Kulturen definieras ofta som andlig odling. Kulturen är betydelsefull som ett led i att tillgodose människans andliga intressen. Filmregisören Andrej Tarkovski har i boken ''Den förseglade tiden'' diskuterat konstens uppgift.
''...konstens uppgift ...är att förklara för konstnären själv och för omgivningen vad människan lever för, vad hennes tillvaro har för mening. Att försöka förklara för människor varför de hamnat på denna planet; och om inte förklara, så åtminstone ställa frågan.''
Kulturen är grunden för all samhällsutveckling, den utvecklar demokratin och stärker samhällsgemenskapen. Kulturpolitiken skall syfta till att vårt kulturarv värnas och levandegörs samt förmedlas till kommande generationer.
Jämsides med en långsiktig planering av den ekonomiska och sociala utvecklingen måste man därför planera för den kulturella utvecklingen. Även kulturpolitiken måste anpassas till de samhällsekonomiska förutsättningarna. Det är angeläget att de resurser som ställs till förfogande används effektivt så att kulturen också i framtiden kan ges goda ekonomiska villkor.
Det är viktigt att alla människor har möjlighet att delta och engagera sig i olika kulturaktiviteter. Geografiska, ekonomiska och sociala hinder måste motverkas.
Det kulturpolitiska ansvaret åvilar centrala, regionala och lokala instanser i samverkan. Staten skall svara för basresurserna till nationalinstitutionerna. Landsting och kommun bör inrikta sitt stöd på regionala och lokala verksamheter. Sponsring kan vara positivt med bör inte ligga till grund för den reguljära verksamheten.
Kulturen -- i den snäva mening som är nödvändig som definition -- kan aldrig vara helt marknadsstyrd. Vissa basfunktioner krävs för en kulturell frihet och vidareutveckling, och för att främja kulturintresset i stort. Staten måste ta ansvar för en kulturell infrastruktur, ett stamnät.
Enligt kulturministern (Dir 1993:24) har kulturpolitiken sedan 1970-talet i hög grad varit inriktad på att främja uppbyggnaden av regionala kulturinstitutioner. Det har resulterat i att det nu på länsnivå finns en struktur etablerad av i första hand teatrar, museer, bibliotek och orkestrar. Ministern menar dock att nätet av regionala institutioner inte är helt fullt eller slutgiltigt utbyggt.
1990 presenterade en internationell expertgrupp på uppdrag av Europarådet en rapport över den statliga kulturpolitiken i Sverige (Utbildningsdepartementet 1990). Gruppen menar att den statliga politikens framgångar med avseende på förstärkningen av kulturen i regionerna och av kulturinstitutionerna utanför Stockholm är något av det mest imponerande i det svenska kulturlivet. Den anser att det var politiskt välbetänkt och ekonomiskt förnuftigt att förstärka kulturen i regionerna.
Gruppen konstaterar dock samtidigt att Stockholm får merparten av de statliga kulturanslagen och att det finns få institutioner med nationellt eller internationellt renommé på andra håll i landet. Expertgruppen ställer frågan om inte mer resurser borde koncentreras till några utvalda orter utanför Stockholm och om det inte borde skapas statliga kulturinstitutioner i regionala centra.
Vi anser att det regionala nät kulturministern talar om bör kompletteras med kulturella stödjepunkter ute i landet med statliga bidrag. Dessa punkter behöver inte nödvändigtvis erbjuda ett brett kulturutbud utan skulle kunna representeras av en enskild institution som visat på god kvalitet ur ett såväl nationellt som internationellt perspektiv. På så vis skulle en bra kulturell infrastruktur kunna skapas.
Målsättningen för det statliga stödet skall vara att öka mångfalden och tillgängligheten och inte verka alltför styrande, att stödja kvalitetsproduktion och därigenom motverka kommersialismens negativa krafter. Bidrag skall utformas så att de främjar konstnärlig verksamhet.
Den svenska statsmakten har utvecklat stödsystem för konstnärer inom fem huvudområden: allmänt stöd till kulturinstitutioner, subventioner till kulturindustrierna, stödordning för konstnärer, särskilda insatser för arbetslösa konstnärer samt insatser för konst i offentlig miljö. Staten stödjer dessutom konstnärlig utbildning.
Det finns en rad bidrag direkt till kulturskapare, allt från mindre resestipendier till inkomstgarantier som ger en grundtrygghet för livet. 1988 fanns 129 livslånga inkomstgarantier på max 129 000 kronor.
Kuturell frihet, mångfald och vidareutveckling skall främjas genom att kulturskaparna får goda arbets- och ekonomiska villkor. Europarådets expertgrupp frågar sig dock om inte stödet i större utsträckning skulle kunna relateras till särskilda projekt eller avgränsade konstnärliga uppdrag. De konstaterar att staten lägger ut mycket pengar på inkomststöd till konstnärer, men frågar sig om insatsen är välmotiverad och hur utbytet av den kan beräknas.
Vi stödjer expertgruppen i att en önskvärd förändring av stödet till enskilda konstnärer vore att i större utsträckning knyta det till särskilda projekt eller bestämda konstnärliga uppdrag. Kanske underskattar det nuvarande systemet behovet av en bedömning av konstnärer som bygger på konkurrens och vidgade plattformar för allmänt erkännande, för att bygga upp ett konstnärligt renommé och härda de konstnärliga insatserna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturella stödjepunkter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stöd till enskilda konstnärer i större utsträckning borde knytas till projekt eller avgränsade uppdrag.
Stockholm den 25 januari 1994 Ingrid Näslund (kds) Fanny Rizell (kds)