Dockteater är en mycket gammal konstform med stark förankring i Europa och den övriga världen men med tidigare, t.o.m. 1950-talet, svag ställning i Sverige.
I mitten av 1800-talet kom den första Kasperteatern till Sverige med en tysk dockspelare. På 1920- och 30-talet tog en del av den europeiska dockteatern en ny väg och närmade sig konsten och poesin. Strindberg och Carl Larsson visade intresse för dockteater men konstarten fick inget genombrott i Sverige. Det var först 1958 då Michael Meschke från Österrike startade Marionetteatern som intresset väcktes.
Marionetteatern spelar sedan dess dockteater för såväl barn som vuxna. Den har blivit skolbildande och räknas till de internationellt ledande dockteatrarna. Den svenska dockteater som utvecklats på annat håll stammar ur Marionetteatern och Michael Meschkes undervisning.
Föreställningarna för såväl barn som vuxna har under hela Marionetteaterns levnad kännetecknats av gränsöverskridanden och experimenterande. De stilistiska greppen har varit vågade, okonventionella och nyskapande. Alla dockteaterns speltekniker används och dessutom skapas nya, egna tekniker.
Ämnena för föreställningarna hämtas ofta ur den europeiska kulturtraditionen. Dramatiker som givit stoff för bearbetning är bl.a. Sofokles, Brecht, Dante Alighieri, Jarry, Cervantes, Strindberg och Beckett.
Teatern och museet har under åren fått betydande uppmärksamhet för sin verksamhet både nationellt och internationellt, t.ex. 1990 fick museet t.ex. en Special Commendation in European Museum of the Year Award, 1993 fick teaterns uppsättning av Spöksonaten de utländska kritikernas pris för bästa föreställning vid Teaterbiennalen i Stockholm.
Under spelåret 1992--93 spelades 205 föreställningar varav 40 på turné och utomlands. Marionetteaterns stab är trots den omfattande verksamheten liten. Man har tre fasta dockspelare och en fast tjänst knuten till museet. Budgeten för spelåret 1992/93 var 3,7 miljoner och utfallet ett överskott om 25 000 kr. För närvarande har teatern ett bidrag från staten på 1 062 000 kr och från kommunen på 1 500 000 kr.
Marionetteatern bör enligt vår uppfattning fortsätta att vara ett centrum för högklassig dockteater i Sverige. Mycket av verksamheten har bedrivits med hjälp av ideellt engagemang. Skall teatern fortleva och vidareutvecklas måste man utöka antalet årsverken fördelade på en teaterdirektör/regissör, flera dockspelare samt övrig personal som ansvarar för produktion, teknik, information, kansli, verkstad och museum. Det är uppenbart att det blir fråga om en samfinansiering mellan olika intressenter.
Vi anser att Marionetteatern med sitt museum utgör en väsentlig och unik resurs i svenskt kulturliv både i Stockholm och ute i landet genom en omfattande turnéverksamhet. Verksamheten behövs både som teater och museum och för utbildning av nya dockteaterspelare. Det är angeläget att Kulturrådet kan ställa sådana resurser till teaterns förfogande att verksamheten garanteras. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Marionetteatern och Marionettmuseet.
Stockholm den 21 januari 1994 Barbro Westerholm (fp) Jerzy Einhorn (kds)