Gamla Uppsala är en av landets märkligaste och mest förtätade historiska miljöer. Genom de omfattande markförvärv som Riksantikvarieämbetet gjort och genom de stora vårdinsatser som lagts ned under en följd av år, har fornlämningsområdet i Gamla Uppsala kommit att få prägeln av ett nationalmonument. Området besöks också årligen av hundratusentals människor.
Trots att informationen inom fornlämningsområdet förbättrats avsevärt under senare tid, är det alltjämt svårt för besökare utan specialkunskaper att fullt ut tillgodogöra sig fornlämningarnas innebörd eller Gamla Uppsalas betydelse i svensk och europeisk historia. Länsmuseet i Uppsala saknar också material och utställningar som på ett rättvisande sätt kan belysa Gamla Uppsalas historia.
Tanken att inrätta ett modernt museum i Gamla Uppsala har därför fått allt större aktualitet. Förutom det uppenbara egenvärde som ett museum inriktat på att belysa Sveriges äldsta historia skulle ha, så finns det också anledning att anta att ett sådant museum, rätt utformat, skulle kunna ge betydande intäkter.
Riksantikvarieämbetet har på initiativ av Uppsala kommun låtit utföra en utredningsskiss för ett museum i Gamla Uppsala. Utredningsskissen styrker behovet av ett museum och ger förslag till inriktning. Detta arbete följs nu upp med en utredning av tänkbar placering, utformning, innehåll och huvudmannaskap. Denna utredning bedöms nu kunna slutföras under våren 1994.
Många olika intressenter bör givetvis engageras för att projektet skall bli verklighet. Behovet av statligt stöd kan inte säkert bedömas förrän det pågående utredningsarbetet slutförts. Men med tanke på Gamla Uppsalas riksintresse förefaller det rimligt att staten är beredd att medverka inom ramen för det stöd som utgår till museer av olika slag. Om underlag för ett sådant ställningstagande inte föreligger under våren 1994, så bör riksdagen ändå som sin mening kunna uttala att staten, när utredningsarbetet slutförts, bör söka medverka till att ett museum vid Gamla Uppsala kan komma till stånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett museum i Gamla Uppsala.
Stockholm den 24 januari 1994 Håkan Holmberg (fp) Lennart Fremling (fp)