökning var ett tävlingsprogram för och med barn. Uppskattningssiffran var måttlig. En näraliggande slutsats är att kvinnorna i stor utsträckning tittar på TV för att hålla andra sällskap -- oftast barnen -- medan männen ser vad de själva vill se.
Bilden är naturligtvis förenklad och många män och kvinnor kan invända att de inte känner igen sig. Men i kulturvanestatistik och tittarundersökningar är mönstren tydliga. Kvinnan och mannen lever delvis i skilda världar, får olika impulser och övar upp olika färdigheter.
I rapporter om skilsmässoanledningar visas ofta två skilda förhållningssätt upp. Hon vill prata, diskutera böcker, gå på teater, se på TV-program om mänskliga relationer och går gärna på bio när det är kärleksfilm. Han känner sig i underläge när relationsfrågor kommer på tal, han föredrar att göra något fysiskt eller se idrott på TV och aktionsfilmer på bio.
I tre rapporter om kultur och fritid framtagna av LO visas tydligt hur män och kvinnor har olika vanor. (Om kultur och fritid. Ett faktamaterial om förhållandena vid 1990-talets början.)
I den sista delrapporten dras slutsatsen:
Den tid är slut när kvinnor nöjer sig med att få de villkor de blir tilldelade. Det finns mycket som talar för att kulturen har varit viktig i det sammanhanget -- att kulturen har gett kraft och mod att våga ifrågasätta det bestående, tänka i nya banor och söka formulera nya alternativ.
Vi kan också göra den reflektionen att om kulturen är ett viktigt redskap för förändring så pekar våra resultat på att unga kvinnliga arbetare är oerhört mycket bättre rustade än unga manliga arbetare att fånga upp nya idéer och tankar om livet i stort och samhällsutvecklingen och att hitta alternativa lösningar.
Kulturmönster är svåra att bryta. Invändningen att var och en måste få välja sina egna intressen är cynisk när det gäller alla dem som aldrig ges en möjlighet att välja. Vi menar att alla måste få en chans att möta och pröva olika kulturella uttrycksmedel för att själva ta ställning till dem. Därför är satsningar för barn och ungdomar så viktiga.
Skolan är den plats där alla barn kan nås. Kultur i skolan spelar därför en central roll i strävanden att låta alla barn pröva olika kulturverksamheter. Idag minskar dessa möjligheter på många håll. Vi anser att kultur i skolan i första hand är kommunernas ansvar, men att olika centrala insatser kan stimulera och underlätta för kommunerna att ge barnen goda chanser att finna kulturella uttrycksmedel som passar dem.
Detta kan ske genom ett samspel mellan obligatoriska verksamheter i skolan, och frivilliga inom musikskolan, fritidshemmen och i studieförbundens regi. På många håll i landet har kulturskolor växt fram. Film- och medieverkstäder är idag förhållandevis billiga investeringar. Datagrafik och databaserade metoder för att framställa animerad film ger nya möjligheter för skapande verksamhet. Svårigheterna är ofta att hitta ledare som kan ge verksamheterna den kvalitet som krävs för att barn och ungdomar ska finna dem meningsfulla.
Genom satsningar på metodutveckling, kulturpegagoger och samverkan med professionella yrkesutövare kan dessa kulturverksamheter bli framgångsrika. Vi föreslår att medel till barn- och ungdomskultur avsätts för att stimulera en systematisk uppbyggnad av kulturverksamheter i skolorna och inom studieförbunden. Vi betonar kulturens roll för en levande demokrati.
Det är dagens barn och ungdomar som skall vidmakthålla och vidareutveckla demokratin i framtiden. Överblick, inlevelse, emotionell fantasi och kreativitet är egenskaper som kommer att krävas i en föränderlig värld. En stark kulturell självkänsla är en förutsättning för att kunna ta till sig och leva sig in i andra kulturers uttryckssätt. Ett kulturutbyte kräver att man har något att byta med.
Med kulturens hjälp kan man överbrygga avstånd i tid och rum och mellan grupper. I ett samhälle som riskerar att gå mot ökad segregering kan en lyhördhet som tränas genom att man tar del av eller deltar i olika kulturverksamheter ge ökad förståelse för delkulturernas villkor och tänkesätt. Frågan om vidgat deltagande -- kulturell jämlikhet -- får en särskild innebörd när man granskar barns och ungdomars kulturvanor och val.
