Antalet blåsorkestrar har drabbats av en drastisk nedgång i Sverige. Främst har detta skett som en följd av militärmusikens avveckling. I dag finns endast tre professionella blåsorkestrar kvar i landet. Ansvaret för var och en av dessa att svara för bl.a. statsceremoniell musik och att vara bärare av en månghundraårig blåsmusiktradition är både viktigt och betungande.
En av dessa orkestrar är GöteborgsMusiken, som bildades för 89 år sedan som Spårvägens musikkår. Dess betydelse för både västra och södra Sverige, men även för t.ex. högvaktsmusiken i Stockholm, är stor. Problemet har på senare år varit att Göteborgs Spårvägar inte längre har råd att hålla sig med en egen orkester och att orkestern inte fått del av det statliga anslaget för regionala orkestrar. Orkesterns betydelse och behov av säkrad finansiering har belysts under senare tid i såväl Egon Kjerrmans utredning om militärmusiken, som i den i dagarna på regeringens uppdrag redovisade utvärderingen om den regionala musikverksamheten, som utförts av Statens Kulturråd.
Det synes mot bakgrund av det anförda vara en självklarhet att GöteborgsMusiken, av det anslag som i årets budgetproposition avsatts till regional musikverksamhet, erhåller ett antal grundbelopp i enlighet med de regler som gäller för andra regionala orkestrar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslag ur det regionala musikanslaget till GöteborgsMusiken.
Stockholm den 19 januari 1994 Lennart Fridén (m)