Fredriksdals friluftsmuseum utgör en unik resurs inte bara för Helsingborgs kommun och den nordvästskånska regionen utan faktiskt för hela Sydsverige. Mest känt är onekligen museet för den teaterverksamhet som på somrarna bedrives på den vackra friluftsteatern men verksamheten består av betydligt mycket mer än detta.
Museet är ett sammanhållet natur- och kulturhistoriskt museum. Centrum utgörs av Fredriksdals herrgård som stod färdig i slutet av 1700-talet. Herrgården omges av parkanläggningar i både fransk och engelsk stil. Öster och norr om herrgården utbreder sig olika delar av det skånska kulturlandskapet -- slättbygd, risbygd, skogsbygd och stadslandskap. Söderut finns en av landets sex botaniska trädgårdar.
Planerna för utveckling av verksamheten på Fredriksdal är ambitiösa. Museet med sin inriktning på det skånska natur- och kulturlandskapet är på väg att bli en resurs för hela Sydsverige. Här ska publiken kunna möta landskap, byggnader, människor, växter och husdjur. Målet är att ge människorna en helhetsuppfattning om den skånska miljön. Man vill nå inte bara stadens och regionens invånare utan även turisterna. För barnfamiljer är museet en oas för avkoppling och rekreation men ger också upplevelser och kunskaper. Alldeles speciellt viktig är den verksamhet som bedrives för skol- och förskolebarn.
Arbetet är inriktat på biologisk mångfald och handlar om att bevara äldre husdjursraser och växtmaterial. Tanken är att materialet ska bevaras i den region där det utvecklat sina speciella egenskaper. Av äldre lantraser finns således en egen besättning och det finns odlingar av äldre växtmaterial av frukt, bär, grödor, prydnadsväxter och vilda växter. På dessa områden finns ett samarbete med Nordiska Genbanken.
Museet förmedlar kunskap via utställningar, landskap, skrifter och pedagogisk verksamhet. Man tillhandahåller också växtmaterial och djur till allmänheten.
I arbetet med biologisk mångfald spelar museet en central roll. Det är en plats där ekologiska samband kan visas upp. Där bevaras inte bara enstaka exemplar av arter utan ges också en möjlighet att visa det sammanhang som äldre växter och djur ingått i.
Sedan några år tillbaka erhåller Fredriksdals friluftsmuseum två grundbelopp eftersom verksamheten inte bara har ett lokalt intresse utan också är intressant ur ett rikspolitiskt perspektiv. Fastän det pågår en fortlöpande utveckling av verksamheten, t.ex. diskuteras nu en ytterligare utveckling av kontakterna med forskningen, har bidraget förblivit oförändrat. Det behövs nu en höjning av det statliga bidraget i syfte att understödja denna utveckling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade bidrag till Fredriksdals friluftsmuseum.
Stockholm den 21 januari 1994 Jan Andersson (s) Bengt Silfverstrand (s)