I en riksdagsmotion föreslår jag att det s.k. driftsstödet till pressen på drygt 400 miljoner kronor årligen skall avvecklas under en 5-årsperiod. I denna motion uppmärksammar jag distributionsstödet till pressen och föreslår att denna statliga subvention upphör helt fr.o.m. den 1 januari 1995.
Därmed skulle staten spara ca 73 miljoner kronor per kalenderår.
Regionala dagstidningar med borgerlig beteckning får i allmänhet inte driftsstöd. Däremot utgår halvannan miljon till s.k. veckotidning av dagspresskaraktär.
Som ett argument i presstödsdebatten anförs att även ''stora'' borgerliga dagstidningar får presstöd. Med detta menas att distributionsbidrag utgår till alla tidningar som är med i samdistribution.
Argumenteringen är vilseledande. Distributionsstödet (till samdistribution) innebär ingalunda någon ekonomisk fördel för de till upplagan större tidningarna som saknar driftsstöd.
I själva verket innebär samdistributionen att den större och oftast borgerliga tidningen avhänder sig en konkurrensfördel.
Ett exempel: Tidningen A har en hushållstäckning på 75 procent i X-köping. Tidningen B har där en hushållstäckning på 25 procent. Tidningen A skulle ha råd att själv helt bekosta utbärningen av sin tidning. Det skulle bli tre gånger så dyrt per exemplar för tidningen B. Förmodligen skulle B inte bäras ut. Med samdistributionsstödet -- totalt 75 miljoner kronor per år -- får den mindre tidningen hjälp av den större tidningen att nå prenumeranterna samtidigt.
Det torde tydligt framgå att distributionsstödet, som föreslås utgå med oförändrat 75 miljoner kronor, ingalunda kan betraktas som ett presstöd åt förstatidningarna på respektive orter. Det är i stället de tidningar som uppbär driftsstöd som också har glädjen av distributionsstödet.
De nuvarande reglerna för distributionsstöd gynnar dessutom storstadspressen på landsortspressens bekostnad. Storstadstidningarna kan distribueras i landet till en kostnad som ligger betydligt under det verkliga priset.
Det statliga distributionsstöd, som ges till de tidningarna på en ort som samordnar sin utdelning, är en onödig stödform. Den gemensamma utdelningen existerade redan innan det statliga stödet infördes. Detta därför att det är företagsekonomiskt sunt även för konkurrerande tidningsföretag att dela på distributionskostnader.
Det behövs inga statliga pengar för att uppnå ett sådant samarbete.
Förslaget att slopa bidraget fr.o.m. den 1 januari 1995 innebär en besparing med halva beloppet för budgetåret 1994/95.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar slopa distributionsstödet till tidningar fr.o.m. den 1 januari 1995, vilket innebär en besparing på ungefär hälften av det föreslagna anslaget 75 000 000 kr för budgetåret 1994/95.
Stockholm den 21 januari 1994 Göthe Knutson (m)