Det framstår som särskilt viktigt att ge pojkar och unga män en chans att öka och variera sina kulturverksamheter och för att uppnå inte bara jämlikhet utan också jämställdhet på kulturområdet. Det är därför viktigt att utforma kulturpolitiken så att pojkar och flickor i större utsträckning än idag kan delta i gemensamma kulturprojekt och kulturupplevelser.
Staten har ansvar för de kulturinstitutioner och kulturverksamheter som har statligt stöd. Dessa har i uppdrag att förbättra sina ansträngningar för att på olika sätt stödja och stimulera barn- och ungdomskulturen.
Idag ser vi nedskärningar på de kommunala kulturbudgetarna på många håll. Kommunernas kulturutgifter minskade år 1993 med i medeltal 3 procent, landstingens med i genomsnitt 2 procent under 1993.
Nedskärningarna inom biblioteksområdet påbörjades under 1992 och har inneburit nedläggningar av filialer och bokbussar, indragningar av barnbibliotekarietjänster, minskat anslag till bokinköp och programverksamhet. På många håll drabbas dessutom skolbiblioteken. De kommunala musikskolorna har i genomsnitt fått en minskning av de kommunala anslagen på mellan 3 och 4 procent jämfört med år 1992. På många håll höjs avgifterna. Dessa frågor kartläggs för närvarande av kommunförbundet.
Utöver de negativa effekter som nedskärningarna innebär, hotas kulturverksamheten för barn och ungdomar också av organisatoriska förändringar. De pågående omorganisationerna i kommunerna innebär decentraliseringar som syftar till att stärka demokratin och göra fler delaktiga av de beslut som fattas. Detta motverkas på sina håll av bolagisering av verksamheter, med minskat offentligt inflytande.
Decentraliseringen medför en uppsplittring av resurserna. I och med att många kulturnämnder har lagts ner eller slagits samman med andra nämnder minskar kompetensen i kommunerna när det gäller kulturfrågorna, och kulturområdet försvagas. Att administrera kulturverksamheter för och med barn och ungdomar kräver då nya lösningar.
Staten ska givetvis inte gå in och betala det som kommunerna skär bort i sina budgetar. Men statliga åtaganden kan underlätta för kommuner och landsting att behålla och stärka de lokala strukturerna för kulturen.
Det finns i kommunerna engagerade personer -- inom förvaltningen, i föreningslivet, på skolorna, fritidshemmen och inom musikskolan. De har på många håll påbörjat ett samarbete, inte minst inom projekt i samband med kultur- i-skola-satsningar.
Ungdomsrådet driver i samverkan med kommunerna en viktig verksamhet som syftar till att engagera ungdomar och öka deras delaktighet och inflytande i skola, fritidsverksamhet och kommunal planering. Arbetet bygger på deltagande från ungdomarna, men förutsätter att det finns ett intresse och en öppenhet inom den kommunala förvaltningen och det lokala föreningslivet.
En grupp som snabbt vänder kulturen ryggen när de lämnat skolan är de unga pojkarna. De vill inte delta i verksamheter som planeras och drivs av andra. De har inte alltid förutsättningar att starta egna. För dessa grupper kan ett stöd till den verksamhet de själva vill driva vara av avgörande betydelse för deras utveckling.
Framgångsrika försök i den riktningen har gjorts inom ramen för ''Kulturbudkavlen''. Det var en treårig satsning på ungdomars eget skapande inom ramen för Arvsfondsmedel. Verksamheten byggde i huvudsak på ett samspel mellan amatörer och professionella inom främst teaterområdet. Över hela landet drogs kulturbudkavleprojekt igång. En viktig del av projektet var de träffar som dessa innovatörer hade för att diskutera metodfrågor i kontakten mellan yrkesutövande skådespelare, musiker och regissörer å ena sidan och unga amatörer å andra sidan.
Inom de större projekten utkristalliserade sig en ny kategori kulturarbetare -- de som med tålamod och fantasi lyckades engagera de ungdomar vars kreativitet tidigare tagit sig destruktiva uttryck. Några projekt arbetade med den dubbla målsättningen att ge nya uttrycksmedel åt de pojkar som straffat ut sig från olika samhällsinstitutioner genom sitt destruktiva beteende och att förse de alltför tystlåtna flickorna med ett språk. Det intressanta med dessa projekt är att de förefaller ha lyckats där alla andra metoder slagit slint.
