I dagarna har Bonnierföretaget Marieberg lagt ett bud på den del av Sydsvenska Dagbladet, som inte redan ägs av Marieberg. Genomförs affären leder det till en ytterligare koncentration av makten inom mediavärlden.
Från flera håll, t.ex. Journalistförbundet och mediaexperter, uttalas stor oro för konsekvenserna av affären. Kritikerna menar bl.a. att om affären genomförs skulle det leda till att familjen Bonnier får ytterligare makt över svenska massmedier samt att det kan få allvarliga konsekvenser för yttrandefriheten på sikt.
Vi har tillsammans i en annan motion pekat på resultatet av auktionsförfarandet för sändningstillstånd av privat lokalradio. Det som var avsikten, att öka mångfalden och att få lokalt förankrade radiostationer, blev dess motsats. Fyra mediagrupper (Bonnier, kretsen kring Svenska Dagbladet, Jan Stenbecks Medvik samt Svensk Radioutveckling AB) lade beslag på tre av fyra tillstånd.
Kulturministern har för sin del i ett pressuttalande sagt att hon tycker att ''det är bra att seriösa och starka ägare tar över tidningar''. Hon gör dessutom det poänglösa uttalandet att affären inte strider mot några lagar.
Poängen är naturligtvis att det kan finnas anledning att ändra på lagarna i ett läge där ägandet av media koncentreras ytterligare. Detta gäller således såväl press som radio. Det faktum att Jan Stenbecks Medvik ropat in sändningstillstånd för radio väcker även frågan om kopplingen mellan TV-ägande och radio.
Sverige borde i stället vidga yttrandefriheten och yttrandemöjligheterna när sändningar öppnas i radio och i lokala TV-nät samt motverka ägarkoncentration inom pressen.
Inom västvärlden är det långt ifrån ovanligt med en lagstiftning som syftar till att motverka multimediaägande och ägarkoncentration. Sannolikt har Sverige för närvarande bland världens mest tandlösa lagar i dessa avseenden.
Affären mellan Marieberg och Sydsvenskan understryker behovet av snabba åtgärder inom hela mediasektorn. Dessa åtgärder måste ha som uttalat mål att stödja lokalt förankrat ägande, stimulera mångfald och kvalitet i utbudet.
Inom Kulturdepartementet pågår en översyn av teknisk natur om utökade sändningar av radio och television. Det är viktigt att resultet av den utredningen inte leder till ett nytt auktionsförfarande, utan att frågan handläggs så att verkligen bredd och mångfald nås i ägande och i programproduktion med lokal förankring.
Eftersom regeringen inte visar någon vilja att seriöst och snabbt utreda dessa frågor är det nödvändigt att riksdagen tar detta initiativ. Det bör ske inom ramen för en parlamentarisk utredning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att motverka maktkoncentrationen inom media.
Stockholm den 25 januari 1994 Åke Gustavsson (s) Inger Lundberg (s)