Var skall västmanlänningarna i framtiden se teater och vad kommer att bjudas? Blir det enbart bussresor till Stockholm och till en stadsteater i Västerås, där kommersiella syften tillåts styra repertoarvalet?
Den egna regionteaterns framtid är oviss efter Västerås stads begäran om utträde. I årets budgetproposition föreslår regeringen en nedskärning på 10 miljoner i anslag, vilket kan komma att innebära upp till 150 föreställningar mindre nästa spelår.
I Ramnäs och Östervåla har man kunnat ta cykeln till teatern, så också på många andra håll i länet. I varje kommun utanför Västerås finns en teaterförening, som ansvarar för att föreställningar arrangeras både på kommunens ordinarie teaterscener och i mindre lokaler av mycket varierat slag. Den demokratiska rätten att ha tillgång till bra teater oavsett var man bor är väl förankrad och präglar teaterföreningarnas verksamhet. Riksteatern med sin uppgift att vara den turnerande nationalscenen tar sitt ansvar för att kvalitativt god teater ges i hela Sverige.
Nu skorrar talet om allas rätt till kultur falskt. Regeringens budgetförslag är ett dråpslag. Inom Riksteatern finns ett stort kunnande. Hög konstnärlig kvalitet präglar teaterproduktionen, där möjlighet finns att fånga upp och utveckla nya, banbrytande och spännande projekt. Teaterfrämjande åtgärder i samarbete med bl.a. teaterföreningarna blir till ett ständigt pågående utvecklingsarbete, som inspirerar alla ideellt arbetande entusiaster. Ett spännande nytänkande genomsyrar hela verksamheten med strävan att på bästa sätt möta en ny tid och en ny publik.
Att inte satsa på Riksteatern är en tydlig signal från regeringen att inte värdera det framgångsrika arbete som utförs inom Riksteaterns hela organisation. Ytterst anmärkningsvärt och olyckligt är också att man på detta sätt föregriper den pågående teaterutredningens arbete.
Att inte satsa på Riksteatern är att välja bort mångfalden. Unga Riks, som förvandlar gymnastiksalen till det magiska rummet där allt kan hända, Shikasta, den mångkulturella ensemblen med sin ofantliga rikedom av konstnärlig erfarenhet från olika delar av världen, Finska Riks, Tyst Teater, Spektakeltruppen, Cullbergbaletten m.fl.
Av denna mångfald har människor i hela Sverige möjlighet att ta del. Därför behövs hela landets Riksteater!
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar tillföra Riksteatern ett anslag på 10 miljoner kronor.
Stockholm den 19 januari 1994 Margareta Israelsson (s) Lena Hjelm-Wallén (s)