Kulturen har i alla tider haft en stor funktion att fylla i samhället. I besvärliga tider som nu med bl.a. hög arbetslöshet har kulturen en ännu större mission att fylla genom att glädja och lyfta människor ur en tung vardag och inspirera och ge framtidstro.
Tyvärr brukar det vara så att i ''svåra'' tider så är det kulturbudgeten som granskas och hotas av neddragningar.
Så sker nu: I årets budget har Riksteatern föreslagits få en nedskärning med 10 miljoner kronor. Det betyder färre föreställningar och därmed ett mindre kulturutbud för människor i glesbygd, just i de orter och områden som mest är drabbade av arbetslöshet. Detta är naturligtvis oacceptabelt. Det uttrycks också av människor som är engagerade i teaterföreningar i orter landet över. Man protesterar och menar att det är en felaktig prioritering av regeringen att dra medel från Riksteatern, som är den institution som har kontakt med hela landet. I storstäder finns ett stort utbud men på många orter är det Riksteatern som står för det enda teaterutbudet.
Det är också rimligt att den utredning som behandlar Riksteatern får komma med sitt resultat innan förändringar i budgeten görs. Vi anser därför att anslaget till Riksteatern skall höjas med 10 miljoner kronor utöver vad som föreslås i budgetpropositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökning av anslaget till Riksteatern.
Stockholm den 21 januari 1994 Ingrid Andersson (s) Gunnar Thollander (s)