Förra året beslutade riksdagen att genomföra vissa förändringar i vallagen bl.a. i syfte att minska kostnaderna men också att förbättra tillgängligheten för de röstande. Bl.a. ger vallagen utrymme för försöksverksamhet med ''ambulerande röstmottagning''. Exakt vad som avses i denna benämning är något oklart i propositionen. Men det förefaller i första hand vara avsett för glesbygden och vara ett sätt att minska kostnaderna. Vi föreslår en viss precisering och lyfter fram service- och demokratiaspekterna. Vi har hämtat idén från Ryssland.
I december månad förra året var vi av riksdagen utsända som valobservatörer vid det ryska valet. Vi kunde då på nära håll studera den s.k. vandrande valurnan. Varje vallokal hade en vandrande urna, som fungerade på följande sätt: De personer som under valdagen inte kunde ta sig till vallokalen -- sjuka, gamla, m.fl. -- tog kontakt med valförrättaren -- genom telefon eller bud -- och önskade att få rösta i hemmet. En valförrättare plus ytterligare en kontrollant gav sig då ut med urnan, besökte den röstandes hem och såg till att den röstande kunde avlägga sin röst enligt gällande strikta regler. Systemet var uppskattat och fungerade enligt samstämmiga rapporter väl.
Ett liknande system borde kunna introduceras också i vårt land. Den vandrande valurnan skulle alltså inte bara användas i glesbygden eller för att minska institutionsröstningen utan också fungera över hela landet och kunna förmå fler -- i synnerhet äldre -- att rösta.
Att införa en vandrande valurna i Sverige enligt denna modell skulle göra det lättare för många att rösta. Institutionsröstningen skulle kunna genomföras på ett smidigare sätt, post- och ombudsröstningen skulle kunna minska men framför allt skulle demokratin öka.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av s.k. vandrande valurna.
Stockholm den 11 januari 1994 Olle Schmidt (fp) Lars Sundin (fp)