Verksamheten har utvärderats och även bedömts av expertis från England. I sin utvärderingsrapport skriver dåvarande ordföranden i The National Association of Youth Theatres att ''Kulturbudkavlen'' har identifierat ungdomars egna initiativ och uppmuntrat dem. Den har upptäckt många lysande ledare vars talang kombineras med öppenhet och mångsidig erfarenhet.
Han konstaterar att de bästa ledarna för olika Kulturbudkavleprojekt har få motsvarigheter i världen. ''De har kontakter på alla nivåer inom teatern, bland skådespelare, teaterchefer, författare och kompositörer. -- -- -- De har utvecklat starka band med icke- kulturella organisationer i samhället och lägger sig vinn om samarbete med olika personer inom dessa. -- -- -- De betraktar sitt arbete som en lokal angelägenhet, men uppskattar den vidare uppskattning de får. De känner stor tillgivenhet till sina lokalsamhällen som de är väl förtrogna med.''
Dessa ledares erfarenheter bör kunna tas bättre till vara än idag. De bör också kunna vara en viktig resurs för dem som vill starta liknande verksamheter. Deras arbetsmetoder med nära samarbete med yrkesverksamma kulturutövare ger projekten professionella kvaliteter som är viktiga för att de skall kännas meningsfulla för ungdomarna. De känner att de tas på allvar och de får yrkeskunnig vägledning.
Vi föreslår att ''Kulturbudkavlen'' skall få fortsätta med medel från Allmänna Arvsfonden. Den tidigare treårsperioden omfattade ett hundratal projekt, de flesta inom teatern. Kostnaderna uppgick till drygt 15 miljoner kronor. Även ett antal medieprojekt rymdes inom ramen för ''Kulturbudkavlen'' och några teaterprojekt arbetade också med videodokumentation. En fortsatt ''Kulturbudkavle'' bör också omfatta medieprojekt och projekt som kombinerar olika genrer. Betoningen på samverkan med professionella bör behållas.
Även i andra sammanhang är mötet med professionella konstnärer viktigt. I föreningsprojekt, t.ex. i skolor och daghem, bör bildkonstnärer, författare, skådespelare, musiker, dansare, konsthantverkare och andra konstnärer engageras i väsentligt större grad än nu. ''Kultur i skola''- satsningen har bl.a. givit många goda erfarenheter av sådant samarbete, samtidigt som det har skapats nya arbetstillfällen för konstnärer.
Den försöksverksamhet med länskonstnärer som kulturrådet inledde 1991/92 bör därför återupptas. Dessa tjänster för olika konstnärliga yrkesgrupper syftade till att ge en möjlighet för dessa att arbeta som kulturpedagoger under en period. Förebilden finns i de finska länskonstnärerna, som sedan länge är en etablerad form för samverkan mellan amatörer och professionella och mellan konstnären och publiken.
Vi föreslår att dessa olika metoder för att stärka kulturens ställning för barn och ungdomar i första hand ska riktas till de kommuner som genom egna insatser underlättar för en samverkan mellan statliga och lokala satsningar. Samarbetskommittéer, särskilda barn- och ungdomskulturansvariga, bibehållna kulturnämnder etc. kan motverka den resurssplittring som idag försvårar kulturverksamheterna för och med barn och ungdomar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att anslå 7,5 miljoner kronor för ''Kultur och medier i skolan'',
2. att riksdagen beslutar att anslå 3 miljoner kronor för ''Kultur och medier i barn- och skolbarnomsorg samt på fritidsgårdar'',
3. att riksdagen beslutar anslå 3 miljoner kronor för ''Kultur- och medieprojekt för barn och ungdom'',
4. att riksdagen beslutar anslå 2 miljoner kronor till fortsatt försöksverksamhet med Länskonstnärer,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förorda att ''Kulturbudkavlen'' utvidgas till en ''Kultur- och mediebudkavle'' och att projektet får stöd av Barn- och ungdomsdelegationen genom Allmänna arvsfonden.
Stockholm den 25 januari 1994 Margareta Winberg (s) Ingegerd Sahlström (s) Maj Britt Theorin (s) Maj-Inger Klingvall (s) Kristina Svensson (s) Ines Uusmann (s) Birthe Sörestedt (s) Ulla Pettersson (s) Lahja Exner (s)