Förtroendet för politiker har stadigt sjunkit under de senaste årtiondena. I en studie om allmänhetens attityder till politiker under åren 1973--1980 konstaterade Torsten Österman att förtroendet under denna period hade minskat med mer än hälften. Sören Holmbergs och Mikael Gilljams valundersökningar visar samma sak. Andelen väljare som instämmer i påståendet att ''de som sitter i riksdagen och beslutar tar inte mycket hänsyn till vad vanligt folk tycker och tänker'' har exempelvis ökat från 46 procent 1968 till 70 procent 1991.
Sedan 1986 har institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet genomfört årliga studier av den svenska allmänhetens förtroende för elva olika samhällsinstitutioner, däribland riksdagen, regeringen, hälso- och sjukvården samt dagspressen. Medan 67 procent av de tillfrågade hade stort förtroende för hälso- och sjukvården hade endast 31 procent stort förtroende för riksdagen och 30 procent för dagspressen och regeringen.
Resultaten från de olika undersökningarna visar tydligt att svenska partier och politiker råkat ut för ett förtroenderas under de senaste åren, särskilt efter valet 1988.
Det är allvarligt om gapet mellan medborgare och folkvalda vidgas. Det ökar risken för att antidemokrater och missnöjespolitiker stärker sin ställning.
Det är inte bara politiker som mött problem i form av bristande förtroende. Olika yrkesgrupper har också mött misstro mot den egna verksamheten. Det har bland dessa lett till en självkritisk granskning av den egna yrkesutövningen och till utveckling av etiska grundprinciper för kårens handlande. Också inom politiken finns sedan några år en levande etikdebatt. I den debatten har framförts förslag om en etisk hederskodex för politiker.
Under förra mandatperioden framhölls behov av etik i politiken både i motioner och debatter. Motionerna avslogs av konstitutionsutskottet bl.a. med följande uttalande: ''Utskottet vill i sammanhanget framhålla att en grundläggande strävan i det författningspolitiska arbetet har varit att i så liten utsträckning som möjligt reglera partiernas verksamhet och inre förhållanden''(1990/91:KU32).
Avsikten med motionerna var dock inte att på något sätt åstadkomma någon sådan reglering. Avsikten var i stället att få till stånd en självkritisk granskning av det politiska uppträdandet när man som politiker strävar efter att få och utöva makten. Avsikten var också att söka finna orsakerna till misstron mot politiker samt att åstadkomma förtroendehöjande åtgärder.
Under innevarande år har en grupp riksdagsledamöter från samtliga riksdagspartier fört debatten om etiken i politiken vidare vid seminarier, i artiklar och i en särskild tidning ''Etik i politiken''. För att komma vidare anser vi att frågan om etik i politiken behöver analyseras närmare. Det skulle kunna ske genom en utredning där såväl rikspolitiker som kommunalpolitiker borde ingå. Utredningen bör komma med förslag till åtgärder ägnade att höja förtroendet för politikerna. Dessa åtgärder kan t.ex. inrymma utvecklingen av etiska principer för politiskt arbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en parlamentariskt sammansatt utredning för att pröva hur förtroendet för politiker skall kunna höjas.
Stockholm den 24 januari 1994 Barbro Westerholm (fp) Hugo Hegeland (m) Lennart Daléus (c) Chatrine Pålsson (kds) Eva Zetterberg (v)