Ledande representanter för kultur och kulturpolitik såväl inom landet som internationellt har länge påtalat bl.a. i en omfattande rapport i Europarådet att kultursatsningarna i Sverige varit alltför centrerade kring huvudstaden. Det råder därför stor enighet om att av såväl kulturpolitiska skäl som rättviseskäl och för att skapa de kompletta regioner inom vårt land, som kommer att vara en förutsättning för vårt deltagande i ett förnyat Europasamarbete, måste det skapas en balans mellan huvudstaden och alternativa region- och kulturcentra. Därför måste en fördelning/omfördelning av de statliga anslagen inom kulturområdet ske successivt.
I syfte att stärka kulturutbudet i västra Sverige har staten engagerat sig i tillkomsten av GöteborgsOperan. Projektet är unikt genom den stora uppslutning det fått inom regionen och det omfattande engagemanget från enskilda som medverkar till finansieringen genom donationer i form av grundplåtar på 500 alternativt 1.000 kronor.
Därigenom får Sverige den första fullt utbyggda musikteaterinstitutionen utanför rikets huvudstad.
Med hänvisning till att GöteborgsOperan måste uppfattas vara ett prioriterat kulturpolitiskt ändamål föreslår regeringen att det statliga bidraget till Göteborgs Musikteater AB utökas med 10 miljoner kronor motsvarande 86 grundbelopp.
Detta är en tydlig och välkommen markering från regeringens sida av GöteborgsOperans betydelse för Västsveriges och hela landets kulturliv.
Målprogrammet för Göteborgs Musikteater AB medför för verksamheten i GöteborgsOperan ett ökat medelsbehov motsvarande 209 grundbelopp, fördelade med l00 budgetåret l993/94 och resterande budgetåret därpå. I pengar motsvarar detta medelsbehov närmare 26 miljoner kronor.
Med anledning av en flerpartimotion l992/93:Kr284 (m, s, fp, kds, v, -) skrev KrU följande i sitt betänkande l992/93:KrU20:
Utskottet har funnit att den uppbyggnad av en stor musikteaterinstitution i Göteborg som går mot sin fullbordan redan nästa år är av sådan betydelse för hela landets kulturliv att ett ökat statligt stöd bör utgå fr.o.m. budgetåret l994/95.
Kulturrådet har vid sin behandling av Göteborgs Musikteater AB i den fördjupade anslagsframställan för perioden l993--96 enhälligt tillstyrkt det framlagda målprogrammet och därmed också det däremot svarande resursbehovet motsvarande 209 grundbelopp avseende verksamheten vid GöteborgsOperan.
Som en jämförelse kan nämnas att anslaget till Operan föreslås ökas med 2,3 miljoner kronor till 253,7 miljoner. Statens åtagande i GöteborgsOperan skulle därmed uppgå till l7 procent av åtagandet i Operan i Stockholm.
Då det nationella ansvaret för kulturverksamheten omfattar hela landet, är det tveklöst rimligt att Göteborgs Musikeater AB får det behövliga tillskottet, i synnerhet som de båda jämförda institutionerna förväntas utföra en likvärdig produktion vad beträffar både volym och kvalitet. Den nya musikteatern i Västsverige kommer dessutom att medföra en icke obetydligt förbättrad arbetssituation för musiker, sångare, dansare och teatertekniker i landet.
I syfte att säkerställa att verksamheten i den nya GöteborgsOperan kan bedrivas i enlighet med tillstyrkta målprogram måste en successiv omfördelning ske av de statliga anslagen inom kulturområdet.
Vi vill därför föreslå att det av regeringen föreslagna anslaget räknas upp med 10 miljoner kronor. Detta bör ske genom en omfördelning från anslaget B2 i regeringens proposition 1993/94:100 Bilaga 12, bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet m.m. i den del av anslaget som av regeringen föreslagits stå till Statens kulturråds disposition.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att genom den i motionen föreslagna omfördelningen anslå ytterligare 10 miljoner kronor till GöteborgsOperan.
Stockholm den 21 januari l994 Sonja Rembo (m) Tom Heyman (m) My Persson (m)